Hvordan fjerne bladlus?

Kjerringrådet som dreper hage-fienden

Har slike kryp dukket opp i hagen? Her er kjerringrådet som tar knekken på skadedyret!

ØDELEGGENDE BLADLUS: Bladlus kan virkelig gjøre skade på planter og frukttrær. De formerer seg raskt i tusentall, og føder dessuten levende unger, som dette bildet viser. Men det finnes særlig ett enkelt kjerringråd som kan ta knekken på dem - rådet går ekspertene god for! Foto: Wikipedia (CC BY-SA).
ØDELEGGENDE BLADLUS: Bladlus kan virkelig gjøre skade på planter og frukttrær. De formerer seg raskt i tusentall, og føder dessuten levende unger, som dette bildet viser. Men det finnes særlig ett enkelt kjerringråd som kan ta knekken på dem - rådet går ekspertene god for! Foto: Wikipedia (CC BY-SA). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bladlus er ett av flere skadedyr som virkelig kan ødelegge hageplantene dine. Selv om man er nøye med jevnlig stell av blomster og frukttrær, kan bladlusen likevel dukke opp i de fleste hager, både sommer og høst.

- Bladlus kommer noen år og andre ikke. De angriper helst de yngste bladene som er ytterst på grenen, forteller Merete Hugaas ved Hagespesialisten AS.

Men hva gjør du om plantene dine først er blitt angrepet av bladlus? Og hvordan kan dette forebygges?

Ett av de beste våpnene mikser du selv!

Kjennetegn på bladlus

Er du usikker på om det er bladlus som har angrepet hageplantene eller frukttrærne dine?

Dette kan du se etter:

  • Om det plutselig har dukket opp noen små, grønnlige insekter på planteblad eller stilk, er det stor sannsynlighet for at dette er bladlus. De er bløthudet og varierer i lengde fra én til ti millimeter.
  • Rosebladlus er tre-fire millimeter lange, skinnende blank med spoleformet, grønn, rødlig eller gulaktig kropp - ofte med mørkere hode og bryst. «Haletuppen» er lang og lys og har form som en finger.
  • Bladlus lever av å suge saften ut av planter, ofte på stilken like oppunder knoppen på ferske skudd. Veksten av knopper og nye skudd hemmes. Blad og blomster kan misfarges og bli deformerte, og plantene skjemmes av honningdugg (et sukkerholdig sekret som mange bladlus skiller ut når de suger) og svertesopper som vokser i honningduggen. Rester av nymfehuder etter at bladlusens hudskifter blir liggende som små hvite bøss på bladene på og under angrepsstedet.
  • Har det kommet mye maur på planten? Maur lever i symbiose med bladlus og beskytter dem, ofte i kolonier på blomsterstengler. De har nytte av det ved å «melke» bladlus. Honningdugg som bladlus skiller ut, er ettertraktet av maur. Mauren samarbeider altså med bladlus.
  • (Kilder: Wikipedia / Store norske leksikon / Forskning.no)

Miks din egen «killer kombo»

Har bladlusene begynt å drikke fra plantene dine, tenker du kanskje at det må sterke midler til for å drepe rakkerne. Men det trenger du ikke å ty til, ifølge ekspertene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer