Kutte ned på vannforbruket

Kjapp dusj: Så mye sparer du

Reduserer du vannforbruket hjemme, kan du spare en god slant penger gjennom året. Her får du tipsene!

SPAREDUSJ: Noe så enkelt som å bytte ut dusjhodet med en sparedusj, vil gi en betydelig gevinst for lommeboka gjennom året. Foto: NTB Scanpix.
SPAREDUSJ: Noe så enkelt som å bytte ut dusjhodet med en sparedusj, vil gi en betydelig gevinst for lommeboka gjennom året. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Tenker du egentlig over hvor mye vann du bruker når du dusjer, og hvor mye du faktisk må betale for det gjennom året?

Om du ikke er bevisst på dette, er du slett ikke er alene om det.

Men bry oss, burde vi gjøre, for her kan hver husholdning spare penger ved å kun gjøre noen få grep.

Slik sløser vi med vannet

Hvert døgn bruker hver av oss i gjennomsnitt 180 liter vann. Det viser tall fra SSB for 2018.

En fersk undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Grohe, viser også at én av tre nordmenn ikke vet, eller er usikre på hvordan de betaler for vannet hjemme. Over halve befolkningen i Norge bryr seg sjelden eller aldri om hvor mye vann de bruker i det daglige.

Statistikken viser at halvparten av befolkningen i Norge lar vannet renne mens de pusser tennene. Annenhver nordmann lar også ofte vannet renne i dusjen mens de vasker hår eller kropp, eller mens de barberer seg.

- Det største vannforbruket i vanlige husholdninger er knyttet til personlig hygiene, det vil si bad og dusj, og toalettspyling, opplyser Christian Vogelsang, forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), til Dinside.

Men dette er samtidig noe de yngre er mer bevisst på enn de eldre, ifølge YouGovs undersøkelse - og kvinner tar mer hensyn til vannforbruk enn menn, viser statistikken.

- Funnene i undersøkelsen tyder på at holdningene til vannforbruk varierer ut ifra både alder og kjønn. Ser vi derimot på den norske befolkningen under ett, er vannforbruket per husholdning blant de aller høyeste i verden, opplyser Emilie Bjerke, markedssjef i Grohe Norge, i en pressemelding som Dinside har mottatt.

Halvfull oppvaskmaskin

Et annet hverdagslig fenomen handler om hvordan vi håndterer oppvasken:

Hele fire av ti nordmenn innrømmer at de ofte eller av og til setter på oppvaskmaskinen før den er helt full, ifølge undersøkelsen.

Her er det småbarnsfamiliene som kommer dårligst ut av statistikken, samt de med høy inntekt.

Men tallene fra YouGovs undersøkelse viser at kvinner også på dette punktet er flinkere enn menn i forhold til vannsparing, opplyses det i pressemeldingen.

Vogelsang understreker samtidig at man i løpet av den siste tiden har sett en generell nedgang i vannforbruket her hjemme:

- Sannsynligvis på grunn av at man har fått vaskemaskiner med vannsparende programmer, vannbesparende toaletter, sparedusjer, berøringsfritt armatur og så videre, sier Vogelsang til Dinside.

Slik reduserer du vannforbruket

 1. Ta heller flere kjappe dusjer istedenfor å bade. Da sparer du både strøm og vann.
 2. Monter sparedusj. Da bruker du bare halvparten så mye vann (og varmtvann) og blir like ren på samme tid.
 3. Sett kun på vaskemaskin og oppvaskmaskin bare når de er helt fulle. Skrap, ikke skyll av tallerkener og bestikk. Oppvaskmaskinen skal klare å vaske rent.
 4. Reparer dryppende vannkraner.
 5. Ikke la vannet renne når du pusser tennene.
 6. Installer toalett med vannsparende spyleteknologi og bruk den lille knappen for halvspyling når du urinerer.
 7. Reparer toalett som har en rennende cisterne, da det kan gå tapt så mye som 400.000 liter vann i året. Suser det i toalettet? Sjekk det ut.
 8. Oppdager du mye kondens på vannrørene i kjelleren, kan dette bety at for eksempel et toalett står og renner.
 9. Hvis du har en vannmåler, kontroller den når alt vann i huset er slått av. Står den stille, er du trygg. Gjør den ikke det, betyr det at det renner vann fra et eller annet sted i huset ditt.

Tips fra Norsk Vann, interesseorganisasjonen for vannbransjen.

Penger å spare

Ønsker du å spare på vannforbruket, behøver du nødvendigvis ikke å gå så drastisk til verks, mener forskeren.

Dette med å reparere dryppende vannkraner og ikke minst rennende toalettsisterner er viktig, understreker Vogelsang.

- En rennende sisterne kan ha et vannforbruk som omtrent tilsvarer vannforbruket til 10 personer, opplyser han.

Vi kan også spare vann ved å ikke vanne plenen mer enn nødvendig, og kun vanne blomster med vannkanne, understreker han.

Men hvor mye penger kan vi egentlig spare dersom vi bare kutter litt ned på vannforbruket vårt?

I beregningene under får du et eksempel på dette. Her er det tatt utgangspunkt i vann- og avløpsgebyrene for Oslo kommune i 2020, som tilsvarer omtrent fire øre per liter vann vi bruker.

Utregningene gjelder for dem som har montert vannmåler i hjemmet, som vil fange opp hvor mye vann som brukes. Hvis boligen din ikke har montert vannmåler, beregnes avgiften ut fra areal:

 • En gjennomsnittlig familie på fire kan spare 13.998 kroner i året på å bytte til en sparedusj. Det er da tatt utgangspunkt i at alle familiemedlemmene dusjer i snitt 10 minutter per dag, og både vann- og strømutgifter er regnet med.
 • En gjennomsnittlig familie på fire kan spare 2523 kroner i året hvis alle skrur av kranen mens de pusser tennene. Ved å bytte til en vannbesparende kran kan samme familie spare 1191 kroner i året.
 • Dersom du har en rennende cisterne i hjemmet, kan det ifølge Norsk Vann renne gjennom totalt 400.000 liter med vann i løpet av et år. Tar man utgangspunkt i vann- og avløpsgebyrene for Oslo kommune vil dette utgjøre en kostnad på 16.000 kroner i året.

(Kilde: Undersøkelse fra YouGov / Grohe)

Vogelsang har samtidig følgende kommentar:

- Når mange/alle bruker mindre vann kan dette ha betydning for den samlede belastningen på vannforekomsten og vannverket. I de fleste tilfeller vil ikke dette ha noen større betydning for eksempelvis vannavgiften siden de faste kostnadene er såpass dominerende.

- Men hvis den begrensede belastningen kan gjøre at kapasiteten til vannverket ikke overstiges selv om flere folk knyttes til vannverket, kan dette ha mye å si. Det samme gjelder på avløpssiden. Naturlig nok er dette betinget av lokale forhold, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer