Lage kjøkkenbord

Kjøkkenbordet bygger du selv

Materialene koster gjerne bare en brøkdel av hva du må ut med i butikken for et nytt bord i samme kvalitet. 

SOLID KJØKKENBORD: Enkel stil, solide materialer, og du kan skryte av å ha bygget det helt selv. Under ser du oppskriften. FOTO: Simen Søvik
SOLID KJØKKENBORD: Enkel stil, solide materialer, og du kan skryte av å ha bygget det helt selv. Under ser du oppskriften. FOTO: Simen Søvik Vis mer
Publisert

Nytt kjøkkenbord kan være både dyrt og vanskelig å finne. Noen har små leiligheter med liten plass hvor bordene blir for små, eller for store.

Har du litt tid og tilgang til verktøy, er det nesten like enkelt å lage sitt eget bord. Er dere et par på jakt etter noe å gjøre sammen, er bordbygging også den perfekte par-aktivitet.

Fordelene med å lage sitt eget kjøkkenbord er mange. Som nevnt kan bordet lages akkurat i den størrelsen man selv ønsker. Om du ønsker to, fire, eller åtte plasser rundt bordet, kan det enkelt tilpasses dine behov.

Samtidig får du full kontroll over fargevalget. I dette eksempelet er understellet malt hvitt, mens topplaten er beiset i teak – en litt mørkere brunfarge. Ønsker du naturlige trefarger kan det beholdes.

Legger du litt ekstra penger i materialer kan man kjøpe dyrere tresorter med ulike mønstre og farger.

Slik kommer du i gang med å bygge kjøkkenbord

Først må alle målene på plass. Vanlig bordhøyde ligger på 73 centimeter. Eksempelet under er 75 centimeter bredt og 145 centimeter langt.

Da blir det akkurat plass til tre stoler på hver side, mellom beina.

GRAN TIL KJØKKENBORD: Gran er lett å jobbe med, og billig å kjøpe inn. FOTO: Simen Søvik
GRAN TIL KJØKKENBORD: Gran er lett å jobbe med, og billig å kjøpe inn. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Gran er billig

Når målene er på plass, må du finne riktig type materiale. I dette eksempelet er det brukt gran.

Det er billig, det betyr igjen at materialet kan bøye seg over tid, og slå sprekker.

Det er mulig å kjøpe en hobbyplate til bordplatene, men ønsker du planker i ulike bredder som dette eksempelet, er du avhengig av riktig verktøy for å dele den.

Til de fire beina er det brukt lekter i gran, 48x68 millimeter. Under bordet er det fem støtter som holder fast bordplaten, 35x68 millimeter.

Rammen rundt består av enkle kledningsbord, 160x98 millimeter. Mens topplaten er kledningsbord 22x198 millimeter.

Solid konstruksjon er viktig

Det viktigste er at konstruksjonen blir solid, og at beina er godt festet i bordet. Hvis beina er bevegelige, kan de løsne og falle av.

Bruk gjerne andre materialer, men husk at beina må være solide nok til å tåle bordet og det som kommer oppå.

STØTTE TIL SAGA: Hjelper deg å kutte nøyaktig. FOTO: Simen Søvik
STØTTE TIL SAGA: Hjelper deg å kutte nøyaktig. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Fram med saga

Start med å kutte alt opp i riktige lengder. Det kan være lurt å sette opp en støtte når lengdene skal sages. For eksempel så ønsker man at beina skal være like lange slik at bordet ikke vipper.

Finn riktig lengde, og sett opp en støtte som lekten kan settes inntil. Da kan man enkelt ta de tre neste og legge inntil støtten og få samme lengde. Dette kan gjøres på alle elementene som har samme mål.

PUSSING: Start grovt, deretter finere. FOTO: Simen Søvik
PUSSING: Start grovt, deretter finere. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Puss, puss....

En stor del av jobben er pussing. Det beste er å bruke en pussemaskin, men det går greit med pussepapir også – det tar bare mye lengre tid. Start med grovt papir, og bytt til finere. Ønsker man resultatet litt røft kan man stoppe på 80 eller 100. Ønsker du det helt glatt bruker du finere sandpapir til du er fornøyd. Deretter legger du delene til rammen på bordet. Start med lengdene, og legg støttelektene mellom. Hvor mange støtter man trenger er avhengig av hvor langt bordet er. Her er det brukt fem stykker. En på hver side, og tre stykker i mellom.

LEKTER OG STØTTER: Bor hull, så blir det letter å skru. FOTO: Simen Søvik
LEKTER OG STØTTER: Bor hull, så blir det letter å skru. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Lektene

Mål opp hvor lektene skal være, og marker hvor hullene skal lages. Legg lengdene ved siden av hverandre, slik at merkene blir identiske på begge sider. Bor hull, da blir det lettere å skru de sammen slik at alt blir rett.

FESTE KORTSIDEN: Bruk lim og skrutvinge. FOTO: Simen Søvik
FESTE KORTSIDEN: Bruk lim og skrutvinge. FOTO: Simen Søvik Vis mer

De tre støttene i midten har samme lengde, og skrus fast med en gang. De to på endene skal kun festes i kortsiden, og skal plasseres mellom bordbeina. Det betyr at lengden må være bordets bredde, minus bredden på lengdebordene og to bein.

Når de tre innerste støttene er på plass, kan kortsiden festes. Bruk trelim og spikerstift til å feste kortsiden og langsiden. Bruk en skrutvinge til å presse delene sammen, og la limet tørke 10-15 minutter.

RAMMEN: Ser det slik ut nå, er du godt på vei. FOTO: Simen Søvik
RAMMEN: Ser det slik ut nå, er du godt på vei. FOTO: Simen Søvik Vis mer
STØTTE I HJØRNENE: Dette blir solid. FOTO: Simen Søvik
STØTTE I HJØRNENE: Dette blir solid. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Nå er rammen på plass, men det mangler fortsatt støtter på kortsidene. Sett beina i hvert hjørne, og legg lekten mellom. Er målene rett, skal den passe akkurat og holde beina på plass. Sett i skruer fra utsiden, slik at støttelekten sitter fast.

SMART KNEP: Bruk et håndholdt borestativ - da går skruen rett ned. FOTO: Simen Søvik
SMART KNEP: Bruk et håndholdt borestativ - da går skruen rett ned. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Bordplaten skal festes fra undersiden

Ettersom bordplaten ikke er festet fra toppen og ned, må det lages hull slik at den kan festes fra undersiden. Det er viktig at hullene er rette, og ikke like store som skruen. Brukes det fem millimeter skruer, skal hullet være på fire millimeter. Da går skruen rett ned, men får også feste i materialet. Et triks er å bruke et håndholdt borestativ.

MARKÉR BORDPLANKENE: Da får du borehull som treffer riktig. FOTO: Simen Søvik
MARKÉR BORDPLANKENE: Da får du borehull som treffer riktig. FOTO: Simen Søvik Vis mer
SPLITTET PLANKE GIR MØNSTER: Som du ser på toppbildet i artikkelen. FOTO: Simen Søvik
SPLITTET PLANKE GIR MØNSTER: Som du ser på toppbildet i artikkelen. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Legg bordplatene under rammen, og marker hvor de ulike plankene ligger. Da kan man bore hull som treffer hver planke. Ikke vær gjerrig på hull. Men hold litt avstand til enden, slik at materialet ikke sprekker opp.

Hvordan bordplaten skal være, er egentlig helt avhengig av hva man selv ønsker. Den kan legges i lengderetning som her, eller på kortsiden. Her er det brukt fire like planker, men den ene er delt i to. Når de settes sammen med annenhver smal og bred, så blir det et mønster i platen.

FESTE TIL BEINA: Bruk klemmer og drill. FOTO: Simen Søvik
FESTE TIL BEINA: Bruk klemmer og drill. FOTO: Simen Søvik Vis mer
PUSSING OG ATTER PUSSING: Så får ikke middagsgjestene flis. FOTO: Simen Søvik
PUSSING OG ATTER PUSSING: Så får ikke middagsgjestene flis. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Feste til beina

Før man tar en runde med pussemaskinen, lager man hull til beina.

Sett beina på plass, og fest de med en tvinge.

Her er det brukt en vognbolt, som festet med en mutter. Den er åtte millimeter i diameter.

Her passer det å bore et hull med samme dimensjon. Siden beinet er godt støttet av en lekt på kortsiden, festes bolten i lengderetningen.

Etter at hullene er på plass, merkes bein og hjørne med nummer, slik at man finner rett bein til rett hjørne når bordet skal monteres til slutt.

Gå over med pussemaskinen på alle hjørner og kanter på bordet. Slik at middagsgjestene ikke kutter seg, eller får flis på det nye bordet.

MALING: Vi valgte å hvitmale rammen. FOTO: Simen Søvik
MALING: Vi valgte å hvitmale rammen. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Malingen

Det neste steget er å male bordet. Her kan man enten male understellet i en farge, eller beise det på samme måte som bordplaten – eventuelt male både under og topp.

FESTE TOPPLATEN: Igjen er det fram med tvingene, og enda mer pussing. FOTO: Simen Søvik
FESTE TOPPLATEN: Igjen er det fram med tvingene, og enda mer pussing. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Her er understellet blitt malt en gang, så er skruehull – andre hull i treverket – tettet med snekkersparkel. Deretter er alt pusset igjen, og malt på nytt.

Blir ikke malingen helt jevn på det andre strøket, kan det være lurt å ta et ekstra strøk.

Feste bordplaten

BORDPLATEN PÅ PLASS: Skruene skal gå to tredeler inn i benkeplaten. FOTO: Simen Søvik
BORDPLATEN PÅ PLASS: Skruene skal gå to tredeler inn i benkeplaten. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Mens det andre strøket tørker, passer det fint å sette sammen topplaten. Fest platen med tvinger til arbeidsbordet, slik at alle plankene henger sammen og er festet. Puss undersiden slik at den blir jevn.

Når rammen er tørket og klar, legges den oppå undersiden av topplaten – som er festet til arbeidsbordet. Mål opp sidene og få rammen plassert i midten – både i lengderetning og på kortsiden. Det er viktig at alt ligger på et flatt underlag. Fest understellet godt, slik at det ikke flytter på seg når man skal skru sammen topp og bunn.

Så er det bare å skru sammen platen og understellet. Pass på at skruen går gjennom hele lekten, og cirka to tredjedeler inn i platen.

Hvis store deler av platen går utover siden uten feste, kan man jukse med noen vinkler på siden for å holde platen fast.

Snu det beinløse bordet riktig vei, og puss over bordflaten slik at det blir jevnt mellom de ulike plankene. Her velger du også om flaten skal være matt eller glatt. Finere sandpapir betyr glattere overflate.

FLERE LAG GIR MØRKERE BORD: Jo flere strøk, desto kraftigere farge. FOTO: Simen Søvik
FLERE LAG GIR MØRKERE BORD: Jo flere strøk, desto kraftigere farge. FOTO: Simen Søvik Vis mer
VASK FØR LAKKBEIS: Få vekk pussestøv. FOTO: Simen Søvik
VASK FØR LAKKBEIS: Få vekk pussestøv. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Lakkbeis på bordplaten

Vask over bordet slik at pussestøvet forsvinner. La det tørke før man starter på behandlingen av treet. Her er det brukt en lakkbeis i fargen teak. Man kan velge ulike farger, og variere strøkene på de ulike plankene hvis man ønsker mønster i bordet. Jo flere strøk, jo mørkere blir fargen.

Beis en planke av gangen, og tørk over med en klut. Da jevnere man ut strøkene og får frem mer av strukturen i treverket. Følg tørketiden som er oppgitt på beholderen.

SNART I MÅL: Det kan være trangt når bordbeina skal på plass. Du kan bruke en hammer, bare du er forsiktig. FOTO: Simen Søvik
SNART I MÅL: Det kan være trangt når bordbeina skal på plass. Du kan bruke en hammer, bare du er forsiktig. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Bordbeina kan være vanskelige å få på plass etter at både de og bordet er malt. Puss litt på sidene, og bruk en hammer for å slå de på plass. Legg en planke mellom beinet og hammeren, slik at det ikke blir slagmerker i treet.

SKRU FAST: Og dermed er du ferdig med bordet! Nå er det bare å invitere på middag. FOTO: Simen Søvik
SKRU FAST: Og dermed er du ferdig med bordet! Nå er det bare å invitere på middag. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Slå boltene inn i hullet, og skru fast mutteren. Husk å legge en skive mellom bein og mutter. Nå er bordet klart, snu det rundt og inviter dine beste venner på middag.

Les mer:
Slik lager du egg i ovnen
Velg riktig ølglass
Stor test av rimelige driller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer