- Kast umiddelbart!

Klart råd før julebaksten.

KLART RÅD: Finner du dette i melposen er det bare å få den ut av huset. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bake til jul er en populær tradisjon for mange, selv om man kanskje ikke baker så mye ellers i året. Dermed kan man få en ekkel overraskelse når man henter fram melposen som står i skapet.

Nå råder Norsk Hussopp Forsikring alle til å sjekke melet for biller og andre insekter nå.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Kast den

- Ser du noe som lever, så kast hele posen ut av huset umiddelbart, sier biolog Ragna Byrkjeland i en pressemelding.

Alle kan få slike kryp i hus, og biologen anbefaler alle å ha mel og kornprodukter i tette beholdere.

- Sørg for at skap og skuffer er ryddige og rene, og sjekk matvarer jevnlig. Melvarer som har stått urørt lenge er spesielt utsatt. Det kan være smart å sjekke alle tørrvarer når julevasken tas, sier hun.

Brunsvart melbille er et vanlig syn i norske hjem, og disse kan leve i opptil to måneder uten mat. Disse kommer som regel inn gjennom for eksempel en infisert melpose. Disse kan leve i tre-fire år. Andre melbiller vi kan oppleve inne i boligene våre er sagtannet melbille og rismelbille. Disse og brunsvart melbille lever kun innendørs i Norge.

Andre arter som Melsmalmott eller tørrfuktsmalmott kan også bli med hjem fra butikken.

Du oppdager dem gjerne ved å finne spinntråder i mel og kornprodukter, og når melet eller kornet trekkes sammen i tette, illeluktende klumper. Du kan også finne tomme larvehylstre, forklarer Byrkjeland.

Gjemmer seg

Disse krypene er også «flinke» til å gjemme seg andre steder enn bare i selve matvarene. For eksempel i den lille sprekken mellom selve skapet og hylleplata, eller mellom kjøkkenbenk og veggen har Petter Lilleengen, rådgiver i Mycoteam AS tidligere forklart overfor DinSide.

Andre favorittsteder for insekter er under kjøkkeninnredningen, hvor det kan samle seg smuler, og rundt søppelbøtter. Det kan også samle seg opp mat i sprekker i bestikkskuffer og skap.

De kan også finne seg til rette i en brødrister som står ubrukt en periode. Denne kan være en «åpen buffet» for insekter som spiser tørrvarer.