Kan private stenges ute?

Konkurransetilsynet vurderer forskrift som sikrer private adgang til å annonsere på annonseportalenes boligseksjoner. I dag er disse utestengt.

Publisert
Sist oppdatert

Skal eiendomsmeglere og advokater være alene om å selge boliger gjennom nettportaler som for eksempel Finn.no?

Dette spørsmålet stiller Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i et brev til Konkurransetilsynet.

Slik blir huset ditt en pengemaskin

Konkurransetilsynet har mottatt klager fra private boligselgere som ikke får annonsere uten å bruke eiendomsmegler eller advokat. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har bedt Konkurransetilsynet utrede om det er behov for en forskrift som kan bidra til sterkere konkurranse.

- Hvis nettportalene i praksis stenger dørene for folk som er interessert i å selge eiendommene sine selv, må vi vurdere hva som kan gjøres med det. Dette kan svekke konkurransen, og gjør det mulig for advokater og eiendomsmeglere å ta høyere priser enn nødvendig, sier Grande Røys.

Konkurransetilsynet har bedt om en tilbakemelding innen 15. september.

Konkurranseloven forbyr samarbeid som begrenser konkurransen og misbruk av dominerende stilling. Tilsynet har i flere saker vurdert nettportalenes praksis i lys av disse forbudene, men har ikke funnet grunnlag for å gripe inn. Portalenes praksis kan innebære en svekkelse av konkurransen i eiendomsmeglermarkedet, ettersom det blir vanskeligere for privatpersoner å selge boligen sin selv. Det kan derfor være aktuelt å regulere praksisen gjennom en egen forskrift.

Konkurransetilsynet vil i tråd med oppdraget fra departementet vurdere om det er behov og grunnlag i konkurranseloven § 14 for en slik forskriftsregulering. Tilsynet er bedt om å gi tilbakemelding til FAD innen 15. september 2008.

Forsidebilde: Faksimile fra Finn.no

Betalingsplan for lån

Kan private stenges ute?


BOLIGLÅN: Med DinSides betalingsplankalkis regner du ut hvor mye huslånet ditt koster deg per måned. Enklere blir det ikke.

Så mye koster lånet

Hvor mye er boligen din verdt?

Foto: Inga Holst, privat/ikke gjenbruk
Foto: Inga Holst, privat/ikke gjenbruk Vis mer


VERDI: Er du halv- eller helmillionær? DinSides boligverdikalkis gir deg svaret på et blunk.

Sjekk selv

Foto: Richard Styles/Sxc.hu
Foto: Richard Styles/Sxc.hu Vis mer


Så mye kan du låne

BEREGN UTGIFTENE: Husleie, unger og bil? Hvor mye kan du låne?

Sjekk selv

Dyrt boliglån?

Jerzy Müller/Sxc.hu
Jerzy Müller/Sxc.hu Vis mer


PRISSJEKK: Er banken din en blod- og pengesuger? DinSides prislister på boliglån viser deg hvilken bank som gir deg den beste renta og de laveste gebyrene.

Sjekk renta

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer