Rengjøre kjøkkenvifte

Kan være brannfelle

Fett og stekeos kan ende i brann over komfyren. Med enkle grep rengjør du vifta, slik at dette ikke skjer.

LIVSFARLIG: Slik kan matlagingen ende opp hvis kjøkkenvifta er full av fett. Foto: If.
LIVSFARLIG: Slik kan matlagingen ende opp hvis kjøkkenvifta er full av fett. Foto: If. Vis mer
Publisert

Desember er for mange festmåned nummer én med julebord, julaften, nyttårsaften og flere andre selskap som byr til samvær med familie og venner.

God mat er en viktig del av festen, og i likhet med antrekkene, spares det ikke på noe: Det skal være ekte seterrømme, kremfløte, meierismør, ribbesvor, bacon og mye annet fett og godt.

Fet mat kan samtidig skape en brannfelle hvis du ikke passer på.

«Kjøkkenets skjulte brannfelle»

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at nesten halvparten av brannutrykningene i fjor skyldtes brann eller branntilløp på komfyren.

Forsikringsselskapet If er redd mange ikke er klar over« kjøkkenets skjulte brannfelle», nemlig avtrekksvifta over komfyren.

- Er filteret i kjøkkenvifta fullt av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av huset via viftekanalen, advarer informasjonssjef Sigmund Clementz i If overfor Dinside.no.

- Det er ikke noe som tilsier at det er oftere brann på grunn av dette akkurat på denne årstiden, men generelt øker antall branner i julen. Da øker kjøkkenaktivteten og dermed også belastningen på det elektriske anlegget. Sammen med mye fyring og bruk av stearinlys gir det betydelig økt risiko for brann i julen, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Brannen oppstår på to måter

Denne brannfaren bekrefter Norsk Brannvernforening. Men, hvordan oppstår slik brann?

Seniorrådgiver Sturle Hagen i Brannvernforeninga forklarer at det kan skje på to måter:

  1. Hvis noe på komfyren begynner å tørrkoke - det vil si at du lager mat, glemmer det, det koker tørt og tar så fyr i gryta - kan flammene fra gryta nå opp til vifta og antenne fettrester der.
  2. Når det oppstår varme på komfyren under matlaging, kan fett fra vifta begynne å dryppe ned på kokeplatene og ta fyr.

Slik unngår du brannfella

Det er for øvrig to måter slike branntilfeller kan unngås også: Ved å rengjøre kjøkkenvifta jevnlig, og da både filteret i vifta og inne i selve viftehetta.

- Hvor ofte kjøkkenvifta bør rengjøres er avhengig av bruk og hvor ofte du lager fet mat, men én gang i kvartalet er en grei tommelfingerregel. Du vil se at vifta begynner å bli gul av fett når den begynner å bli for skitten, sier Hagen til Dinside.no.

En annen god «forsikring» er å installere komfyrvakt, som vil hindre tørrkoking, legger han til. Komfyrvakt er allerede installert i nye boliger med nytt kjøkken, og blir også installert hvis kjøkkenet pusses opp og det settes inn ny kurs i den sammenheng.

Sleng det i oppvaskmaskinen

Så, hvordan rengjør du kjøkkenvifta?

Vibere Scavenius hos vaskefirmaet City Maid forklarer at du også her kan bruke to metoder:

  1. Demontèr og vask kjøkkenviftefiltrene for hånd. Skyll med varmt vann og legg så alle løse deler i tom oppvaskmaskin. La alle deler til kjøkkenviften være helt tørre før du setter de på plass igjen. Antagelig bør du også kjøre en tom omgang eller maskinrens på oppvaskmaskinen etter dette.
  2. Legg filtrene i varmt vann med grovrengjøringsmiddel som løser opp fettet, og la de ligge i bløt én times tid. Vask over med oppvaskbørste. Skyll godt med rent og varmt vann, og la dem tørke.

Kjøkkenfiltrene bør være helt tørre før de settes tilbake, slik at ikke fuktighet dras inn i motoren til kjøkkenvifta.

Før du setter filtrene tilbake, bør du vaske rundt hele kjøkkenvifta med en fuktig mikrofiberklut og et mildt rengjøringsmiddel.

Riktig vaskemiddel

Når det gjelder vaskemidler, anbefaler Scavenius grovrengjøringsmiddel som effektivt fjerner fett sammen med masse varmt vann.

- Du bør helst ikke bruke kalkløsende rengjøringsmidler, skurepulver eller skurekrem, aggressive universalrengjøringsmidler eller stekeovnsspray på filtrene, sier Scavenius til Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer