Hvordan løse nabokrangel?

Kattebur førte til nabokrangel

- Naboer kan tvistes om de minste ting, forteller advokatene. For eksempel et kattebur på verandaen.

KATTEPINE: En opphetet diskusjon om kattebur på naboens veranda, er bare ett av flere eksempler på nabokonflikter som advokater må bistå i. Bildet er ikke tilknyttet denne nabokonflikten. Foto: Linn Merete Rognø.
KATTEPINE: En opphetet diskusjon om kattebur på naboens veranda, er bare ett av flere eksempler på nabokonflikter som advokater må bistå i. Bildet er ikke tilknyttet denne nabokonflikten. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- Jeg tror at folk har blitt mer opptatt av sine rettigheter enn det man var før, sier Morten Fæste, advokat ved Huseierne.

Én av grunnene til det, kan være økt fokus på forbrukerjus i media, mener han.

Og kunnskap om hvilke rettigheter man har, er absolutt både viktig og bra. På den andre siden, kan det også føre til opphetede diskusjoner med naboen, som i verste fall kan ende i en rettssal.

- Vår erfaring er at naboer kan tvistes om selv de minste ting, forteller advokatkollegaene, Elise Haavik og Hannah Rachel Cowan, hos Codex Advokat Oslo AS.

Men hva er det naboene her til lands krangler mest om? Og hvordan kan vi konfrontere naboen uten å skape dårlig stemning?

Ekspertene svarer!

Dette krangler vi om

Advokatene møter på mange ulike nabotvister, men noen ganger er det saker skiller seg ekstra ut i mengden:

- Jeg kan nevne en nabotvist som besto i krav om nedriving av naboens kattebur som var satt opp på verandaen hans, forteller Stig Rune Østgaard, partner i Advokatfirmaet Wiig&Co.

Den anklagende naboen mente at nettingen på katteburet stengte for utsikten hans.

- Det ble faktisk mye jobb i den «krigen», sier Østgaard.

Nabokrangelen endte heldigvis ikke i retten, forsikrer advokaten.

- Vi fikk tvunget partene til å roe seg ned og finne en minnelig løsning som innebar at eieren av katteburet reduserte buret noe slik at det ble ikke like sjenerende for naboen, sier Østgaard.

Av de mer vanlige nabokonfliktene, finner vi gjengangere som omhandler byggeplaner, atkomstrettigheter, rettigheter knyttet til tomtegrenser eller oppsetting av gjerde, for å nevne noen, opplyser Haavik og Cowan.

- Andre saker det krangles om hele året, er støy fra varmepumper og rot på naboeiendommen, legger Fæste til.

Men som regel er tema for nabokranglene sesongbetont, ifølge advokaten.

Slik konfronterer du naboen

Å irritere seg over naboen, kan tære på forholdet og i verste fall føre til en langvarig og bitter konflikt. Mange kvier seg derfor for å ta opp et problem med naboen, og dermed fortsetter frustrasjonen å blomstre.

Likevel kan du løse situasjonen på en ryddig måte, forsikrer advokatene:

- Ikke vær redd for å ta praten. Min erfaring er at de fleste mulige konflikter løser seg på denne måten. Selv om det kan føles «kleint» å ta opp noe man synes er negativt, så er det fort mye kleinere å møte naboen etter en runde i domstolene, understreker Fæste.

- En hyggelig samtale, der man gjør det tydelig klart hva man mener, men samtidig ser på felles løsninger og er løsningsorientert, er normalt en lur strategi, råder han videre.

Haavik og Cowan støtter dette, og mener at en konstruktiv dialog og forsøke å løse tvisten på egen hånd er veien å gå. Samtidig kan det være lurt at berørte parter tar kontakt med advokat for å få juridisk bistand før en tvist eskalerer unødvendig, presiserer de to.

- Enkelte ganger kan det enkleste være å vite hvilke rettigheter partene har allerede innledningsvis i saken.

Østgaard er enig i at man gjerne kan rådføre seg med advokat om framgangsmåte for hvordan man kan posisjonere seg best mulig, men presiserer:

- Ikke bruk denne advokaten utad i saken mot naboen med mindre det er høyst nødvendig.

Konfliktråd eller retten?

Noen ganger er det vanskelig for naboer å bli enige seg imellom. Da kan konfliktrådet bistå.

Konfliktrådet er en tjeneste som tilbyr gratis mekling i både straffesaker og sivile saker. Hensikten er at partene gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger. Men ordningen er frivillig, og den krever at begge parter ønsker å delta.

Fæste mener at konfliktrådet blir altfor lite brukt, og at mange ikke engang vet om den gode hjelpen man kan få der.

- Hos konfliktrådet får naboene forklare sin side av saken, snakke om sine følelser, meninger og se på potensielle løsninger. Ofte er det avgjørende å få en nøytral tredjepart til å se saken fra en mer objektiv vinkel. Det er mye mer lavterskel å møtes i konfliktrådet enn i en rettssal, og så er det jo helt gratis, kommenterer advokaten.

Konfliktrådet gir imidlertid ikke juridisk bistand til partene, og noen ganger kan det derfor være lurt å engasjere egen advokat for å ivareta sine rettigheter, mener Haavik og Cowan.

- Men vi forsøker alltid å oppnå en utenrettslig løsning for klienten ved å gå i dialog med motparten, presiserer de to.

Likevel hender det at heller ikke mekling hos konfliktrådet løser problemet.

- I tilfeller hvor forhandlingene har brutt sammen, og saken er såpass viktig for parten å få avgjort, ender den som regel opp i en rettssal da, sier Østgaard.

Ifølge Fæste er dette ofte saker som handler om store verdier, der en nabo gjør noe klart ulovlig.

- Men også der saken går til tingretten, får partene ofte tilbud om rettsmekling for å se om saken kan løses på en minnelig løsning, så det er stort fokus på denne typen løsninger i rettssystemet vårt, sier Fæste.

- For de fleste nabokonflikter skal begynne i forliksrådet. Her er veldig ofte utfallet et forlik, selv om man trodde det var umulig å få til på forhånd, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer