Sjekk av tak og takrenne

- Kan risikere å bytte tak

Har du sjekket taket på huset og takrennen enda? Det kan lønne seg å gjøre det nå før vinteren kommer.

TAKSJEKK: Det er viktig å sjekke taket og takrennen på høsten, hvis man vil unngå skader. Video: Fremtind / Pål Joakim Pollen / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det er viktig å sjekke taket og takrennen minst én gang i året.

Skadeforebygger hos Fremtind Forsikring, Therese Nielsen, forteller til Dinside at det kan være lurt å sjekke dem hver høst.

- Det er smart å gjøre dette nå, fordi det i løpet av høsten gjerne samler seg mye løv, kvister, mose og gjørme i takrennene. Når man først er oppe i stigen er det lurt å sjekke taket samtidig – og se til at takstein og takpapp er intakt.

Sjekk dette

Hvis du ikke sjekker huset før vinteren vil sjansen for vannskader være ekstra stor.

- Tette takrenner vil for eksempel kunne føre til at vann samler seg opp og fryser i rørene. Det ødelegger ikke bare takrennene, men det kan også skape skader på kledningen på huset, advarer Nielsen.

Derfor er det viktig å gjøre en grundig sjekk av takrennen.

- Det er viktig at man sjekker takrennene for løv og gjørme. Ting i takrennen kan tette igjen nedløpsrøret.

Vann som renner ut av en ødelagt takrenne kan igjen trenge inn i husveggen og gjøre skade på huset.

- Se til at alle takrenner leder bort fra grunnmuren. Sjekk også at alle beslag og gjennomføringer er hele og ikke sitter løst. Oppdager du en lekkasje, bør du reparere det med det samme.

Nielsen forteller at det også er viktig å sjekke taktekket.

- Sjekk at skjøter og gjennomføringer i takpappen ikke spriker eller har forskjøvet seg slik at vannet trekker inn, råder hun.

Takpapp har normalt en levetid på omtrent 25 år og takstein oppimot 75 år. Det er likevel lurt jevnlig å sjekke at alt er som det skal, selv om det er lenge igjen av takets anbefalte levetid.

Kan måtte bytte taket

Man kan risikere å måtte bytte taket dersom skadene er store og man ikke får reparert dem, forteller Nielsen.

Men jo før man oppdager og tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene.

Nielsen forteller at Fremtind siden 2019 har mottatt i underkant av 800 skader som følge av slitasje og elde.

- Hele 6000 skader er meldt til oss som følge av det vi kaller for ytre påvirkning. Dette er nesten utelukkende vær og vind, i all hovedsak store mengder nedbør som styrtregn.

HAGEARBEID PÅ HØSTEN: Det er mye du kan gjøre i hagen når høsten er kommet, men én ting bør du droppe. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Er du usikker på hva du bør sjekke, når du går over taket og takrennen? Blikkenslager Jarle Kristiansen har tidligere laget en sjekkliste for Dinside:

  • Takrenner. Fjern alt som kan tette takrennene og sjekk at de ikke er løse eller har sprekker. Sjekk at takrennene har riktig fall, snø og is kan ha endret dette over tid. Rens takrennen og spyl med hageslange for å sjekke lekkasjer og at vannet renner til nedløp.
  • Beslag. Beslaget fungerer som en overgangsplate mellom tak og vegg. Sjekk at denne ikke er skadet eller mangler. Vær spesielt nøye rundt pipebeslaget. Sjekk at beslag er falset i hverandre og sitter i spor i vegg eller under panel, alle gjennomføringer må kontrolleres.
  • Nedløp. Sjekk at rørene ikke har sprekker eller er lekk. Sjekk langs falser og klammer at disse er intakt. Sjekk også at nedløpsrørene og dreneringen ikke har tettet seg. Det gjør du ved å spyle røret fra takrenna eller fra stakeluken.
  • Takstein. Sjekk at taket ikke mangler takstein, at taksteinen har hull, skader eller er løs.
  • Takstige. Sjekk at takstigen ikke er løs eller har mangler. Pass på å etterstramme stigen.
  • Innsiden. Kontroller taket ditt også fra innsiden, se etter lekkasjer og fukt. Sjekk spesielt innsiden av taket ved gjennomføringer som piper og takhatter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer