Kan være en og samme hvitevare

Bosch- og Siemens-produkter er i stor grad de samme, men varierer likevel i pris.

Hvitevarer fra Bosch og Siemens er i mange tilfeller identiske, med unntak av designet. Foto: Produsenten/DinSide
Hvitevarer fra Bosch og Siemens er i mange tilfeller identiske, med unntak av designet. Foto: Produsenten/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slett ikke alle forbrukere er klar over at hvitevarer fra merkene Bosch og Siemens i mange tilfeller er teknisk identiske.

Det samme er ikke tilfellet for prisen på varene, skriver det danske forbrukernettstedet Tænk.

1.000 kroner for forskjellige knapper

Siemens i Danmark forteller Tænk at hele 80 prosent av deres produkter er identiske med Bosch-produktene, med unntak av små design-forskjeller.

Dette er gjerne minimale forskjeller, for eksempel formen på en vaskemaskinens knapper. Dette skal gjelde både vaskemaskiner, tørketromler, kjøleskap og komfyrer, ifølge det danske forbrukernettstedet.

Likevel kan prisene på hvitevarene variere med over 1.000 kroner, viser priser nettstedet har samlet inn i forbindelse med tester av hvitevarer. Den største prisforskjellen de har funnet, er på 1.172 danske kroner på to i utgangspunktet like tørketromler.

Les også: I denne får du garantert plass til alle klærne

Skylder på butikkene

Når DinSide selv googler priser på noen av produktene som sammenlignes av danskene, finner vi blant annet en prisforskjell på 504 kroner på to oppvaskmaskiner fra de to merkene, som ifølge danskene er en og samme maskin.

Bosch Hvitevarer i Norge bekrefter overfor DinSide at mange Bosch og Siemens produkter innen hvitevarer er teknisk sett like siden de produseres på den samme tekniske plattformen.

Når dette er tilfellet, vil produktene ha samme veiledende pris – noe som også framgår av nettsidene deres. Deretter er det opp til forhandlerne å sette sine utsalgspriser.

- På dette feltet har BSH ingen innflytelse, sier Grete Klæboe, markedssjef for Bosch Hvitevarer.

Les også: Bransjen vil bare gi to års reklamasjon på disse varene

Store designforskjeller

Bosch Norge understreker også at det til tross for de tekniske likhetene kan være store forskjeller i design mellom produktene.

- Bosch og Siemens skiller seg tildels sterkt i design som er et viktig kriterium ved valg av hvitevarer. Vanligvis skiller også merkene seg ved forskjeller i egenskaper som f.eks. programalternativene for vaskemaskiner, sier Klæboe.

Hun legger til at som de fleste produsenter innen bransjen, har vi flere merker, noe som er vanlig både i denne og andre bransjer.

- Våre hovedmerker har begge forskjellig merkeverdier og henvender seg til forskjellige målgrupper, sier Klæbø.

Siemens henvender seg ifølge Klæboe til personer som er åpne for nye ideer og valgmuligheter, og er opptatt av teknologi og design, mens Bosch henvender seg til de som fokuserer på kvalitet, brukervennlighet og sosialt ansvar, der miljøansvar er en viktig del.

Les også: Nå er det slike kjøleskap som gjelder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer