Juleblomster

Kan være giftige

Disse juleblomstene bør du være obs på.

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har kommet til den tida av året hvor julepynten skal fram. I tillegg til nisser, lysestaker og juletre, kjøper mange av oss juleblomster.

Er du en av de som pynter huset med blomster, bør du være klar over at enkelte av blomstene vi forbinder med jul kan være giftige.

DinSide har tatt en prat med Christian Haga, seniorrådgiver i Giftinformasjonen, om juleblomstenes potensielle farer.

Kan føre til oppkast

Haga innleder med å berolige oss, og sier at alvorlige forgiftninger er svært sjeldne når det kommer til juleblomster.

Likevel er det verdt å være klar over hvilke blomster som kan gi irritasjonssymptomer ved inntak, som inkluderer svie i munnen og mulige brekninger.

Blant de mer notoriske juleblomstene nevner han hyasint/svibel, amaryllis og kristtorn.

- Større inntak hos barn er svært sjeldent, men eldre demente personer kan i enkelte tilfeller innta større mengder planter. Denne type planter bør derfor unngås på sykehjem og liknende, forteller han.

Vær ekstra obs på disse

Selv om ingen vanlige juleblomster regnes som ekstremt giftige, nevner Haga at julerose og azalea er noe mer giftige enn andre.

- Alvorligere forgiftninger med julerose og azalea vil nok kreve mer intensiv behandling enn hyasint, amaryllis og kristtorn, opplyser Haga og presiserer at dette er svært sjeldent.

Mange juleblomster regnes derimot for å være lite problematiske. Juleglede, julekaktus og julestjerne er blant disse.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Alle kan rammes

Haga opplyser at plantene i hovedsak må spises for å gi symptomer.

Noen av de irriterende plantene kan imidlertid også forårsake ubehag hvis plantesaften kommer i kontakt med hud eller øyne. Dette kan føre til lokale reaksjoner som svie og rødhet.

De giftige plantene er farlige både for voksne og barn.

- Mengden for at en voksen skal få symptomer vil i mange tilfeller være større enn for barn, basert på kroppsvekt, forteller Haga.

Men har det egentlig noe å si hvor i huset du plasserer juleblomstene?

- Risikoen for uhellsinntak hos barn er jo større hvis de er innenfor rekkevidde for småbarn, alder et til tre år, forklarer Haga.

Gjør dette ved inntak

Forrige desember mottok Giftinformasjonen rundt 20 henvendelser om juleblomster, ut av over 3000 henvendelser totalt i desember.

Haga opplyser at trenden over de siste åra har vært synkende, muligens på grunn av bedre informasjon tilgjengelig på Giftinformasjonens nettside.

Seniorrådgiveren gir enkle, men effektive råd for å unngå uønskede hendelser med juleblomster.

- Det er alltid lurt å kjenne navnet på blomstene man har i hjemmet, spesielt hvis det er barn som kan få tak i dem. Da kan man i forkant også undersøke om planten i noe grad er giftig og plassere den utenfor rekkevidde for barn hvis så er tilfelle, sier han.

Dersom et barn likevel skulle innta noe, anbefaler Haga å fjerne eventuelle planterester fra munnen, samt gi litt drikke.