Lysterapi i vintermørket:

Kan virkelig en lampe gjøre deg mer opplagt?

- Ja, hvitt lys har en effekt hvis det brukes riktig, hevder professor i psykiatri.

LYSTERAPI: Lampe mot vinterdepresjon. Foto: Emmaline Hekneby
LYSTERAPI: Lampe mot vinterdepresjon. Foto: Emmaline Hekneby Vis mer

Av Emmaline Hekneby

Vi går nå inn i den mørkeste tiden av året, og det er gjerne bekmørkt når vi drar på jobb og minst like mørkt når vi kommer hjem. Mange opplever denne tiden som spesielt krevende.

Det er ikke uvanlig for nordmenn å kjenne effekten av at dagene blir mørkere. Ifølge Norsk Helseinformatikk antas det at 5-10 prosent av befolkningen rammes av det vi kaller vinterdepresjon. Vinterdepresjon knyttes gjerne til symptomer som energimangel, tretthet, økt søvnbehov og ofte økt matlyst.

Professor i psykiatri, Ulrik Fredrik Malt. Foto: UIO
Professor i psykiatri, Ulrik Fredrik Malt. Foto: UIO Vis mer

Ulrik Fredrik Malt, professor i psykiatri og leder for Norsk psykiatrisk forening, forteller at selv om det ikke er påvist sikre endringer i søvnhormonet melatonin ved vinterdepresjon, tyder mye på at det er forstyrrelser i reguleringen av døgnrytme på grunn av mangel på lys om morgenen, som er hovedårsak til lidelsen.

- Hvitt lys har effekt

Han forteller videre at det ikke er forskning som tilsier at medisinering har noen effekt ved behandling av vinterdepresjoner, målt mot psykologisk støtte, rådgivning om fysisk aktivitet og kosthold. Men også lysbehandling har vist seg å gi resultater.

– Hvitt lys har effekt ved behandling av vinterdepresjoner. Det er snakk om hvitt lys, 5000 til 10 000 lux (måleenhet for lys), sier han til Dinside.

Det hjelper imidlertid lite dersom man ikke setter av litt tid til behandlingen.

- Det anbefales 30 minutter hver morgen, mens man leser en avis eller sitter med telefonen, sier han.

- Krever kontinuitet

Helle Østergaard Hansen, lege ved Psykiatrisk senter i København, anbefaler også lysterapi mot vinterdepresjoner. Hun mener at det kan ha en rasktvirkende og merkbar effekt, og at de fleste føler virkningen etter de første dagene. Det gjelder imidlertid ikke alle.

– Ikke alle har effekt av lysterapi, og hvis du ikke merker noen effekt av lampen etter noen uker med riktig bruk, er det mindre sannsynlig at du vil oppnå noe ved langvarig bruk, sier hun til Dinside.

- Effekten av lysterapi reduseres også når behandlingen stoppes. Det vil si at behandlingen må fortsette gjennom hele den mørke perioden, sier Hansen.

Malt legger til at hvis man derimot lider av en dypere depresjon av diagnostisk betydning, har lysbehandling som eneste behandling ikke tilstrekkelig effekt.

Snakk med legen først

Det har vært omdiskutert om effekten av lysterapi er signifikant, og det er også delte meninger om vinterdepresjon egentlig er en diagnose, noe blant annet Forskning.no tar opp i denne saken.

Lege Bjørn Bjorvatn ved Nettdoktor, peker også på at behandlings-formen er relativt ny, og at det kan være smart å konsultere lege før man setter i gang, blant annet for å kartlegge når på døgnet du bør foreta behandlingen.

Hvis man for eksempel har problemer med nattesøvnen, vil lysbehandling gitt om kvelden skyve døgnrytmen i motsatt retning av hva lysbehandling om morgenen vil gjøre, hevder han i denne artikkelen.

Hva finnes av lamper?

Du finner lysterapilamper i de fleste butikker som selger lamper og annen elektronikk. Dinside har ikke utført tester av slike produkter, men har sjekket utvalget i noen av de store nettbutikkene.

IKKE ET NETTBRETT: Denne lysterapilampa fra Beurer er blant de rimeligste vi har funnet. Den koster fra 599, ifølge Prisjakt. Foto: Produsenten
IKKE ET NETTBRETT: Denne lysterapilampa fra Beurer er blant de rimeligste vi har funnet. Den koster fra 599, ifølge Prisjakt. Foto: Produsenten Vis mer

Prisene varierer gjerne med størrelse og lysstyrke, de rimeligste koster noen hundrelapper mens de fleste koster mellom 1.000 til 2.000 kroner.

Det danske forbrukermagasinet Testsektionen testet i fjor høs seks lamper som koster mellom 500 og 2.000 kroner, noen av disse er også tilgjengelig i Norge. Norske Forbrukerliv har også laget en liste over lamper og egenskaper på denne siden, men har ikke testet noen av dem selv.

Et Google-søk på terapilamper gir deg også en rekke resultater, men prat gjerne med legen din i forkant og sørg alltid for å sjekke erfaringer fra uavhengige tester og brukererfaringer før du eventuelt går til innkjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer