Blande såpevann i sprayflaske

Kan utvikle bakterier

Liker du å helle over en egen vaskeblanding i sprayflaska di? Det bør du være forsiktig med.

PASS PÅ: Å lage din egen vaskeblanding kan være kjempefint, men da må du huske å bruke den opp kjapt! Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Liker du å lage din egen rengjøringsblanding i sprayflaske?

Enten det er grønnsåpe eller oppvaskmiddel bør du være litt forsiktig med det, dersom du ikke bruker det opp fort.

Der kan det nemlig danne seg bakterier over tid.

Kan bli bakterievekst

- Det gjelder nok de fleste rengjøringsmidler, så hvis man velger å gjøre dette så bør det brukes i løpet av kort tid. Blir det stående for lenge så kan det bli bakterievekst, forteller Malin Skaar, seniorsjef for forbrukerservice i Orkla til DinSide.

Hun forklarer at det i tillegg er det viktig å merke seg at Zalo Oppvask- og kjøkkenspray er tilsatt en nøye tilpasset mengde preserveringsmiddel, for å hindre at bakterier vil gro i produktet over tid.

- Dersom man velger å fortynne Zalo Ultra med vann selv, bør man være oppmerksom på at det kan oppstå forurensning i form av bakterievekst over tid, på grunn av bakterieinnholdet i springvannet, sier Skaar.

VANSKELIG: Det er ikke alltid like lett å få stavmikseren helt en ren etter at man har laget for eksempel guacamole. Men dette tipset gjør den skinnende ren. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Alt for basisk alene

Kjemiker Bjarte Aarmo Lund fra godkjemi.net forteller at grønnsåpe som er ublandet er alt for basisk til at noe mugg vil kunne vokse i flaska.

- Men om den blandes ut med vann og sprayes på overflater vil fettsyrene fra oljen kunne være næring for muggsoppen, sier han til DinSide.

Bland ut før bruk

Lund forklarer at oppvaskmiddel slik som Zalo er ikke basiske, men heller ikke inneholder fettsyrer som muggsopp kan bruke som næring.

- Personlig ville jeg ikke unngått grønnsåpe i sprayflaske av frykt for mugg i sprayflaske, men jeg bruker selv miks av oppvaskmiddel og vann når jeg må og flekkene ikke går bort uten, sier han.

Men én oppfordring har han:

- Det blir jo relativt sett mindre av de stoffene som hindrer bakterier i å vokse når du tilsetter vann. Så det vil jo tale for forslaget om å blande ut før bruk istedenfor å lage en stor miks og ha stående.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer