Kjøp deg gård som hytte

Er du lei av storbyens kjas og mas, går du lysere tider i møte. Med utvidede konsesjonsgrenser for gårdsbruk vil det bli langt lettere å bli "småbonde".

Publisert

Nå kan du snart kjøpe gårdsbruk på inntil 10 mål uten å søke om konsesjon. Dette er en dobling av dagens konsesjonsgrense på 5 mål, og gjør at mellom 2 og 3 tusen småbruk vil bli tilgjengelige på det åpne markedet.

I dag må du søke om tillatelse fra landbruksmyndighetene for å kjøpe en gård på mer enn 5 mål, og tillatelse skal i utgangspunktet bare gis dersom du er utdannet agronom, eller på annen måte er kvalifisert til å bli bonde.

Når du i tillegg har måttet forplikte deg til å bo og å drive gården i minst fem år, har det ikke vært lett for "byfolk" komme seg ut på bygda. Til glede for noen, og til ergrelse for andre...

Nå blir det lettere

Endringene vil altså gjøre det langt enklere for deg å kjøpe et lite småbruk, selv om du ikke har gårdserfaring.

Disse småbrukene er svært sjelden mulig å leve av, og de gamle kravene om konsesjon har vært en tungvint måte å sikre bosettingen i bygdene på. Når eierne har vært avhengige av andre inntekter for å klare seg, har det vært en tung og vanskelig kombinasjon. I praksis har jorden ofte blitt overtatt av naboene, og den resterende eiendommen (under 5 mål) har blitt omsatt fritt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer