Kan noen lage denne?

Det finnes mange gode idéer som er bare er gode på papiret. Dette er ikke en slik idé. Den er nødt til å bra også i virkeligheten.

ALT SAMLET: Skru av og på lysene i hvert enkelt rom - uten å gå til rommet.
ALT SAMLET: Skru av og på lysene i hvert enkelt rom - uten å gå til rommet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er enklere å pusle Rubiks kube i blinde, med hendene bundet sammen og armene i fatle, enn det er å finne lysbryteren innerst i soverommet en kald, mørk, sen januarkveld.

Det er en kjensgjerning.

Takk og pris for designerne. De er riktignok ikke alltid i stand til å sette idéene sine ut i live, men, som med disse to lysbryterne, er de gjerne i stand til å vise hvor skapet står - bokstavelig talt.

Les også: Lei av kabler som henger og slenger?

Spesialtilpasning

Taewon Hwang, hvis etternavn høres ut som lyden av et kne som treffer kjøkkenbordet i stummende mørke, har tegnet en veldig enkel, men veldig smart lysbryter. Den er først og fremst smart fordi den tegner opp leiligheten (eller boligen) skjematisk.

Hver flate, som altså vil si hvert rom, har sin egen bryter. Dermed kan du raskt og enkelt skru av alle lys på kjøkkenet og alle lys i kjellerstua, eller du kan like raskt skru på lyset på kjøkkenet og i gangen om morgenen - alt fra samme lysbryterpanel.

Hwangs løsning savner riktignok bokstavmerking, noe som nok kan føles som et savn hvis fortrolighet med planløsningen ikke er det første som faller inn i hodet når lysene skal på, og utfordringene med å masseprodusere en lysbryter som skal dekke tusenvis av ulike planløsninger er enkle å oppdage.

Gul svitsj med samme funksjon

En annen variant over samme tema kommer fra Heo Jaesik og Lim Hojoon (det ser av en eller annen grunn ut til å være asiater som strir med disse lysbryterutfordringene).

THE YELLOW SWITCH: Skru av eller på lysene fra nøyaktig samme sted - hver dag.
THE YELLOW SWITCH: Skru av eller på lysene fra nøyaktig samme sted - hver dag. Vis mer

The Yellow Light Switch er tegnet over samme lest som Taweon Hwangs sentralbryter, men den berøringsfølsomme kjempebryteren har i tillegg skisser over hver enkelt lampe i hvert rom. Dermed kan du skru av lampe nummer to i stua, eller lampe nummer tre på soverom nummer to, mens alt annet forblir avskrudd. Her snakker vi virkelig komplikasjoner når det kommer til tilpasning til hver enkelt kunde.

Og så de dårlige nyhetene

Ingen av disse to konseptene er foreløpig tilgjengelig som konkrete produkt, men det finnes garantert handymen og - damer der ute som allerede har forstått at dette er noe en kan gjøre selv.

Lysbrytere er åpenbart et hett tema blant designer. Vi har tidligere skrevet om blant annet Tio, den humørsyke lysbryteren, og SmartSwitch - bryteren som sier fra hvor mye strøm du bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer