Dyrehold i jula

- Kan sette fyr på halen

Både julemat og julepynt kan gi kjæledyret ditt livstruende skader.

PASS PÅ: Det er flere skjulte farer i juletida for våre firbente venner. Foto: dezy / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Det er flere skjulte farer i juletida for våre firbente venner. Foto: dezy / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juletida er koselig for mange og det siste man ønsker er at julefreden blir ødelagt. Det er derfor viktig å huske på at det er flere farer som dukker opp for våre firbente venner i juletida.

Mange av farene dreier seg om inntak av ting som dyrene ikke tåler.

- Det kan være alt fra blomster og blomsterløk som kan gi forgiftning til gavebånd og glitter som kan blokkere eller skade hals, mage eller tarmsystem, forklarer fagrådgiver Eva Hustoft i Dyrebeskyttelsen Norge.

Ikke gi fet mat

Kanskje ønsker du at din firbente venn også skal få litt ekstra julekos, men dette kan være en dårlig idé.

- Familiedyr skal ikke ha vår tradisjonelle julemat, kaker og godteri- det kan være skadelig for dem. Husk å plassere maten på steder der dyret ikke kan få tak i det, sier Hustoft.

Sjokolade, druer, nøtter og annet julegodteri inneholder farlige stoffer som dyr ikke tåler. Mistenker du at dyret ditt har fått i seg fet julemat eller sjokolade eller rosiner, kontakt veterinær for råd.

- Mye fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som kan føre til oppkast og magesmerter. Generelt er det store sjanser for oppkast og diaré dersom du gir hunden mat den ikke er vant til, for de har ikke en tarmflora som tåler, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring.

Dersom man ønsker å skjemme bort hunden er det beste å kjøpe produkter som er beregnet for dyr, råder hun.

I tillegg kan det være lurt å passe litt ekstra på at hunden ikke finner gjærbaksten da dette kan gi alkoholforgiftning.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Pass på dette

Hundene kan strekke seg etter lys og pynt og enten skade seg selv, tingene eller resten av huset. Levende lys er spesielt farlig her.

- Levende lys i hundens logrehøyde kan utgjøre en fare, ikke bare fordi det kan velte, men også fordi de kan sette fyr på halen, sier Hustoft i Dyrebeskyttelsen Norge.

Elektrisk belysning kan også være en fare for hundene ved at de tygger på strømkablene og får støt. I tillegg bør man passe litt ekstra på at hunden ikke får i seg glitter og gavebånd eller skader seg på glasskuler.

Kan være giftig

Av julepynt er det ikke bare belysningen som kan være farlig for våre pelskledde venner. Mange pynter hjemmet med liljeplanter, juleroser, julestjerner og julekaktuser.

- Planter og blomster kan være giftig for hundene. Det lureste kan være å ikke ha planter i det hele tatt, råder Hofstad-Nielsen.

Dersom du ønsker å pynte med litt planter til jul, bør disse i så fall være utilgjengelige for hundene, spesielt om du har unge hunder og valper.

Kan reagere

For mange av våre familiedyr kan jule- og nyttårsfeiringen være en stressende tid, blant annet i forbindelse med flytting av liggeplass for å få plass til juletre, mye besøk og mange fremmede lukter.

- Dyr og fyrverkeri er ofte en dårlig kombinasjon og dyrene kan reagere på både smell, kruttlukt og lysglimt. Vær derfor sammen med dyret ditt på nyttårsaften og oppfør deg så normalt som mulig, slik at dyret ikke oppfatter situasjonen som enda mer skremmende, råder Hustoft.

Har du et dyr som blir veldig plaget denne dagen, kan det være lurt å høre med din veterinær om råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer