Kjøp leilighet til barna

Se hvordan du smartest kjøper leilighet til podene. Hovedspørsmålet er om foreldrene eller barna skal stå som eiere av boligen.

Publisert
Sist oppdatert


Gode råd er dessverre ikke billige. Men mange foreldre har faktisk god råd, og dermed mulighet til å hjelpe barna slik at de får sin egen bolig.

Hvem skal eie?

Før du rusher ut for å kjøpe leilighet, er det likevel en rekke forhold du bør tenke på. For det er nemlig ikke likegyldig om det er du eller barnet ditt som står som eier.

Advokat
Tore Fritsch
Advokat
Tore Fritsch Vis mer

- I utgangspunktet har du to muligheter, forteller advokat i Skattebetalerforeningen, Tore Fritsch.

Du kan nemlig:

  • La foreldrene kjøpe leiligheten og la barna bo der uten å betale. Foreldrene vil da stå som eiere.
  • Barna vil da bli prosentlignet (har lite praktisk betydning), foreldrene vil få fradrag for renteutgiftene og redusert formue, og det vil ikke være noen arveavgift involvert.

    Ulempen ved denne løsningen er at gevinsten ved et eventuelt salg av leiligheten vil være skattepliktig for foreldrene. Det hjelper nemlig ikke at barna har bodd i leiligheten. Det er den registrerte eieren som må ha brukt eiendommen som egen bolig i minst ett av de to siste årene for at gevinsten skal kunne bli fritatt for gevinstbeskatning.

  • Foreldrene kan låne eller gi barna penger til å kjøpe bolig. Barnet vil stå som eier.

    Ved denne løsningen vil ikke foreldrene få noen formuesreduksjon, men barna vil heller ikke måtte skatte av en eventuell gevinst når leiligheten selges.


Balanse

- Det lureste er nok å gå for modell 2, men å kombinere lån med forskudd på arv, sier Fritsch.

Han fremhever at det er viktig å finne en god balanse mellom arv og lån.

- Hvis barnas formue blir for stor, vil de ikke være berettiget til lån og stipend fra Statens Lånekasse. Derfor er det viktig å sørge for at nettoformuen holder seg under Lånekassens grenser, sier advokaten.

Mer om arveavgiftsreglene og lånekassen - og hvordan du ellers bør spare til barna - finner du i denne artikkelen

Å gi barna et rentefritt lån, er ikke noe problem i skattemessig sammenheng.

- Men det skal uansett innrapporteres som en gave i likningen, forteller han.

Hvor mye kan du gi uten at det blir arveavgift?

Barnet kan i dag motta 250.000 kroner fra hver av foreldrene uten at det må betales arveavgift.


Det betyr at 500.000 kroner av kjøpesummen er i boks - uten at staten krever sitt.

Med dagens prisnivå er det imidlertid de færreste stedene du får noen leilighet for denne summen. Føler du som forelder at du har råd til å bidra med litt mer, kan dere velge å gi barnet mer støtte i form av et billig lån.

- Men det skal uansett innrapporteres som en gave siden regelmessig ettergivelse av renter ikke faller inn under unntaket om periodiske ytelser, avslutter advokat Tore Fritsch.

Hvis barnet får et rentefritt lån, betyr dette i praksis at han eller hun enkelt kan skaffe seg leilighet til rundt 900.000 kroner. Barnet vil riktignok ikke få en millionvilla på beste vestkant, men vil enkelt kunne skaffe seg god ettroms eller liten toroms for hele studietiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer