Kan spre sykdom

Forskere ved Universitetet i Colorado har skylt ned i do for å gjøre lasereksperimenter. De viser at partiklene fra doskåla kan spre seg mer enn tidligere antatt.

TOALETT: Et forskerteam fra University of Colorado har filmet med å grønn laser for å fange hva som kommer opp av toalettet når du skyller ned. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Kameraone Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang du skyller ned i do, spres det tusenvis av partikler i lufta rundt deg. Disse små, usynlige dråpene kalles aerosoler, og kan bli i lufta over lengre tid.

I tillegg kan de inneholde patogener, altså organismer som kan spre smittsomme sykdommer.

Nå har forskere ved Universitetet i Colorado brukt lasere for å se og måle hvordan aerosolene fra doskåla sprer seg.

Dette var temaet i en forskningsartikkel omtalt av CBS News.

Flyr 1,5 meter over do

Forskerne fant ut at et standard toalett kan generere en oppadgående luftstrøm med en fart på mer enn to meter i sekundet. Aerosolene kan dermed fly opp til 1,5 meter over toalettskåla i løpet av åtte sekunder, og bli hengende igjen der.

- Selv om vi forventet å se disse partiklene, ble vi likevel overrasket over styrken på strømmen som skjøt ut partiklene fra toalettskåla, skriver John Crimaldi, en av forskerne bak prosjektet.

Det har lenge vært kjent at å skylle ned i toalettet kan spre aerosoler i lufta. Tidligere forskning har derimot lagt vekt på å bekrefte tilstedeværelsen av dem, og ikke fysikken som ligger bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.