Kjøtt og grill:

Kan være «gift» for kroppen

Det er flere grunner til at du ikke bør overdrive inntaket av svidd grillmat.

GRILLSESONG: Det kan være svært helseskadelig å spise hardstekt og svidd grillmat, og særlig én vanlig grilltabbe er viktig å unngå. Video: Mathias Herseth Spieler, The Flying Culinary Circus / FCCBBQ. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du at grillpølsa smaker best når den er ekstra godt stekt?

Da er du garantert ikke alene.

- Når vi steker eller griller mat, kommer først de deilige aromaene, og så dannes det en fin og brun stekeskorpe. Det skjer en kjemisk reaksjon mellom aminosyrer og sukker. Vi kaller det for Maillard-reaksjonen, og det er nettopp denne reaksjonen som gir en pen farge, deilig lukt og god smak, forklarer Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Det mange imidlertid ikke er klar over, er at om maten blir veldig svidd eller brent, kan den være svært helsefarlig å spise.

Kreftfremkallende

Omfattende forskning viser nemlig at flere helseskadelige stoffer kan dannes når vi griller og utsetter maten for sterk varme.

- For ei tid tilbake gjennomførte Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VMK), på oppdrag fra Mattilsynet, en vurdering av risiko for helseskade forbundet med konsum av grillmat, opplyser Gro Haarklou Mathisen i VMK til Dinside.

I etterkant utarbeidet VKM en rapport hvor det, blant annet, konkluderes med at det er en mulig sammenheng mellom høyt kjøttkonsum, stekningsgrad og risiko for utvikling av ulike typer kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer