Utvendig slitasje på bolig

- Kan være et dårlig tegn

Viktig å sjekke nå: - Sommerværet kan ha gjort store skader på boligen, advarer eksperter.

FØR HØSTEN SETTER INN: En sommer er over, men før høstværet kommer for fullt, er viktig å ta en grundig sjekk utenfor huset. Foto: Mycoteam. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets sommer har hatt både varme og kalde dager og en del regn, men fordelingen av disse værforholdene har ikke akkurat vært jevnt fordelt i landet vårt.

Østlendingene har hatt såpass mye sol at verandaplanter har blitt svidd, hos vestlendingene derimot, har det stort sett bøttet ned og druknet blomsterbedet.

Og mye av én værtype over lengre tid, kan virkelig prege boligen utvendig. Derfor bør du skynde deg med hussjekken før høsten setter inn for fullt, råder ekspertene.

Solbrent kledning

Bor du der hvor solen «alltid» skinner, er det først og fremst kledningen du bør starte med å undersøke.

Det er tipset fra Kolbjørn Mohn-Jensen, leder av Mycoteam og spesialist på råteskader i bygg.

Kledningen kan nemlig ha blitt solbrent i løpet av sommeren.

- Når kledningen blir solbrent vil malingen slites og bordene kuve – og det er ikke så mye å få gjort med dette. Men du må kontrollere at det ikke har oppstått vannfeller og sprekker i kledningen, på høsten kan dette nemlig lede vann inn under «værhuden» på huset, advarer Mohn-Jensen.

Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI, er enig, og har du planter, busker eller gress som gror inntil husveggen bør du samtidig sjekke at det er luft mellom vegetasjon og kledning, råder han:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.