Kan ødelegge resultatet

Maler du huset når sola skinner? Da risikerer du å måtte gjøre hele jobben om igjen.

Om du skal male huset i sommer er det et par ting du bør tenke på. Det er nemlig noen tabber du bør unngå å gjøre. Video: Linn Merete Rognø. Foto: IFI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En viktig del av godt vedlikehold av huset, er å gi fasaden et nytt malingsstrøk ved jevne mellomrom.

- Bruker du en god maling, så bør den holde fint i tolv til femten år, sier malemester Steinar Johannessen hos Fargerike.

Men her er det flere faktorer som spiller inn, understreker han. Én av dem, er tabben som svært mange huseiere begår mens de maler huset.

Lager bobler i malingen

For selv om malingen du har brukt er av topp kvalitet, er det viktig å gi husfasaden en god vask hvert år, anbefaler Johannesen.

- Dette vil bidra til å holde overflaten fin og frisk lenge. Vasker du fasaden sjeldnere enn dette, kan det, sammen med sol og fukt, bidra til å slite av malingen etter kort tid, forteller han.

Passer du på å vaske fasaden jevnlig, må altså husveggene likevel få et nytt malingsstrøk etter noen år for komplett vedlikehold.

- Vi anbefaler å unngå å male hvis det er mindre en fem varmegrader ute, og har det regnet kraftig kan du godt vente litt, tipser Johannesen.

Så er planen din å friske opp veggmalingen i år, er våren og sommeren den beste tiden å få det gjort, på grunn av flere nedbørsfrie dager.

Men du bør heller ikke male huset når sola skinner for fullt.

For maler du huset i stekende sol, vil malingen tørke feil, og det vil kunne dannes solblærer.

- Solblærer i malingen er gjerne på størrelse med en fingernegl, og kommer ofte tett i tett når solen steker på en nymalt vegg før malingen kun er blitt skinntørr, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos IFI.

- Når solblærene, som ligner luftbobler, dukker opp, betyr det at den ytterste delen tørker fortere enn resten, legger Johannesen til.

Dermed risikerer du å måtte gjøre hele jobben på nytt.

Også gammel linoljemaling kan by på luftboble-trøbbel.

Mange eldre hus, ble malt med linoljemaling, og om man i dag maler over linoljemalingen som ble brukt den gangen, kan det oppstå blærer, opplyser malermester Jens Petter Lunde til Ifi.

- Det blir varmt, linoljen spaltes og det dannes en gass. Dette er et velkjent problem, uttaler Lunde.

Godt grunnarbeid

For det perfekte maleresultatet, er det først og fremst forarbeidet som gjelder, og det starter altså med en grundig husvask. Ved å male på en uvasket vegg kan du oppleve at malingen ikke fester seg, den vil da kunne flasse. og husveggen vil snart se like blass og slitt ut som før.

- Det sier seg selv at en yttervegg kan være møkkete, av både grønske og svartsopp; det ønsker vi ikke å male inn. Sistnevnte vil også spre seg mer hvis du ikke vasker, advarer Johannesen.

Slik skal husveggen vaskes:

  • Bruk kraftvask – et vaskemiddel som er beregnet før maling, kraftvask.
  • Utstyret som bør brukes er vaskekost og hageslange.
  • Ikke høytrykkspyler, da den penetrer for mye vann inn i trevirke og kan skade det.
  • Etter husvasken er gjennomført, må veggen tørke minst en uke.
  • Er du i tvil om treverket er blitt tørt nok, anbefales det å bruke en fuktmåler for å sjekke om det er høy fuktighet i treverket.
  • Fuktmåler kan du låne i en faghandel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer