Lysstoffrør

- Kan slutte å fungere

I oktober ble det kjent at EU vedtok å fase ut flere typer lysrør som inneholder kvikksølv i 2023. Det kan fort by på problemer på hjemmebane.

FASES UT: Lysstoffrør blir forbudt å produsere og importere. Foto: Shutterstock
FASES UT: Lysstoffrør blir forbudt å produsere og importere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jens Thomas Eddie, fagansvarlig i Lyskultur, forklarer at det finnes LED-alternativer for lyskildene som blir forbudt å produsere og importere. Likevel understreker han at det finnes utfordringer.

- Det å oppgradere eldre lysstoffrør-lamper med nye LED-lysrør kan by på utfordringer. Det er ikke helt sikkert at de nye lyskildene er kompatible med alle de elektriske komponentene i alle eldre lamper, sier lyseksperten til Huseiernes Landsforbund.

Det skyldes at lysstoffrør kan inneholde elektriske komponenter som kan by på problemer når du skal erstatte det gamle røret med et nytt LED-rør. Huseiernes Landsforbund skriver følgende:

«Om du ikke får en elektriker til å koble dem ut, risikerer du at komponentene - og dermed også lampa – blir ødelagt når du setter i LED-lysrøret.»

Men hva skal egentlig til for å slippe å ødelegge det nye LED-røret og når bør man kontakte en elektriker?

- Det finnes i utgangspunktet LED-lysrør som gjør det mulig å bytte uten modifikasjoner, men er lampa og elektronikken gammel er det en viss sannsynlighet for at lampa vil slutte å fungere etter en liten stund, forklarer Jens Thomas Eddie til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.