Kanaler fulle av støv?

Har du sjekket luftekanalene dine? Det kan hende du får deg en overraskelse.

Foto: Power Clean Ventilasjon AS
Foto: Power Clean Ventilasjon AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feier'n kommer en gang i året, med eller uten flosshatt, og sørger for at det ikke ligger noen brannfeller igjen i pipeløpet. Du støvsuger hver uke, minst, enten det er nødvendig eller ikke (dette kan diskuteres), og man feier dessuten gjerne for egen dør - ofte helt ut til porten.

Men hva med luftekanalene i huset?

Opphopning

Alle hus har luftekanaler, men de får svært sjelden oppmerksomhet. Men disse kanalene har som oppgave å transportere luft ut og inn av boligen, og i luft som beveger seg er det mange gratispassasjerer. Disse er partikler av alle slag, både tørre, våte og fete. Og alle blir ikke med på hele reisen, de legger seg til underveis. Da får vi opphopninger som verken er delikate, sunne eller ufarlige - det trengs en rens.

De fleste av oss tenker ikke over dette, fordi anlegget er skjult og ikke gjør noe særlig av seg. Men over tid kan det bygge seg opp ansamlinger som kan være både helsefarlige og brannfarlige.

Hva kan du gjøre?

Luftekanaler er ikke blant de mest tilgjengelige delene av boligen, så uten spesialutstyr kommer du bokstavelig talt ikke så langt. Du kan støvsuge ventiler, rense eventuelle filtre, og kanskje komme deg inn til næremste bend, men der stopper det for de fleste.

Foto: Power Clean Ventilasjon AS
Foto: Power Clean Ventilasjon AS Vis mer


Eldre luftekanaler har også tynne vegger, så sjansen for å gjøre skade er tilstede hvis du blir for brutal med støvsugerslangen.

Hva proffene gjør

Skal du få en skikkelig rens av ventilasjonsanlegget trenger du roterende børster og lange fleksible slanger. I tillegg må det som løsner blåses eller suges ut, da må man ha en plan for å holde trykket oppe (eller inne) slik at alt kommer ut der det skal.

Det finnes firma som tar seg av dette, med nødvendig utstyr og ekspertise. Har du et forsømt ventilasjonsanlegg kan du ta kontakt med noen av disse for befaring og tilbud. Du finner dem blant rengjøringsbyråene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer