Kan spre sykdom

Forskere ved Universitetet i Colorado har skylt ned i do for å gjøre lasereksperimenter. De viser at partiklene fra doskåla kan spre seg mer enn tidligere antatt.

TOALETT: Et forskerteam fra University of Colorado har filmet med å grønn laser for å fange hva som kommer opp av toalettet når du skyller ned. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Kameraone Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang du skyller ned i do, spres det tusenvis av partikler i lufta rundt deg. Disse små, usynlige dråpene kalles aerosoler, og kan bli i lufta over lengre tid.

I tillegg kan de inneholde patogener, altså organismer som kan spre smittsomme sykdommer.

Nå har forskere ved Universitetet i Colorado brukt lasere for å se og måle hvordan aerosolene fra doskåla sprer seg.

Dette var temaet i en forskningsartikkel omtalt av CBS News.

Flyr 1,5 meter over do

Forskerne fant ut at et standard toalett kan generere en oppadgående luftstrøm med en fart på mer enn to meter i sekundet. Aerosolene kan dermed fly opp til 1,5 meter over toalettskåla i løpet av åtte sekunder, og bli hengende igjen der.

- Selv om vi forventet å se disse partiklene, ble vi likevel overrasket over styrken på strømmen som skjøt ut partiklene fra toalettskåla, skriver John Crimaldi, en av forskerne bak prosjektet.

Det har lenge vært kjent at å skylle ned i toalettet kan spre aerosoler i lufta. Tidligere forskning har derimot lagt vekt på å bekrefte tilstedeværelsen av dem, og ikke fysikken som ligger bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer