Brette sengetøy

Kaos i sengetøyet?

Sjekk dette geniale brettetrikset!

BRETTE SENGETØY: Vi kom over et supersmart triks som hjelper deg å holde orden i sengetøyet. Oppskriften får du i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø.
BRETTE SENGETØY: Vi kom over et supersmart triks som hjelper deg å holde orden i sengetøyet. Oppskriften får du i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det er ikke akkurat supergøy å brette sengetøy, og etter hvert kan det bli nokså kaotisk hvis sengetrekkene ligger sammenkrøllet og tar opp unødvendig plass i skapet. I tillegg er det tidkrevende å måtte lete etter dynetrekket som skal matche putetrekket.

Men det finnes et brettetriks som hjelper deg å holde orden i rotet slik at du lett finner hele sengesettet uten å måtte lete.

Dette trikset måtte vi selvsagt teste!

Slik gjør du

Brettetrikset handler om å organisere sengetøyet ditt på den måten at matchende dyne- og putetrekk samt laken ligger samlet i hver sin «pose». Slik slipper du å lete etter de tre/fem delene når du skal bytte på sengen, dessuten sparer du mye plass, og på den måten kan du lagre flere sengesett i skapet.

Slik så skapet med sengetøyet ut før vi ryddet opp i kaoset:

Kaos i sengetøyet?

For å organisere sengetøyet, starter du med å brette dynetrekket slik at det til slutt er formet som et rektangel:

Kaos i sengetøyet?

Deretter bretter du lakenet på samme måte:

Kaos i sengetøyet?

Legg lakenet oppå dynetrekket. Deretter åpnet du opp putetrekket før du legger dynetrekket og lakenet inn i putetrekket:

Kaos i sengetøyet?

Slik skal dynetrekket og lakenet ligge inni putetrekket:

Kaos i sengetøyet?

Avslutt med å brette det overflødige tekstilet på putetrekket over den fylte delen:

Kaos i sengetøyet?
Kaos i sengetøyet?

Nå har du samlet det matchende sengetøyet i «puteposen», og det er klart til å legges inn i klesskapet igjen:

Kaos i sengetøyet?

Vi fikk plass til alt sengetøyet både foran og bak i skapet. Sengetøyet ble ikke strøket på forhånd, så brettekantene ble ikke perfekt, men poenget er at hvert sengesett nå ligger samlet og enkelt kan tas ut på én gang neste gang vi bytter på sengen:

Kaos i sengetøyet?

Sortere sengetøy i bokser

Dinside tok kontakt med Eva Isachsen som er profesjonell ryddeekspert og interiørarkitekt. Sammen med datteren Line Marie Skaget driver hun interiørfirmaet Rom for Sjelen AS. De to er også forfatter av boken «Ryddeglede».

Hold orden i sengetøyet

Isachsen har følgende nøkkeltips:

  • Mange har altfor mye sengetøy og kjøper stadig nytt. Ta derfor en sjekk av hvilket sengetøy du skal beholde, og hva du ikke trenger, så kan du gi dette bort eller legge i en klescontainer.
  • Tell over hvor mange dyner og puter du har.
  • Ta deretter ut alt sengetøyet ut av skapet og vurder hvor mange dyne- og putetrekk du trenger.
  • To sengesett til hver seng er nok, pluss et par ekstra til eventuelle gjester.
  • Løsningen er ikke alltid å kjøpe flere skap eller hyller. Organiserer du sengetøyet smart, sparer du mye plass i skapene du allerede har.

Isachsen bruker selv brettemetoden som vi viser i denne saken, og mener at du på denne måten holder skapet ryddig over oversiktlig.

- Vi har også noen ekstra putetrekk som vi bretter og legger på rekke i ulike bokser etter hver størrelse, for eksempel én boks til store «hotellputer», tipser hun.

Å organisere sengetøy rekkevis i ulike bokser som du har stående i skapet er enkelt:

- Jeg merker en og en boks godt med hvilket sengetøy som ligger i hver boks i skapet. Jeg merker også alle hyller inni skapet.

Men det er også andre måter å organisere på.

For eksempel er det noen som foretrekker å ha sengetøyet brettet sammen i en kurv eller kiste som de har stående på hvert enkelt soverom.

- Utover å ha en fast plass til sengetøyet, og brette og rulle jevnlig, anbefaler vi å ta en årlig varetelling i skapet med sengetøy slik at det ikke hoper seg opp og blir kaos igjen, tipser Isachsen.

Rull sammen stretchlaken

Når det gjelder stretchlaken, som veldig mange styrer litt ekstra med å brette, er det beste å rulle disse sammen og plassere på samme måte som putetrekk: stående etter hverandre i en egen boks eller kurv.

Isachsen forklarer metoden steg for steg:

  • Start med å legge det nyvaskede lakenet ditt utover sengen, med strikken opp.
  • Så bretter du det tre ganger inn mot midten, slik at det blir som en firkant. Husk at det er litt avhengig av størrelsen om du trenger enda en brett.
  • Nå er lakenet klart til å plasseres i kurven eller boksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer