Kan selge kjølehjørner - en stund til

NVE trekker tilbake omsetningsforbud etter klage.

Foto: Thermocold KFD
Foto: Thermocold KFD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden varslet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at de ga tre bedrifter forbud mot å omsette kjølehjørner til bruk i private husholdninger. Årsaken var at kjølehjørnene var for lite energieffektive, og ikke møtte kravene fra økodesignforskriften. Omsetningsforbudet skulle tre i kraft fra 1. mai i år.

De tre bedriftene, Røros Metall AS, Scandinavian Appliances (Norcool) og Thermocold KFD AS, har klaget på vedtaket, og nå er det midlertidig opphevet.

– NVE ga henholdsvis 25. mars og 16. april vedtaket oppsettende virkning inntil klagene er avgjort. Det betyr at alle tre bedriftene kan selge kjølehjørnene inntil klagene er ferdig behandlet, skriver NVE i en pressemelding.

Les også: Nordmenn vil ha stadig større kjøleskap

Kirsti Hind Fagerlund, seniorrådgiver i NVEs energibruksseksjon, kan ikke gi oss noen eksakt tidsramme for hvor lang tid klagebehandlingen vil ta.

– Fristen for å sende inn klage er nettopp gått ut, og vi har begynt å se på det, men jeg kan ikke si noe konkret tidspunkt, sier Fagerlund til DinSide. Hun vil heller ikke konkretisere om det er snakk om dager, uker eller måneder, men kan avkrefte at det er snakk om år.

Nesten ti ganger mer energi enn kravet

Økodesignforskriften har allerede ført til at en del produkter har forsvunnet ut av butikkene de siste årene, og ifølge Fagerlund er enkelte av kjølehjørnene milevis utenfor de rammene som trekkes opp i forskriften.

– Det varierer noe fra produsent til produsent. Noen skap bruker "bare" tre ganger for mye strøm, mens det ene bruker opp mot ti ganger mer energi enn det burde gjøre.

Kravene til slike skap er at et skap på 1.200 liter maks kan bruke 230 kWh i året.

Ingen kjølehjørner oppfyller energikrav

De tre bedriftene er ikke plukket ut fordi de selger kjølehjørner som trekker spesielt mye strøm. Birger Bergesen, fungerende direktør i NVEs Energiavdeling har tidligere fortalt DinSide at de kun har informasjon om kjølehjørner som omsettes av disse leverandørene.

Det er altså ikke kjølehjørner i seg selv som er problemet, men de produktene som omsettes i Norge i dag.

– Dersom [energieffektive kjølehjørner] finnes, er det selvsagt tillatt å selge disse til private, har Bergesen tidligere sagt til DinSide.

Mye tyder imidlertid på at det ikke finnes på markedet per i dag, i hvert fall om vi skal vi tro både den norske og svenske elektronikkbransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer