Kjeller, loft og veranda

Har boligen kjeller bør du også der se etter tegn til fukt. Og ikke glem å ta i bruk nesa som instrument.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dersom luftingen er for dårlig og fuktigheten i rommet for høy vil du kjenne mugglukt. For høy fuktighet i kjelleren kan gjøre luften usunn og rommene ubrukelige som beboelsesrom. Over tid gir fukten skader i både mur og treverk.

Fukt i kjelleren skyldes sannsynligvis manglende eller feil utvendig drenering. Over tid vil dette skade grunnmuren og gjøre inneklimaet ubehagelig og usunt. Fukt i mur kan også gi grobunn for hussopp. Denne organismen kan regelrett spise opp huset fra innsiden.

Hvilken vei går sprekkene?

Se etter alltid etter sprekker i grunnmuren, hvite skjolder og mugg. Horisontale sprekker i veggen tyder på at det er for stort trykk mot veggen fra utsiden; jorden presser mot veggen. Vertikale sprekker indikerer at masse har glidd ut, eller at bygningsmaterialene har trukket seg sammen. For eksempel på grunn av uttørking eller herding etter at boligen er ferdig.

Murpuss som skaller av på vegger som vender mot utsiden er et tegn på dårlig drenering. Dersom avskallingen sees på innervegger kan det skyldes at fuktighet fra grunnen suges opp i konstruksjonen.

Hvite skjolder (kalkutslag) på murvegger er et tegn på fuktvandring i veggene.

Farlige verandaer

I mange gamle bygårder er loftsrommene gjort om til leiligheter. Dersom det også er inntrukne verandaer i slike leiligheter er faren stor for vannskader. - Det er nesten umulig å få slike verandaer tette, sier vår takstmann, og resultatet blir fort vann- og råteskader både i loftsleiligheten og i etasjen under.

Kaldloft skal være kaldt

Også loftet må undersøkes grundig. Kalde loft skal være kalde og ha god lufting. Men husk at slike loft selvfølgelig er varme når det er sol og varmt ute. Kikk etter tegn på fuktskader og vannskjolder i treverket, spesielt rundt luftekanaler og pipe.

Fuktmerker indikerer at det har vært lekkasjer. Da må du være forberedt på at taket kan være råteskadd, og at takkonstruksjonen har svakheter og mangler. Råteskader kan avsløres ved å rispe i treet med en kniv. Dersom treet er porøst og mykt tyder det på råte. Dersom det er mulig bør du også sjekke taktekkingen. Å bytte tak er dyrt. I tillegg kan dårlig taktekking gi skader i isolasjon og bjelkelag.

Dersom loftet er utbygget med boligrom skal isolasjonen i følge byggeforskriftene være minst 25 cm tykk. Norsk Byggtjeneste opplyser også at det skal være luftespalter mellom isolasjon og tak, for å unngå kondensproblemer og råteskader. Dette er det spesielt viktig å sjekke i bygg der gamle kaldloft er gjort om til beboelsesrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer