Bladlus er ett av flere skadedyr som virkelig kan ødelegge hageplantene dine. Selv om man er nøye med jevnlig stell av blomster og frukttrær, kan bladlusen likevel dukke opp i de fleste hager, både sommer og høst.
- Bladlus kommer noen år og andre ikke. De angriper helst de yngste bladene som er ytterst på grenen, forteller Merete Hugaas ved Hagespesialisten AS.

Genial brunsnegl-felle
Men hva gjør du om plantene dine først er blitt angrepet av bladlus? Og hvordan kan dette forebygges?
Ett av de beste våpnene mikser du selv!
Kjennetegn på bladlus
Er du usikker på om det er bladlus som har angrepet hageplantene eller frukttrærne dine?

Dette kan du se etter:
- Om det plutselig har dukket opp noen små, grønnlige insekter på planteblad eller stilk, er det stor sannsynlighet for at dette er bladlus. De er bløthudet og varierer i lengde fra én til ti millimeter.
- Rosebladlus er tre-fire millimeter lange, skinnende blank med spoleformet, grønn, rødlig eller gulaktig kropp - ofte med mørkere hode og bryst. «Haletuppen» er lang og lys og har form som en finger.
- Bladlus lever av å suge saften ut av planter, ofte på stilken like oppunder knoppen på ferske skudd. Veksten av knopper og nye skudd hemmes. Blad og blomster kan misfarges og bli deformerte, og plantene skjemmes av honningdugg (et sukkerholdig sekret som mange bladlus skiller ut når de suger) og svertesopper som vokser i honningduggen. Rester av nymfehuder etter at bladlusens hudskifter blir liggende som små hvite bøss på bladene på og under angrepsstedet.
- Har det kommet mye maur på planten? Maur lever i symbiose med bladlus og beskytter dem, ofte i kolonier på blomsterstengler. De har nytte av det ved å «melke» bladlus. Honningdugg som bladlus skiller ut, er ettertraktet av maur. Mauren samarbeider altså med bladlus.
- (Kilder: Wikipedia / Store norske leksikon / Forskning.no)

Miks din egen «killer kombo»
Har bladlusene begynt å drikke fra plantene dine, tenker du kanskje at det må sterke midler til for å drepe rakkerne. Men det trenger du ikke å ty til, ifølge ekspertene:
- Det finnes ingen plantevernmidler for å bekjempe bladlus i frukttrær. Men det er mange «kjerringråd» som kan gi bra effekt, forteller Knut Tveit, kategoriansvarlig planter og blomster hos Hageland.

Få liv i plantene igjen
Han gir deg oppskriften på ett av de mest effektive kjerringrådene her:
Bland sammen følgende ingredienser og spray det på treet/busken som har bladlus:
- 10 liter vann
- 2 dl grønnsåpe
- 3 dl rapsolje
- 1 ss bakepulver
- 2 dråper oppvaskmiddel
- Gjenta gjerne etter noen dager. Blandingen kan også brukes på roser og andre planter som har bladlus, sier Tveit.
Likevel: det er lurt å teste denne miksen på et blad før du sprayer den på en hel plante. Denne anbefalingen mottok Dinside på mail fra en leser som forteller:
- Jeg testet miksen, og den funker bra mot lus, men ikke alle planter tåler den. Mista en hel sesong på en roseplante i fjor, så test på et blad før man dynker hele planta.

Hugaas forteller at det er vanskeligere å gjøre noe med bladlus som har dukket opp på store trær.
- Men på mindre trær, ofte på kirsebær og morell-trær når de er små, kan du sprøyte gjentatte ganger med en blanding av to spiseskjeer grønnsåpe, en spiseskje rødsprit og en liter liter vann. Dette blandes i en femliters pumpekanne, tipser hun og legger til:
- Ellers kan du klippe vekk blader og kaste.

Isbittrikset tar av
Knipe eller spyle
Anne Havåg Holter-Hovind, forfatter og hageeksperten bak nettsiden Moseplassen.no, forteller at det ikke nødvendigvis skal så drastiske grep til for å fjerne bladlus:
- Når jeg får for mye lus i hagen, noe vi alle kan få, så spyler jeg dem bort med vannslangen. Og av og til med å stryke fingre over og knuse lusa manuelt, tipser Holter-Hovind.

Tre kryp som ødelegger huset
Gaffatape på fruktre?
Som Hugaas nevner, kan det være vanskelig å bli kvitt bladlus i frukttrær som har vokst seg store da bladlusene kan ha formert seg i tusentall.
Her finnes det likevel et tips som den danske hortonomen Maren Korsgaard, ekspert på økologisk fruktdyrking, sverger til. Dette har hun tidligere delt med nettsiden Idenyt.dk.
Tipset er helt enkelt å surre en tykk, bred tape, for eksempel gaffatape, rundt trestammen. Tapen må være dobbeltklebende.
Målet er å stoppe maur, som altså samarbeider med bladlusene, og går opp og ned trestammen når de melker bladlusene.
De tre norske ekspertene som Dinside har vært i kontakt med, bekrefter at dette er et kjent triks. Men ingen av dem er storfan av tipset.
- Det kan nok virke, men jeg er litt skeptisk om det har god nok virkning. Bladlus flyr, og vil jo komme inn i treet om det er maur der eller ikke, mener Tveit.

Høysesong for disse krypene
- Jeg ser ikke noen grunn til å innføre tape i hagen. Maurens lusefarmer er konsentrert og enkle å spyle vekk, og da er du kvitt problemet uten å skape nye problem. Det kan godt hende en yrkesdyrker vil være tjent med tapen, yrkesdyrkere har store områder av samme planter, og da er det mye vanskeligere å oppnå balanse, men villahager kan være mangfoldoaser, kommenterer Holter-Hovind.
Slik forebygger du bladlus
Dersom du er så heldig at plantene dine enda ikke har blitt angrepet av bladlus, er det likevel lurt å forsøke å forebygge så godt som mulig.

Kakerlakkene sprer seg i Norge
Holter-Hovind har følgende tips:
- Gi plantene gode vilkår! Sunne planter blir ikke så lett angrepet av skadedyr og sykdom. Jeg satser på en mangfoldig hage, på mange plan, og jeg er rimelig sikker på at det er derfor jeg har så lite skadedyr, sier hun.
Dessuten er det lurt å oppmuntre til et mangfold av insekt i hagen, råder hageeksperten.
«Rovdyr» som knerter bladlus er for eksempel: