Kjeller, loft og veranda

Har boligen kjeller bør du også der se etter tegn til fukt. Og ikke glem å ta i bruk nesa som instrument.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom luftingen er for dårlig og fuktigheten i rommet for høy vil du kjenne mugglukt. For høy fuktighet i kjelleren kan gjøre luften usunn og rommene ubrukelige som beboelsesrom. Over tid gir fukten skader i både mur og treverk. Fukt i kjelleren skyldes sannsynligvis manglende eller feil utvendig drenering. Over tid vil dette skade grunnmuren og gjøre inneklimaet ubehagelig og usunt. Fukt i mur kan også gi grobunn for hussopp. Denne organismen kan regelrett spise opp huset fra innsiden.

Hvilken vei går sprekkene?

Se etter alltid etter sprekker i grunnmuren, hvite skjolder og mugg. Horisontale sprekker i veggen tyder på at det er for stort trykk mot veggen fra utsiden; jorden presser mot veggen. Vertikale sprekker indikerer at masse har glidd ut, eller at bygningsmaterialene har trukket seg sammen. For eksempel på grunn av uttørking eller herding etter at boligen er ferdig.

Murpuss som skaller av på vegger som vender mot utsiden er et tegn på dårlig drenering. Dersom avskallingen sees på innervegger kan det skyldes at fuktighet fra grunnen suges opp i konstruksjonen. Hvite skjolder (kalkutslag) på murvegger er et tegn på fuktvandring i veggene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer