Kjenner du lampesoklene?

Det finnes mange forskjellige sokler til lyspærer av alle slag og spenninger. Har du oversikt?

Kjenner du lampesoklene?
Publisert
Sist oppdatert

I gamle dager var det enkelt å ha oversikt over lyspærene. Da var det to typer sokler og forskjellig wattforbruk, samt runde eller dråpeformede mignon-pærer. Lysrør hadde forskjellig lengde og det var i grunnen det hele.

I dag er det et utall sokler, størrelser, formater og typer.

Hvilke sokler snakker vi for eksempel om, og kan de brukes til forskjellige typer pærer? Hva med spenning og strømforbruk? Følg med, her kommer forklaringen.

Klassisk lyspæresokkel med innvendig halogenpære Foto: Produsenten
Klassisk lyspæresokkel med innvendig halogenpære Foto: Produsenten Vis mer


E-sokler

De gamle skru-soklene eksisterer fremdeles, det er disse vi finner i den såkalte E-serien. De to mest brukte variantene i Europa er E14 og E27, der tallene representerer diameteren på "skruen" i millimeter, mens "E" er for oppfinneren av lyspæra - Edison.

Men det finnes også mange andre varianter både i Norge og i land som bruker andre spenninger på strømnettet.

Les også: Nå er det snart slutt for glødelampene

Det fine med disse standardiserte soklene var at hvis pæren lot seg skru inn i sokkelen, så ville det bli lys. Alle pærene var laget for 230 volt, en pære laget for en annen spenning ville være for stor eller for liten, og ikke passe.

Dette gjelder fremdeles for tradisjonell glødepærer, en halogenpære i forkledning, et oppkveilet lite lysrør eller en LED-basert pære. Men det har kommet unntak, som vi skal se lenger ned i artikkelen.

E27 og E14 glødepærer er på vei ut, og det er stort sett bare spesialpærer som er tilgjengelig. Halogen skal fases ut fra 2016.

GU10

Halogenspot med GU10 sokkel Foto: Produsenten
Halogenspot med GU10 sokkel Foto: Produsenten Vis mer


I det britiske imperiet hadde man en egen standard for lyspærer. Her var det ikke snakk om å skru pæren inn som en skrue, man valgte en annen kjent løsning - bajonettfatningen. Denne finner vi i mange andre sammenhenger, både i den opprinnelige i forbindelse med våpen, og i systemkameraer hvor man fester objektivet med en bajonettfatning.

I bajonettfatninger er det vanligvis to pinner som stikker ut på hver side, og som passer inn i to spor på hver sida av fatningen.

Men i såkalte GU10-sokler har enden av lyspæren to tapper hvor det er et spor rundt tappene. Da står det igjen to sylindriske hoder som man stikker inn i hullene i fatningen og vrir rundt noen få grader til pæren sitter.

Disse pærene dukket først opp som halogenspotter og downlights. Senere kom det også sparepærer med denne fatningen, og LED-pærer finnes i fleng.

GU10 halogenpærer vil forsvinne fra det europeiske markedet i 2016. Sokkelen vil bestå, men LED overtar for halogen.

Les også: SmartCharge lyser selv når strømmen blir borte

Halogenpære for G9 sokkel Foto: Produsenten
Halogenpære for G9 sokkel Foto: Produsenten Vis mer


G9

Pærene med G9-sokkel er enda en variant som kom med halogenteknikken. De er større enn de minste halogenpærene, og går på 230 volt.

Det er to løkker som skaper kontakt, og pæren stikkes bare rett inn i eller trekkes rett ut av sokkelen.

Disse pærene kan ha svært høy temperatur og lyser meget sterkt. Derfor leveres lamper som bruker disse pærene ofte med dimmer.

Det finnes også mange varianter av LED-pærer til G9-sokkelen, inkludert de som kan dimmes.

NB! Ikke ta direkte på disse halogenpærene

12 volts sokler

Så er vi over på halogenbaserte 12-volts pærer. Her er det svært mange forskjellige sokler: De vanligste er G, GU, GX, GY, MR16 og MR11.

Enkle halogenpærer som settes i en sokkel i en reflektor har to pinner som skal stikkes inn i sokkelen.

Her brukes en sokkel som heter G4, og pærene finnes fra fem til 20 watt.

Skal du opp i lysstyrke er det ny sokkel med større avstand mellom pinnene. Da er vi over i GY6.35 som også har tykkere pinner.

MR står for Multifaceted Reflektor, som vil si en konstruksjon bestående av en pære bygget inn i en reflektorkappe. Kappen sprer lyset og kan lages for å spre lyset i forskjellige vinkler. En spot har en mindre lysspredning og gir dermed sterkere lys på en mindre flate. Ti grader spredning er vanlig på en spot, mens 30 grader eller mer kalles flood.

Sokkelen er svært lik den som brukes til enkle halogenpærer, men har andre mål.

MR11 LED-lampe med GU4 sokkel og halogenpære med G4 Foto: Wikipedia
MR11 LED-lampe med GU4 sokkel og halogenpære med G4 Foto: Wikipedia Vis mer


* MR16 har en diameter på 50 millimeter og bruker sokkelen GU5.3.
* MR11 har en diameter på 35 millimeter og bruker sokkelen GU4.

Det finnes mange LED-alternativer til disse, men ofte kreves det en annen strømforsyning.

Les også: På tide å bytte til LED-spotter?

Effekt, spenning og strømforsyning

Av praktiske og sikkerhetsmessige grunner er det som regel ikke mulig å bruke feil pære i en sokkel.

Unntaket er for eksempel kraftige, tradisjonelle skrupærer som brukes med lampeskjermen som ikke tåler høy temperatur. Alle lamper skal være merket med maks effekt, og det er brukerens ansvar å ikke bruke for eksempel en 60 watts pære i en lampe beregnet for pærer på 25 watt.

Dette problemet forsvinner nå som glødelampene er på vei ut.

Det selges normalt ikke pærer som bruker 12 volt spenning som passer i sokler beregnet på 230 volt, eller omvendt.

En pære beregnet på høy spenning vil ganske enkelt ikke lyse når den får for lav spenning.

Når ting går galt

Da er det verre når en pære beregnet på lav spenning får for høy spenning, og spesielt når forskjellen er så stor som 12 mot 230 volt.

Da kan pæra eksplodere, eller så kommer det bare et lite poff og sikringen går. Det avhenger av kvaliteten på produktet, og siden pæra er langt unna alle lovlige standarder. er sjansen rimelig stor for at det kan være en lite hyggelig opplevelse.

Det finnes faktisk 12-volts pærer som passer i sokler beregnet på 230 volt. Vi har sett 12-volts pærer både for E27 og GU10, som er beregnet på hyttebruk med solceller og 12-volts batteri. Da kan man bruke vanlige lamper og sette i lavvoltspærer, det er jo praktisk og det er mye å velge mellom.

Slike løsninger finnes bare i spesielle nettbutikker, og er ikke tilgjengelig i de vanlige salgskanalene. Men i følge myndighetene er de lov å selge, og det er samme krav til merking som for pærer som bruker de normale spenningene.

Så hytteeiere med slike installasjoner bør passe ekstra godt på hvor pærene havner hen.

Et annet problem kan oppstå når du bruker en gammel 12-volts strømforsyning beregnet på halogenspotter og bytter ut pærene med LED-versjoner.

LED-driver med likestrøm ut. Foto: Produsenten
LED-driver med likestrøm ut. Foto: Produsenten Vis mer


Noen elektroniske transformatorer vil ikke starte før de får en viss belastning. Og LED-lys skal ha likestrøm for å lyse jevnt, for får de vekselstrøm, som halogenpærer bruker, kan det være de flimrer med en frekvens på 50 hertz.

Derfor er det ofte påkrevet å bytte ut strømforsyningen når du installerer 12 volt LED-belysning.

Her finner du flere artikler om lyspærer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer