Dyrehold i jula

- Kan sette fyr på halen

Både julemat og julepynt kan gi kjæledyret ditt livstruende skader.

PASS PÅ: Det er flere skjulte farer i juletida for våre firbente venner. Foto: dezy / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Det er flere skjulte farer i juletida for våre firbente venner. Foto: dezy / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juletida er koselig for mange og det siste man ønsker er at julefreden blir ødelagt. Det er derfor viktig å huske på at det er flere farer som dukker opp for våre firbente venner i juletida.

Mange av farene dreier seg om inntak av ting som dyrene ikke tåler.

- Det kan være alt fra blomster og blomsterløk som kan gi forgiftning til gavebånd og glitter som kan blokkere eller skade hals, mage eller tarmsystem, forklarer fagrådgiver Eva Hustoft i Dyrebeskyttelsen Norge.

Ikke gi fet mat

Kanskje ønsker du at din firbente venn også skal få litt ekstra julekos, men dette kan være en dårlig idé.

- Familiedyr skal ikke ha vår tradisjonelle julemat, kaker og godteri- det kan være skadelig for dem. Husk å plassere maten på steder der dyret ikke kan få tak i det, sier Hustoft.

Sjokolade, druer, nøtter og annet julegodteri inneholder farlige stoffer som dyr ikke tåler. Mistenker du at dyret ditt har fått i seg fet julemat eller sjokolade eller rosiner, kontakt veterinær for råd.

- Mye fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som kan føre til oppkast og magesmerter. Generelt er det store sjanser for oppkast og diaré dersom du gir hunden mat den ikke er vant til, for de har ikke en tarmflora som tåler, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer