Kapselkaffemaskiner til melkebaserte kaffedrikker

Vi har testet fem av kapselmaskinene på markedet som også lager melkebaserte kaffedrikker.

Auda. Automatstoppen på Favola-maskinens melkeskummer virket ikke helt som den skulle.  Foto: Elisabeth Dalseg
Auda. Automatstoppen på Favola-maskinens melkeskummer virket ikke helt som den skulle. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mulig kaffen skal være svart, men hjemme hos oss drikkes det mest melkebaserte kaffedrikker. Spesielt når vi lager kapselkaffe drar vi frem gryten eller melkeskummeren, for kald melk i de relativt små kaffeporsjonene gir altfor lunken kaffe. Det gir ingen hyggelig start på dagen.

Vi har testet fem kaffemaskiner som kan lage varme kaffedrikker, og vår favoritt er klar. Nå kommer vi uansett ikke til å bytte ut Nespresso Citiz-maskinen vår med det aller første, men skulle vi gjort det nå, ville det vært for storebroren UMilk, som også varmer melk.

Årsaken er enkel: Det er praktisk med melkekaffe i kapsler, men vi synes rett og slett ikke det er spesielt godt. Og vi har smakt oss gjennom mange. Alternativet for oss om vi skulle gå for en alt-i-en-maskin, var en med melkeskummer. Her var UMilk fra Nespresso suverent best blant de vi testet.

Se også: Test av melkeskummere

Slik testet vi:

Vi har brygget, smakt, sett på justeringsmuligheter og ekstrafunksjoner, og vi har sett på brukervennlighet.

Vi har også sett på pris og forhandler, det vil si: Hvor man får fatt i ekstra kapsler? Dette er ikke tatt med i vurderingen, men er med i oversikten, da det kan være avgjørende for noen. Veiledende pris varierer mye, men de aller fleste maskinene i testen fant vi til rundt tusenlappen. Unntaket var Electrolux' Favolo, som vi ikke fant til under 2.499 kroner.

Nespresso U milk

Skal vi bytte ut kaffemaskinen vår, er dett favoritten. Liten og nett, og helautomatisk. Og ikke minst laget den testens aller beste cappuccino. Foto: Elisabeth Dalseg
Skal vi bytte ut kaffemaskinen vår, er dett favoritten. Liten og nett, og helautomatisk. Og ikke minst laget den testens aller beste cappuccino. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Nespresso er for mange synonymt med kapselkaffe, og det er kanskje ikke så rart: Det var de som introduserte nordmenn for kapselkaffen. Med den nye automatiske UMilk (det finnes også en variant uten melkeskummer) blir det enda enklere: Skyv åpent i topp for å legge i kapselen. Når du slipper lokket og det glir på plass, starter maskinen automatisk.

Du har tre ulike valg for vannmengde, som du velger ved å trykke på knappene i topp. Dersom du ikke velger noe, vil den velge det mest populære alternativet, altså det du har laget flest ganger i løpet av de siste 11 koppene. Nå lager ikke Nespresso en klassisk norsk kaffekopp, men små espresso, og de litt større "lungo" - og en mellomstørrelse. Du har også mulighet for å justere mengden selv, ved å holde inne en av knappene brygger den akkurat så lenge du vil.

Melkeskummeren er en variant av aeroccino, som er tidligere testvinner på DinSide. Du kan velge hvor mye skum du vil ha, og du kan også piske opp melk til iskaffe. Maskinen kvitter seg automatisk med kapsler, slik at du unngår at den setter seg fast.

Det at maskinen er så liten kan være et minus for noen. Det er blant annet for liten plass til krusene vi brukte på de andre maskinene, men dette kan løses ved å bruke en mindre kopp å helle over. Det er uansett ikke veldig trangt, vi fikk plass til koppen en halv størrelse ned.

LES OGSÅ: Vil du ikke ha melkekaffe? Se her

Kjappe fakta:
Produsent: Nespresso
Pris: 999 kroner
Kaffetyper: Noen og tyve ulike kapselvarianter, styrke og bruk er indikert på pakken.
Originalkapslene fås kjøpt på nett, gjennom et par egne butikker, men det finnes også noen kompatible varianter i dagligvarebutikkene. Pris fra cirka 33 kroner for 10 stk (3,3 kroner per kopp)

Tassimo T55

Nett og fleksibel, men litt anonym. Foto: Elisabeth Dalseg
Nett og fleksibel, men litt anonym. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Da vi skulle skrive denne artikkelen, var det noe som ikke stemte. Vi hadde testet fem maskiner, men hadde bare notert ned fire. Hvilken hadde vi glemt?

Tassimo, og det er kanskje ikke så rart. Tassimo er en helt grei kaffemaskin, og skiller seg ikke ut i hverken den ene eller andre retningen.

Det er kanskje ufortjent, og vi skjønner at dette er en av de mest populære merkene. Maskinen er liten og kompakt, og ikke minst fleksibel. Du kan lage varme og kalde drikker, stille inn sølebrettet slik at koppen du velger kommer nærmest mulig toppen (og derav mindre søling). En strekkodeleser leser automatisk av kapselen og brygger med en gitt mengde vann, men du kan også regulere dette manuelt om du vil.

Et Brita vannfilter i tanken er også med, men dette er kanskje ikke så aktuelt med det gode vannet de fleste har i springen.

Utvalget er enormt, og du får kaffe fra Coop, Carte noir, Evergood og Gevalia, te fra Twinings og varm sjokolade fra Freia og Cadbury. Det er trygt, det er godt, det fornærmer ingen, men det var heller ikke godt nok til at vi husket på den da vi skulle oppsummere.

De melkebaserte kaffedrikkene trakk imidlertid ned. For enten du foretrekker macchiato, cortado, cappuchino eller vanlig kaffe (med melk) er det ingen kapselkaffer som kan måle seg med den ordentlige melkesmaken. Det blir dog noe mer vellykket i kaffedrikkene, som falt i smak hos de minste.

Teen er også fin på smak, men det å betale 56 kroner for 16 kopper Twinings Earl Grey blir litt i overkant når vi vet at en pakke med tyve teposer koster noenogtyve kroner på butikken på hjørnet.

LES OGSÅ: Når vasket du kaffemaskinen sist?

Kjappe fakta:
Produsent: Bosch
Pris: 999 kroner
Kaffetyper: Stort utvalg, fra blant annet Evergood, Gevaila, Coop og Carte Noir.
Kapslene fås kjøpt i dagligvareforretninger og på nett, fra cirka 56 kroner for 16 kopper (3,5 kroner). Melkebaserte drikker koster omtrent det samme, men for 8 kopper (7 kroner for en kopp).

Dolce Gusto Circolo Automatic

Circolo har en definitiv wow-faktor på kjøkkenbenken. Foto: Elisabeth Dalseg
Circolo har en definitiv wow-faktor på kjøkkenbenken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Dolce Gusto Circolo Automatic gjør også mye av jobben for deg - men med gode muligheter for å tilpasse egen smak. Et lite hjul lar deg velge ønsket vannmengde, og du kan velge mellom varme og kalde drikker.

Denne skiller seg ut med sitt egenartede design, den ser nærmest ut som et romskip når det lyser blått på koppen når den brygger. Sølebrettet lar seg regulere i tre hakk - for at koppen skal komme nærmest mulig kaffen, og du skal slippe søl på benken.

Dolce Gusto kan lage både varme og kalde drikker, og du kan velge mellom mer enn førti sorter: kaffe, kaffedrikker, te og sjokolade, blant annet NesTea og den svenske kaffefavoritten Zoégas.

Vi testet den største varianten, men det finnes også nettere maskiner, som nylanserte Piccolo.

Kjappe fakta:
Produsent: DeLonghi/Nescafé
Pris: 999 kroner
Kaffetyper: Mer enn førti varme og kalde drikker, blant annet Sveriges mest solgte kaffe Zoégas.
Kapslene fås kjøpt i dagligvareforretninger og på nett og koster fra 50 kroner for 16 kapsler (3,13 kroner per kopp, 6,26 for melkedrikkene)

Senseo

Senseo er den mest fargerike av maskinene vi testet.  Foto: Elisabeth Dalseg
Senseo er den mest fargerike av maskinene vi testet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Senseo har også en spennende annerledes design, og lyser opp på kjøkkenbenken. Vårt eksemplar var hvitt med limegrønne aksenter, den fås også med rosa detaljer. Det er en kaffemaskin som i utgangspunktet skal lage en tradisjonell norske kaffekopp, og du kan velge om du vil lage én eller to kopper. Dette styrer du på panelet, og ved å velge mellom to holdere, og type eller antall kaffepoder.

Da vi testet Senseo sist, trakk vi for kaffe som rett og slett smakte skvip og plastikk. Denne gangen smakte det langt bedre.

Siden sist har Senseo utvidet repertoiret litt, og man får nå også kjøpt melkebaserte kaffedrikker. De melkebaserte drikkene kan vi imidlertid styre oss for, til denne ville vi fortsatt varmet opp melken på komfyr eller med en melkeskummer. Unntaket er kakaoen, som nok ville fått ben å gå på (som attpåtil nesten er slankende med kun 60 kalorier i koppen, om du bryr deg om slikt).

Senseo er enkel og intuitiv i bruk. I motsetning til flere andre maskiner der sprutbrettet reguleres i forhold til koppens størrelse, er det her hodet du kan justere opp og ned. Maskinen betjenes ved et berøringspanel på foten. Pluss også for at du kan lage to kopper på én gang.

Kjappe fakta:
Produsent: Senseo/Philips
Pris: 999 kroner
Kaffetyper: Ulike kaffetyper (Friele/Douwe Egberts), kaffe, koffeinfri, cappuchino, latte og kakao.
Kapslene fås kjøpt i dagligvareforretninger og på nett og koster fra cirka 34 for 16 puter (2,1 kroner per kopp).

Favola Cappuchino

FØR-bildet. Som du kan se er vi godt under maksgrensen for hvor mye melk skummeren tar, men det holdt ikke denne gangen heller.  Foto: Elisabeth Dalseg
FØR-bildet. Som du kan se er vi godt under maksgrensen for hvor mye melk skummeren tar, men det holdt ikke denne gangen heller. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det er første gangen vi tester kapselkaffemaskinen Favola fra Electrolux. Favola er en klassisk kapselkaffebrygger, med en melkeskummer, eller en steamer om du vil, ved siden av. Du kan velge mellom varm eller kald melk, med eller uten skum.

Dessverre lot vi oss ikke overbevise helt, til tross for god italiensk kaffe, og muligheten for å steame egen melk. Det gikk nemlig ikke helt smertefritt for seg.

For det første var det litt slark i koblingen mellom steamer og maskinen. Vi ventet og ventet, men lysene kom aldri på. Med litt lirking og luring fikk vi kontakt etter hvert, men litt for mye kontakt.

Det største problemet vi hadde var imidlertid at den funksjonen som skulle stoppe etter at melken var ferdig varmet og pisket ikke slo inn, da vi først fikk kontakt, så det kokte rett og slett over. Det skjedde ikke hver gang, men det skjedde to ganger. Det er to ganger for mye.

Den varme melken etterlot seg også et stort hvitt område og en hvit ring på det lakkerte bordet. Heldigvis er det enkelt å fjerne slike hvite ringer fra lakkerte bord.

Kjappe fakta:
Produsent: Electrolux / Lavazza
Pris: 2.499 kroner
Kaffetyper: Kaffen leveres av italienske Lavazza, åtte ulike kafffesmaker.
Kapsler fås kjøpt på nett og koster fra 53 kroner for 16 (3,31 kroner per kapsel), avhengig av intensitet.

LES OGSÅ: Så mange tusen sparer du på å velge kaffemaskin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer