Kildesortering

Kan stå på døra di

Fra nyttår ble kravene for kildesortering strengere.

KILDESORTERING: Fra i år har det blitt strengere krav om kildesortering. Foto: Elisabeth Gulbrandsen
KILDESORTERING: Fra i år har det blitt strengere krav om kildesortering. Foto: Elisabeth Gulbrandsen Vis mer
Publisert

Fra 1. januar i år skulle mat- og plastavfall fra alle husholdninger over hele landet sorteres ut.

- Det som imidlertid er nytt, og som vi alle vil merke, er at det nå er et krav at alle virksomheter, institusjoner og liknende også skal kildesortere mat- og plastavfall, sier administrerende direktør Runar Bålsrud i Avfall Norge.

- Det betyr at alle kontorer, bensinstasjoner, matbutikker, barnehager og så videre må sette opp separate beholdere til mat-, plast- og restavfall. Vi skal med andre ord alltid ha mulighet til å kildesortere, og det er veldig bra, legger Bålsrud til.

Vanskelig å vite

I Oslo har matavfall blitt sortert i over ti år, mens kommuner som Trondheim og Bergen begynner nå med dette som krav.

- Det blir spennende å se hvordan det utvikler seg - det vil ta tid før alt er på plass overalt, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Til tross for at kravene til kildesortering blir strengere, kan det være vanskelig å vite om noen i for eksempel et leilighetskompleks ikke kildesorterer.

- Det er det dessverre veldig vanskelig for oss å vite. Ofte er vi avhengige av at styreleder eller lignende tar kontakt med oss, sier Fredriksen og fortsetter:

- Da kan det kanskje være mulig å få besøk av en gjeng vi har som jobber med å besøke borettslag og liknende – de banker på dører, snakker om kildesortering og har med seg sorteringsguider, avfallsbeholdere og nyttige ting. I så fall går de rundt i hele borettslaget.

Dette kan skje

På spørsmål om man får noen konsekvenser dersom man ikke kildesorterer ordentlig forklarer Fredriksen at de ikke har så mange sanksjonsmuligheter, og de ønsker i utgangspunktet heller å bruke gulrot enn pisk – altså å motivere, ikke straffe.

- Men hvis noen aktivt går inn for å ikke sortere i det hele tatt, eller sabotere ved å kaste farlig avfall på feil sted, eller bruke de grønne og lilla posene (som vi bruker til matavfall og plast i Oslo) til annet avfall, så kan vi ta kontakt og etter hvert vurdere å gi et tilleggsgebyr hvis det ikke bedrer seg. Men det betinger at vi oppdager misbruket, og det skal mye til. Per i dag har vi ikke en praksis for å gjøre det jeg beskriver her, men vi har muligheten, sier Fredriksen.

Han påpeker at det er masse verdier i sortert avfall, ressurser som vi kan bruke om igjen etter at de har blitt avfall. Og at det er dette de jobber hele tida med å få folk til å forstå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer