- Kan prise seg lykkelig

- Vent så lenge du kan med å kaste den.

RYKKET UT: VIB rykket ut til en brann i et vedlager. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
RYKKET UT: VIB rykket ut til en brann i et vedlager. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer
Publisert

Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) informerer om at de tidligere denne uka rykket ut til en brann i et vedlager i en bolig. Før brannvesenet ankom boligen hadde beboer og naboer dempet brannen kraftig med vann og snø.

- Det brenner fortsatt i veden under snøen når vi kommer. Vi slokker med vann, lemper brent ved ut og kjører vifte for å få ut røyken, sier brannmester Thor-Arne Strand.

Brannvesenet mistenker at det er aske som har forårsaket brannen.

BRANNFARE: Hvis du har fyrt mye i vinter og tenker at det er tid for å fjerne litt aske, bør du gjøre det med varsomhet. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Fører til for mange branner

Brannvesenet trekker fram at aske fra ovnen kan inneholde varme glør i mer enn 48 timer.

- Vi føler med beboer som mista verdifull ved, men som også kan prise seg lykkelig over at brannen ikke førte til annen skade, skriver brannvesenet i Facebook-innlegget.

Hvis man er usikker på asken er glofri, skal man vente så lenge som mulig med å kaste den eller alternativt dynke den med vann.

- Aske fører til for mange branner. Vi mener alle må ha askebøtte av stål med lokk. Tøm ildstedet, sett askebøtta i snøen eller langt unna ting som er brennbart. La den stå i minst to døgn før den kastes i restavfallet. I enkelte tilfeller har vi fått høre at folk har sett glør i aske etter ei uke

- Du kan bli lurt

DinSide har tidligere skrevet at boligbranner ofte starter som følge av at folk plasserer aske fra ovn på en trapp eller nær husveggen.

- Gjør det til en vane aldri å ta asken rett ut fra peisen og i en plastpose. Følg rådet om å bruke brannsikker beholder, og sørg for at asken settes i god avstand fra annet brennbart materiale og underlag, fortalte kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten.

Brannmester ved Vestfold Interkommunale Brannvesen, Jardar Aftret, har tidligere fortalt til DinSide at man kan bli lurt av asken.

- Du kan bli lurt selv om det ser ut som at det er slokt i ovnen, for det kan ta seg opp igjen.