Kjøp dollarboligen nå!

Nå har vi nådd bunnen av dollarkurven. Ekspertene mener tiden er inne for å kjøpe bolig i dollarland.

Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har dollaren begynt å ta seg opp etter rekordlav kurs i lengre tid. En kurs som har vært til glede for alle som har ønsket å reise på ferie til USA og andre land som har valuta nært knyttet Onkel Sam.

DinSide Reises Valutakalkulator

Selv om ingen gråter over en rekordrimelig handletur til New York, har boligpriser som kjent et helt annet størrelsesmessig forhold til valutasvingninger. Det er hundretusener å spare på å kjøpe på det rette tidspunktet, og for deg som funderer på å kjøpe bolig i utlandet, kan dette være tegnet du har ventet på.

En bolig i Buenos Aires kan være en god investering nå...
En bolig i Buenos Aires kan være en god investering nå... Vis mer


Det mener i hvert fall redaktør i magasinet Bolig i Utlandet, Tom Andersson.

- Dollaren har vært bombet lenge nå, og for noen få dager siden gikk Warren Buffett (Verdens rikeste mann og anerkjent som en av verdens beste aksjespekulanter, red. anm) ut og sa at den økonomiske krisen i USA kan avvikles.

Noe som tyder på at både dollaren og ikke minst det amerikanske boligmarkedet har fått det verste og kan se lysere tider i møte. Det er flere land som er gunstige for dollarkjøp akkurat nå, men jeg tror Florida er et lurt kjøp.

Der er det et overskudd av boliger der, samt et underskudd av kjøpere. Noe som gir mulighet for et godt kjøp for deg som har minst to års perspektiv på investeringen din. Mitt råd vil være å kjøpe nå, sier Andersson.

Valutamarkedet peker oppover

Teorien han støttes av valutaanalysene til DNB Nor. Analytiker Ole Christian Bech-Moen forklarer.

- Dollaren har kommet seg etter å ha vært på veldig svake nivåer. Noe av grunnen til stigningen er sterke nøkkeltall fra USA i forrige uke, men våre analyser tilsier at dollaren skal ligge på 5,50 til NOK på samme tiden neste år, sier Bech-Moen.

I dag ligger dollaren på 5,10, og det kommer ikke til å forandre seg så mye de neste seks månedene. Noe som gir deg tid til å finne en bolig priset i dollar.

- Dette er jo selvsagt analyser, ingen kan spå fremtiden sikkert, men vi tror ikke det kommer til å skje så mye med dollaren før i oktober i år, sier Bech-Moen.

Selskapet med en av Norges tyngste boligporteføljer i utlandet, Norsk Megling, opererer ikke i land som selger boliger i dollar, men nekter ikke for at en handel nå ser gunstig ut.

- Vi var inne i markedet i Florida, men la alt på is når krisen kom. Nå legger bankene ut boligportofølgene sine i USA, og du kan gjøre et gunstig kjøp nå. Men vi forbinder likevel bolighandel i dollar og i USA med høy risiko. Vi kommer til å se det an litt til, sier Agnar D. Carlsen, eiendomsmegler, daglig og faglig leder av Norsk Megling AS.

Mexico har stabil økonomi selv om USA har hatt problemer den siste tiden. Nå tro derimot ekspertene at det snur. Her en tradisjonell bolig i Campeche.
Mexico har stabil økonomi selv om USA har hatt problemer den siste tiden. Nå tro derimot ekspertene at det snur. Her en tradisjonell bolig i Campeche. Vis mer


Florida: et strandhugg i kjøpers marked...

Attraktive markeder

Regner vi med DNB Nors analyser i bakhodet, vil en feriebolig til 300 000 dollar (1 530 000 i dag) ha steget med 120 000 kroner på kun valutaendringer det neste året. Da tar vi selvsagt ikke med alle andre faktorer og variabler i boligmarkedet og landet du kjøper i. Noe som kan stige eller synke uavhengig av kursen.

Her var de beste utenlandske boliginvesteringene i 2007

Bortsett fra USA, er det likevel flere markeder som tegner bra med tanke på at de lokale valutaene er sterk knyttet til dollaren, ja kanskje bedre enn hoverolleinnehaveren av dollardansen. Her er noen av dem:

Argentina
Langt unna som ferieland for en nordmann, men meget lovende investeringsmessig. Gjennomsnittelig pris på en brukt bolig i Buenos Aires steg 13 prosent i 2007, ifølge Reporte Inmobiliario - en database for eiendomsprisene i hovedstaden.

Dette er litt ned fra foregående år, men landet er i god økonomisk vekst og utleieprisene er meget bra.

Buenos Aires: luksusboliger til 500 000...

Mexico
Mexicos eiendomsmarked ser ikke ut til å sakke ned, spesielt ettersom amerikanere med penger den siste tiden har flokket til naboen for å kjøpe boliger.

Den siste tiden har også europeere og canadiere vist en voksende interesse i landet som har stabil økonomisk vekst.

Gjør et boligkupp i Mexico...

Panama
Panamas eiendomsmarked blir betegnet som eksploderende. Det bygges mye, økonomien er stigende og inflasjonen og renten lav. Donald Trump har blant annet et 400 millioners dollarprosjekt på gang i Panama City.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer