Kaster du dette i do, må du punge ut

Nordmenn kaster kluter og skosåler i do. - Folk har veldig liten kunnskap, sier kommunikasjonsrådgiver i Norsk Vann.

FYSJ: Slik ser en pakke med våtservietter ut etter en tur gjennom renseanlegget. Bildet er tatt hos avfallshåndteringen Mepex Conslt AS i Asker. Foto: Mepex Consult AS
FYSJ: Slik ser en pakke med våtservietter ut etter en tur gjennom renseanlegget. Bildet er tatt hos avfallshåndteringen Mepex Conslt AS i Asker. Foto: Mepex Consult AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere produsenter markedsfører produktene sine som «flushable» - altså at du enkelt kan spyle produktet ned i do.

Men gjør du det, vil det skape store problemer i avløpsnettet.

- Og regninga? Den kommer tilbake til deg, skriver den nasjonale interesseorganisasjonen for vannbransjen, Norsk Vann, i en ny pressemelding.

Norsk Vann eies av norske kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og enkelte private samvirkevannverk.

Fiberkluter topper lista

Produktene det vises til i pressemeldingen, er ulike typer fiberkluter (herunder våtservietter, «wipes», engangskluter og vaskekluter med fiber), samt «vått toalettpapir», rengjøringsprodukter, «pads» til sminkefjerning og ulike sanitærprodukter.

- Produsentene påstår at produktene deres er laget av «naturlig, nedbrytbart materiale», «100 prosent plantebasert», «99 prosent ingredienser fra naturlig opprinnelse» og «uten alkohol, parabener eller farge», ramser kommunikasjonsrådgiver i Norsk Vann, Frode Skår, opp.

Til DinSide sier Skår at det er våtservietter og fiberkluter som topper lista over produkter som skaper mest problemer i pumper og rør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer