Kan private stenges ute?

Konkurransetilsynet vurderer forskrift som sikrer private adgang til å annonsere på annonseportalenes boligseksjoner. I dag er disse utestengt.

Publisert
Sist oppdatert

Skal eiendomsmeglere og advokater være alene om å selge boliger gjennom nettportaler som for eksempel Finn.no?

Dette spørsmålet stiller Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i et brev til Konkurransetilsynet.

Slik blir huset ditt en pengemaskin

Konkurransetilsynet har mottatt klager fra private boligselgere som ikke får annonsere uten å bruke eiendomsmegler eller advokat. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har bedt Konkurransetilsynet utrede om det er behov for en forskrift som kan bidra til sterkere konkurranse.

- Hvis nettportalene i praksis stenger dørene for folk som er interessert i å selge eiendommene sine selv, må vi vurdere hva som kan gjøres med det. Dette kan svekke konkurransen, og gjør det mulig for advokater og eiendomsmeglere å ta høyere priser enn nødvendig, sier Grande Røys.

Konkurransetilsynet har bedt om en tilbakemelding innen 15. september.

Konkurranseloven forbyr samarbeid som begrenser konkurransen og misbruk av dominerende stilling. Tilsynet har i flere saker vurdert nettportalenes praksis i lys av disse forbudene, men har ikke funnet grunnlag for å gripe inn. Portalenes praksis kan innebære en svekkelse av konkurransen i eiendomsmeglermarkedet, ettersom det blir vanskeligere for privatpersoner å selge boligen sin selv. Det kan derfor være aktuelt å regulere praksisen gjennom en egen forskrift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer