Det er allment kjent at det er lurt å oppbevare drikkevann på beholdere i hjemmet, og ferske tall viser at én av fire i Norge lagrer drikkevann, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps spørreundersøkelse.
- Vi tror krigen i Ukraina og den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har gjort egenberedskap mer aktuelt for enda flere. I kjølvannet av Russlands angrep på Ukraina 24. februar har vi sett en stor økning i antall besøk på sikkerhverdag.no – der har vi tips og råd til hva man kan gjøre for å øke sin egenberedskap, sier DSBs direktør Elisabeth Aarsæther i forbindelse med undersøkelsen som ble lagt fram i slutten av oktober.
Ifølge DSB skal ni liter per person i husholdningen holde til tre dager uten tilgang på vann. Dette er for å dekke de generelle behovene som drikkevann, oppretthold av hygiene og til matlaging.

Skal sende push til alle
Men hvor lenge holder egentlig dette vannet og hvordan skal det oppbevares?
Ikke helseskadelig
- At butikkvann har holdbarhetsdato handler mest om at produsentene kan garantere innholdet slik de framstiller det. At vannet etter hvert kan få en emmen smak fordi flaska ikke er helt tett, og plasten kan avgi smak på vannet, betyr ikke at vannet er helseskadelig å drikke, forteller kommunikasjonsdirektør i Agnar Christensen i DSB til DinSide.

Dersom du har egnede dunker for dette, kan du også tappe og oppbevare vann selv.
- Hvis vannet er tappet på godt rengjorte beholdere og vannet er av god kvalitet – som det meste av norsk drikkevann er – kan vannet stå i årevis uten at det blir farlig å drikke det, sier han.

Advarer mot ny «trend»
Stoffer kan lekke ut
Du bør likevel være oppmerksom på at stoffer kan lekke ut i vannet, dersom det står noen år.
- Med tiden vil stoffer fra plastbeholdere lekke ut i vannet. Det vil påvirke smaken på vannet, men vannet er ikke farlig å drikke, poengterer han.
Fyll helt opp til korken
Line Ø. Angeloff, seniorrådgiver ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet har flere råd for oppbevaring av vann til DinSide.
- Vannbeholderne bør være helt rene og beregnet for drikkevann og særlig de av plast bør ikke stå i rom med kjemikalier som for eksempel white-spirit, tennvæsker eller annet med sterk lukt.

Dette kommer av at dampen fra kjemikaliene kan trenge gjennom plasten.
Hun forteller også at vannet bør stå mørkt og helst litt kjølig
- For eksempel i en uoppvarmet bod i kjelleren, da lys og varme kan gi grunnlag for begroing som algevekst, forteller hun.
- Vær nøye med å fylle vannkannene helt opp til korken før de skrus igjen, sørg for at hendene er rene for å unngå forurensning og hold korken tett slik at luft ikke slipper til, anbefaler Angeloff til slutt.