Rengjøre grill

Kan ødelegge grillen

- Glemmer du dette, kan selv den beste grillen bli ubrukelig, sier ekspert.

FØR DU LAGRER GRILLEN: Bruk 30 minutter på rengjøringen, ellers risikerer du å hente frem igjen en forfallen grill neste år. Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten står for døren og grillsesongen er på hell.

Men før du setter bort grillen, er det én ting du bør ta deg tid til – dropper du det, risikerer du å hente frem igjen en forfallen grill neste år.

Kan bli dyrt

- Ikke bare er det lite hygienisk å grille på en rusten rist – du kaster også bort tid og penger om du ikke rengjør grillen før du lagrer den for vinteren.

Det sier Bjarke Rasmussen hos den danske grillprodusenten, Broil King.

Det trenger ikke å ta mer enn snaue 30 minutter å vaske over grillen, mener han.

- Hvis du gjentatte ganger ikke vedlikeholder den, kan selv den beste grillen bli ubrukelig etter noen år, advarer han.

Gjennom grillsesongen samler det seg mye smuss fra salt og pollen som legger seg i alle fuger og overflater som til slutt blir til rust, opplyser eksperten.

- Det samler seg også mye fett og matrester i bunnen av grillen. Og hvis den står en hel vinter uten at du har fjernet dette, kan den trekke til seg fuktighet, dette kan resultere i kondens, noe som lett vil føre til rust, legger Rasmussen til.

Fører til bakterievekst

Anders Spjudvik Fredriksen, kategorisjef hos The Flying Culinary Circus, kan fortelle at mangelfull rengjøring av grillrister også kan gi grobunn for bakterievekst, eller pels, i matrester og resultere i en grill som mange vegrer seg for å bruke neste sesong.

- Og har grillen vært utsatt for fettbrann vil metallet svekkes og raskere forringe. Grillen må rengjøres for fett og salter før du setter den vekk, ellers vil dette tære på metallet, sier Fredriksen.

Overflatene på en grill og deler trenger omtrent samme behandling som en bil for at den ikke skal forringes og forfalle, mener han.

Husk matolje

Etter at grillen er rengjort og tørr, er det viktig å pensle stålet med litt matolje før du setter grillen vekk, understreker de to ekspertene.

- Hvis stålet ikke er beskyttet av olje, begynner det å ruste. Spesielt støpejernsrister er svært utsatt og kan bli ødelagt på en sesong hvis de ikke er oljet, sier Rasmussen.

Og skal den lagres med et trekk over, må du passe på at grillen er helt tørr Det er også viktig at grillen er helt tørr før du dekker den med trekket.

- Pass da på at det er god gjennomlufting under og over. Også temperatursvingninger kan skape kondens hvis trekket ikke er godt ventilert, legger Fredriksen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer