Hvordan fjerne flekker

- Kjerringrådene er bedre enn spesialmidlene

Svensk test konkluderer med at «kjerringrådene» tar rotta på spesialmidler for flekkfjerning.

BEST TIL Å FJERNE FLEKKENE: Kjerringrådene funker vel så bra eller bedre enn spesialproduktene mot flekker, er konklusjonen i en svensk test av flekkfjernere og kjerringråd. Foto: Kristin Sørdal
BEST TIL Å FJERNE FLEKKENE: Kjerringrådene funker vel så bra eller bedre enn spesialproduktene mot flekker, er konklusjonen i en svensk test av flekkfjernere og kjerringråd. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Hvem har ikke vært der: Du har sølt fett på dressen, vin på duken eller makrell i tomat på genseren. Det er fortvilende. Og gode råd er dyre … eller er de egentlig det?

For mens spesialmidler for flekkfjerning, såkalte «flekkfjernere», ofte er dyrt å handle i butikken, finnes det billigere midler som kan funke vel så bra - om ikke bedre - som spesialmidlene.

Dette er også konklusjonen etter en fersk test av flekkfjernere og «husmortips» - også kjent som «kjerringråd».

- Kjerringrådene er best på det meste

Testfakta har testet seks flekkfjernere, blant annet Vanish og gallesåpe, mot ulike kjerringråd.

SPESIALMIDLER ER DYRT: Du må som oftest ut med over 40 kroner for en flekkfjerner. Da kan det være billigere å bruke noe du allerede har i skapet.
SPESIALMIDLER ER DYRT: Du må som oftest ut med over 40 kroner for en flekkfjerner. Da kan det være billigere å bruke noe du allerede har i skapet. Vis mer

Av kjerringrådene har de testet bruk av varm melk, oppvaskmiddel og vanlig vann:

Melk på vin- og sjokoladesausflekker, oppvaskmiddel på matoljeflekker og vann på kaffeflekker.

Deres konklusjon er at kjerringrådene er de som funker best på det meste:

- Fet varm melk (H-melk, red.anm.) viste seg å være en overlegen metode for å fjerne vinflekken og vanlig oppvaskmiddel er like bra som de fleste av de bedre spesialmidlene når det gjelder matoljen, konkluderer Testfakta.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.

- «Spesialmiddel» for fett

Ingun Grimstad Klepp, forsker på blant annet klesvaner, vaskevaner og miljø, ved senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet, sier til Dinside at hun ikke kjenner til melketrikset - men at oppvaskmiddel jo er veldig kraftig fettløsende og dermed er et svært effektivt middel på fettflekker.

Ingun Grimstad Klepp, forsker ved OsloMet. Foto: Eivind Røhne / OsloMet
Ingun Grimstad Klepp, forsker ved OsloMet. Foto: Eivind Røhne / OsloMet Vis mer

- Du kan si det er et «spesialmiddel» for fett, og derfor effektivt. En del flekkfjerningsmidler tar jo flere ulike flekker og ikke bare fett, sier Klepp til Dinside.

På spørsmål om vi kanskje kunne greid oss med færre rengjøringsprodukter under kjøkkenvasken, sier Klepp at hun tror mengden vil variere veldig mellom ulike husholdninger.

- Jeg er ikke opptatt av antall, men av mengde. Altså vi må få ned all kjemikaliebruk. Spesielt uheldig er ting som sprayes eller inneholder antibakterielle midler eller annen gift, sier Klepp.

Hun oppfordrer generelt til å bruke midler som er miljømerket.

Dinsides beste kjerringråd-tips:

Dinside har i løpet av flere år med tester også testet ut både spesialmidler og kjerringråd for vask og flekkfjerning - og vi har i mange tilfeller vært vel så fornøyde med kjerringrådene.

Her er noen av testene vi har hatt av såkalte «kjerringråd»:

1: Melk eller spesialmidler på vinflekkene?

Dinside har også testet kjerringrådet varm melk mot vinflekkene. Da sammenliknet vi hvordan dette funket, kontra bruk av spesialmiddelet Wine Away og Vanish. Dinside konkluderte da med at Wine Away ikke funket som reklamen lovte - og at Vanish funket best. Men melka gjorde også en grei jobb. Les hele testen her.

2: Eddik og natron på svettemerker

Vi har testet hva som er best av flekkfjerner eller kjerringråd, for å ta kål på gule flekker under armene. Vi testet Vanish mot eddik og natron. Vi fant at Vanish funket best, men at kjerringrådet også funket bra - det tok bare lengre tid.

3: Tannkrem på flekker

Jepp, det er ikke bare flekker på tennene tannkremen kan hjelpe deg med: Den kan også være fin til å fjerne uønskede blyantmerker på bordet eller skomerker på gulvet. Ja, den kan til og med brukes til å pusse lysestakene dine! Les mer om hva annet du kan bruke tannkremen til her.

4: Best til vinduspuss?

Dinside har også testet ulike kjerringråd for vinduspuss, og satt de opp mot ordinære vaskemidler. Av kjerringrådene har vi testet blant annet avispapir og spylervæske. Hva som funket best? Det kan du lese i denne testen.

5: Spytt?

Det aller billigste kjerringrådene vi har fått, må være dette: Flekk på dressen? Eller på et annet fint plagg du ikke har tid til å vaske før du må bruke det?

- Prøv spytt!

Det er i alle fall rådet vi har fått fra en eksklusiv herreforretning i Oslo. Hvorfor det skal funke, kan du lese i denne artikkelen på Dinside - men stikkordet er enzymer …

Har du noen gode kjerringråd? Tips oss gjerne ved å sende en e-post til journalisten (klikk på journalistens navn øverst i artikkelen).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer