Lysstoffrør

- Kan slutte å fungere

I oktober ble det kjent at EU vedtok å fase ut flere typer lysrør som inneholder kvikksølv i 2023. Det kan fort by på problemer på hjemmebane.

FASES UT: Lysstoffrør blir forbudt å produsere og importere. Foto: Shutterstock
FASES UT: Lysstoffrør blir forbudt å produsere og importere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jens Thomas Eddie, fagansvarlig i Lyskultur, forklarer at det finnes LED-alternativer for lyskildene som blir forbudt å produsere og importere. Likevel understreker han at det finnes utfordringer.

- Det å oppgradere eldre lysstoffrør-lamper med nye LED-lysrør kan by på utfordringer. Det er ikke helt sikkert at de nye lyskildene er kompatible med alle de elektriske komponentene i alle eldre lamper, sier lyseksperten til Huseiernes Landsforbund.

Det skyldes at lysstoffrør kan inneholde elektriske komponenter som kan by på problemer når du skal erstatte det gamle røret med et nytt LED-rør. Huseiernes Landsforbund skriver følgende:

«Om du ikke får en elektriker til å koble dem ut, risikerer du at komponentene - og dermed også lampa – blir ødelagt når du setter i LED-lysrøret.»

Men hva skal egentlig til for å slippe å ødelegge det nye LED-røret og når bør man kontakte en elektriker?

- Det finnes i utgangspunktet LED-lysrør som gjør det mulig å bytte uten modifikasjoner, men er lampa og elektronikken gammel er det en viss sannsynlighet for at lampa vil slutte å fungere etter en liten stund, forklarer Jens Thomas Eddie til DinSide.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

Han legger til at det finnes mange ulike lysstoffrør-lamper, som inneholder elektriske komponenter som en kondensator og fordobling.

- Hvis disse ikke kobles ut av elektriker risikerer man at lampene vil slutte å fungere. Er det lysstyring eller dimming på lampene vil det også kunne komplisere ting med tanke på overgang til LED. Dersom man har mange installerte lamper med lysstoffrør, ville jeg testet noen få før jeg eventuelt kjøpte inn til alle lampene.

Videre anbefaler lys-eksperten å bytte ut alle lamper som er over ti år gamle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer