Kårer Oslos verste boligprosjekter

Byboligaksjonen deler ut verstingpris for dårlig boligkvalitet.

Dårlig boligkvalitet er mer enn billige materialer og falleferdige bygg. Det er ikke mange boligprosjekter som tar godt nok hensyn til barn og unge, mener byboligaksjonen.   Foto: iStock
Dårlig boligkvalitet er mer enn billige materialer og falleferdige bygg. Det er ikke mange boligprosjekter som tar godt nok hensyn til barn og unge, mener byboligaksjonen. Foto: iStock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 27. november deler Byboligaksjonen 2008 ut en ny arkitekturpris, Gråbeinprisen. Som navnet indikerer, er ikke dette en pris utbyggere og arkitekter higer etter. Gråbeinprisen tildeles for dårlig boligkvalitet.

- Vi ønsket å sette fokus på konsekvenser av dereguleringen av det norske boligmarkedet, sier Bård Isdahl til DinSide. Isdahl er sivilarkitekt i Norsk form, og med i juryen for Gråbeinprisen 2008.

Les også: Slakter nye boligprosjekter

Systemkritikk

Byggeboomen de siste årene har fått både mer og mindre heldige resultater. Ifølge Byboligaksjonen har det gått hardt utover kvaliteten, og aktørene bak aksjonen ønsker å sette fokus på de mindre heldige prosjektene.

Isdahl understreker at det ikke er meningen å gi bilde av profitthungrige kapitalister og utbyggere. - Det er ikke snakk om at det sitter folk i alle utbyggersjefsstolene fordi de er så grådige, sier han.

Isdahl mener den offentlige kontrollfunksjonen for nye boliger er for dårlig. Utbyggerne får for frie tøyler, spesielt tidlig i utbyggingsprosessen.

Det er altså selve systemet rundt utbyggingen som Byboligaksjonen vil rette søkelyset mot. - Det er dette som er vårt perspektiv: Politikerne har skapt et system som ikke er godt nok. Alle ledd i prosessen har et ansvar - fra tomteeiere til utbyggere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer