Legge kantstein

Kjedelig uteområde? Kantstein er løsningen!

Kantstein legger du enkelt selv - ekspertenes oppskrift får du her.

HAGE MED KANTSTEIN: Kantstein er veldig pent å bruke som inndeling av ulike markflater på tomten din. Kantstein er heller ikke så komplisert å legge selv - bare husk å følge anbefalt fremgangsmåte. I artikkelen under får du eksperttipsene! Video: Linn Merete Rognø / Steinhandel.no Vis mer
Publisert

Om tomten din består av ulike markflater, som overgangen mellom gressplen og blomsterbed eller asfalt og platting, kan det være pent å skille de ulike flatene fra hverandre med kantstein.

Kantstein har også en praktisk funksjon, særlig hvis den brukes i forbindelse med et steindekke, for eksempel belegningsstein, brostein eller heller. Da vil kantstein hindre utglidning av steindekket.

Det opplyser Eirik Mæland, daglig leder ved Steinhandel AS.

Å legge kantstein er noe fleste klarer å gjøre selv uten fagfolk, i alle fall dersom steinen ikke er veldig stor og tung. Men uansett størrelse, er det viktig å følge korrekt fremgangsmåte.

Her oppsummerer ekspertene det du må vite før du legger kantstein!

Ulike typer kantstein

- Det er mange typer kantstein: granitt, skifer, betong og flere ulike lengder og dimensjoner. Mest brukt kantstein i private gårdsrom og hager er granitt-kantstein som er åtte centimeter høy og 20 centimeter bred, forteller Mæland.

Det viktigste å tenke på ved valg av kantstein er hva den skal brukes til, ifølge Jørn Strøm Andersen, prosjektleder privatmarked ved Steen&Lund AS.

- Og selve utformingen av kantsteinlinjen - om det er rettestrekk, kurver eller mye vinkler, sier han.

Kantstein er tungt, noe som også er en fordel å ha i bakhodet ved valg av stein, understreker eksperten.

Betong og granitt er ulik type stein når det gjelder kvalitet og utseende, men både betong og granitt gjør samme nytte, mener Mæland.

- Her går det mest på det visuelle, hva du liker og hva du ellers har på eiendommen av belegningsstein eller brostein, sier han.

FLERE TYPER KANTSTEIN: Et eksempel på en type kanstein og hvordan den kan brukes til å ramme inn og støtte opp ulike flater på uteområdet. Foto: Asak Miljøstein.
FLERE TYPER KANTSTEIN: Et eksempel på en type kanstein og hvordan den kan brukes til å ramme inn og støtte opp ulike flater på uteområdet. Foto: Asak Miljøstein. Vis mer

Samtidig handler det om pris, og det er granitt som er dyrest. Men Strøm Andersen mener likevel at granittstein i de fleste tilfeller er et bra alternativ å velge da den finnes i mange formater og utvalget er godt hos de fleste steinforhandlere, opplyser han.

Her oppsummerer Strøm Andersen de vanligste sortene av kantstein, samt bruksområder:

GRANITT:

  • Storgatestein settes ofte som en bord og er veldig grei å forme i kurver /radier. Det er også en lett stein. Mål 14x14x21 centimeter.
  • Parkkantstein passer godt i de fleste private hager som innramminger og kanter. Vanligvis en 8 centimeter bred og 20 centimeter høy, rett stein som leveres i lengder på cirka en meter, men den finnes også i 25 centimeter høyde. Ikke så alt for tung, rundt 43 kilo per meter. Anbefales satt i jordfuktig betong - B30 som fås kjøpt i sekker hos de fleste byggevarehus.
  • Kantstein 10/25 og 12/25 er solid granittkantstein med bredde på enten 10 eller 12 centimeter. Tung, solid stein med svært lang levetid. Den passer til for eksempel områder med større trafikkbelastninger, fortau, steder hvor det blir brøytet med tyngre maskinelt utstyr.

BETONG:

  • Det finnes flere sorter betongstein på markedet, både produkter som kan limes eller spikres på plass på eksisterende asfalt, og flere typer med bruksegenskaper lik granitt eller naturstein.
  • Betongstein til hagebruk er ofte rimeligere i innkjøp, men blir gjerne ensartet i fargenyanse selv om det selvsagt finnes unntak. Om du ønsker en kant med litt høyde på for eksempel 30-50 centimeter, kan produkter som Herregård kantstein eller murblokk være et godt alternativ.

Kantsteinen som er enklest å legge

Både Mæland og Strøm Andersen mener at en normalt nevedyktig person fint kan klare å montere mindre kansteintyper selv.

- Kortere kantstein er enklest å legge selv. Og skal du legge kantstein rundt et bed, er det lettere å montere en kort type fremfor en lang på grunn av vekten, og fordi du trenger mindre tilpasning med kortere stein, tipser Mæland og legger til:

- Skal du lage buer med kantsteinen er det også viktig at kantsteinen er kort - om den ikke er laget som en bue fra før av, tipser Mæland.

- Men dersom det er snakk om montering av større mengder som medfører gravearbeider eller tyngre typer kantstein, er det lurt å få hjelp av anleggsgartner, råder Strøm Andersen.

Slik legger du kantstein selv

Prinsippene for selvmontering og hva som skal til for å få et godt sluttresultat, er de samme uansett hvilken type kantstein du måtte velge, opplyser Mæland.

- Du må begynne med å grave en grøft der du skal legge kantsteinen, grøften skal fylles med knust grus og underlaget må være jevnt, drenere godt og helt stabilt. Betongen du skal bruke mellom hver stein må være jordfuktig betong slik at den ikke renner over, sier eksperten.

Denne illustrasjonen viser hvordan kantstein bør monteres. Illustrasjon: Steinhandel.no/Eirik Mæland.
Denne illustrasjonen viser hvordan kantstein bør monteres. Illustrasjon: Steinhandel.no/Eirik Mæland. Vis mer

Her oppsummerer Mæland hvordan du kan legge kantstein selv:

1. Grav en grøft med en dybde på cirka 20 centimeter og en bredde på cirka 30 centimeter.

2. Fyll grøften med cirka 10 centimeter subbus/grus eller tilsvarende (en masse som drenerer samtidig som den pakker seg). Komprimer massen slik at den blir stabil.

3. Trekk opp en snor. Da er det enklere å ha kontroll på kantsteinens retning og høyde.

4. Fyll opp med jordfuktig betong, cirka 5 centimeter under kantsteinen. Bruk også betongen under steinen til å justere høyden på steinen slik at den blir lik.

5. Må du kappe kantstein, gjøres dette med vinkelsliper med diamantblad eller en vannsag. Er det granitt-kantstein, kan du skjære et spor rundt steinen og deretter sette en meisel i sporet og slå på med hammer/slegge

6. Steinen monteres ideelt med en fugeavstand på cirka 20 millimeter - omtrent en tommelbredde. Fugen fylles videre med jordfuktig betong som deretter komprimeres godt sammen og glattes med fugeskje.

7. Mange velger å montere kantstein knas - altså kant i kant. Det går helt fint, men merk at stein som er montert knas er mer utsatt for at ugress kan få grobunn i mellomrommet som da oppstår.

MED OG UTEN FUGE: Bildet til venstre viser granitt kantstein satt knas, kant i kant. Bildet til høyre viser granitt kantstein satt med cirka 2 centimeter fuge som er fylt med jordfuktig betong. Foto Steinhandel.no.
MED OG UTEN FUGE: Bildet til venstre viser granitt kantstein satt knas, kant i kant. Bildet til høyre viser granitt kantstein satt med cirka 2 centimeter fuge som er fylt med jordfuktig betong. Foto Steinhandel.no. Vis mer

8. Lag en bakstøp som er minimum 30 prosent av steinens høyde. Viktig at du får bredde på hele bakstøpen, at den ikke blir en trekant som går skrått inn mot kantsteinen i toppen og bare har bredde i bunnen. Da får den tilnærmet ingen styrke øverst hvor det trengs mest.

9. Legg på ekstra bakstøp i hjørner, kurver og/eller andre steder som er utsatt for ekstra belastning.

10. Ekstra solid: Legg inn et armeringsjern på 10 millimeter eller tilsvarende på langs i bakstøpen. Det øker styrken i bakstøpen og gjør monteringen enda mer solid. Ved eventuelle skjøter av armeringsjern legger du en overlapp på cirka 30 centimeter.

11. Lag en forstøp så langt opp på forsiden av kantsteinen som det er plass til. Det er gjerne begrenset i forhold til hva som skal legges inn mot kantsteinen i front. Skal du legge belegningsstein, må det være plass til settesand og stein.

12. Bruk en murskje og glatt over betongen. Det bedrer herdingen og hindrer betongen i å bli porøs, noe som eventuelt kan føre til skade over tid.

13. Forsøk å holde betongen fuktig de første dagene, slik at den ikke tørker ut før den er ferdig herdet. Vanning fungerer, men et godt triks er å pakke inn betongen med plast.

14. Ikke fyll inntil kantsteinen før tidligst en uke etter at arbeidet er utført.

Sikkerhet er selvsagt viktig når du kapper og legger kantstein selv:

- Husk personlig verneutstyr som hørselvern og støvmaske, understreker Strøm Andersen.

Noe av informasjonen som Eirik Mæland deler med DinSide har han også delt på bloggen sin.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer