Juletre

Kan skade hus og helse

Ikke brenn opp juletreet. Det kan virke som en god idé, men det kan gjøre skade på både huset og deg.

UT MED DET: Ikke fall for fristelsen til å kappe av greinene og fyre opp i peisen, det er mye smartere å kaste det. Foto: Odd Roar Lange
UT MED DET: Ikke fall for fristelsen til å kappe av greinene og fyre opp i peisen, det er mye smartere å kaste det. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen kan ikke dagen komme fort nok, for andre er det med et visst vemod at julepynten nå skal ned. Trettende dag jul, eller helligtrekongersaften er tradisjonelt dagen jula skal ut av huset. Julepynten skal pakkes ned, og juletreet skal ut i kulda.

Med tidvis høye strømpriser er det mange som fyrer flittig - så hvorfor ikke slå to fluer i et smekk og brenne det opp?

- Når jula er over skal juletreet ut, og da er det UT jeg mener og ikke inn i vedovnen, skriver Morten Seljeskog, forsker i SINTEF energi, i en artikkel på forskningsinstituttet nettsider.

Grunnen er enkel. Brenner du opp hele treet, kan det gjøre stor skade, både på hus og helse.

Forskerens advarsel gjelder alle typer bartrær.

- Det er barnålene som er problemet, de inneholder en del stoffer, som når de brenner kan danne giftige gasser i ganske høye konsentrasjoner, sier Seljeskog.

Dette er særlig et problem om du faller for fristelsen til å lesse på og brenne unna så mye som mulig, så fort som mulig.

- Legger du på for mye, så kommer det ikke nok oksygen til, og det er særlig da giftstoffene kan bli problematisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.