Brukt treningsutstyr

Kjøpe brukt treningsutstyr på nett? Dette må du vite

Brukt treningsutstyr kan gi deg god verdi for pengene. Men før du kjøper, er det flere ting du bør sjekke.

BRUKT TRENINGSUTSTYR: Før du kjøper brukt treningsutstyr er det flere ting du bør sjekke. Få tipsene i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
BRUKT TRENINGSUTSTYR: Før du kjøper brukt treningsutstyr er det flere ting du bør sjekke. Få tipsene i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvis du vil trene jevnt men føler at tiden ikke strekker til, kan løsningen være å skaffe seg noe treningsutstyr til hjemmebruk. Og det kan være mye penger å spare på å kjøpe brukt utstyr på nett.

Men hvordan skal du forsikre deg om at det brukte treningsutstyret er et sikkert og godt kjøp?

Her får du eksperttipsene.

Stått lenge ubrukt?

- Du kan absolutt få brukt treningsutstyr av god kvalitet. Det meste er OK å kjøpe brukt så lenge det ikke er slitt ut, sier Paul Einar Borgen, PR-ansvarlig hos Sportsmaster.no.

Men han understreker at det er flere ting du bør få informasjon om før du kjøper det brukte treningsutstyret.

- Først og fremst må du få vite hvor gammelt utstyret er og hvor det er kjøpt. Da vet du hvor du skal henvende deg hvis det er garanti på apparatet. Dernest bør du spørre eieren om apparatet har stått ubrukt lenge. Hvis det ikke har vært i bruk på lang tid, kan ting ha blitt rustet fast, sier Borgen.

PAUL EINAR BORGEN: PR-ansvarlig hos Sportsmaster.no. Foto: Privat.
PAUL EINAR BORGEN: PR-ansvarlig hos Sportsmaster.no. Foto: Privat. Vis mer

Er du kommet i kontakt med selger på nett, er det viktig å be om å få teste treningsapparatet før du eventuelt kjøper det:

- Spør kjøper om apparatet står fremme så du kan prøve det først, sier Borgen.

Styr unna «quick fix» - produkter

Det er ikke til å komme unna at mange legger ut sine egne bomkjøp på markedsplasser som Finn.no, og når du er på jakt etter treningsutstyr for deg og ditt behov, er det spesielt lurt å ikke falle for «quick fix» - produkter, mener Borgen.

- Dette er typisk TV-shop produkter som lover deg raske løsninger som å få six pack på fem minutter. Treningsapparater som dette, funker som regel dårlig. Hvis treningsapparatet er av et fullstendig ukjent merke som du ikke finner på nett, bør du ikke kjøpe det. Det betyr at du ikke får hjelp hvis det går i stykker, understreker Borgen.

- Vit hvem du handler med

- Hvert år blir det publisert millioner av annonser på FINN.no. I de aller fleste av handlene går ting for seg som de skal, men i noen tilfeller er det enkelte som blir utsatt for en uønsket hendelse, forteller Geir Petter Gjefsen, sikkerhetssjef og ansvarlig for forbrukertrygghet i FINN.

Han har følgende oppfordring til alle som vurderer å kjøpe bruktprodukter av privatpersoner på nett:

  • Ikke forskuddsbetale for produktet
GEIR PETTER GJEFSEN: Sikkerhetsansvarlig i Finn.no. Foto: Caroline Roka.
GEIR PETTER GJEFSEN: Sikkerhetsansvarlig i Finn.no. Foto: Caroline Roka. Vis mer

Å forskuddsbetale for en vare er en risiko. Det kan hende du ender opp med å betale uten å få varen. Forskuddsbetaling - uten å få varen man betaler for - er den vanligste formen for bedrageri vi ser på FINN.

  • Vit hvem du handler med - og lag kjøpekontrakt

Gjør undersøkelser rundt hvem du handler med. Man kan finne ut mye ved å gjøre søk på nettet, og gjennom å ha en god dialog med selger før dere kommer til enighet om en handel. Dersom man bruker en kjøpskontrakt ved handelen vil det være lettere å bevise hva kjøper og selger ble enige om ved handelen, og kjøper vil ha navn og kontaktopplysninger til selger.

  • Vær forsiktig med personlige opplysninger

Gi aldri kredittkortnummer, personnummer, innloggingsinformasjon eller annen sensitiv informasjon til fremmede.

- Jeg vil oppfordre alle som opplever noe uønsket når de handler på Finn til å ta kontakt med oss ved å sende en e-post til sikkerhet@finn.no, tipser Gjefsen.

Vanskeligere å klage

Hvis du har kjøpt et brukt treningsapparat, eller en annen bruktvare, som du av en grunn ikke er fornøyd med, har du i utgangspunktet klagerett på alt, opplyser Pia C.Høst, leder av Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet.

- Men det skal mer til for at du kan klage på feil når du kjøper fra en privatperson. Det vil si at varen må være mye dårligere enn du kunne forvente, understreker Høst.

I privatkjøp kan selger avtale seg vekk fra klagerett ved å skrive at kjøper ikke har reklamasjonsrett etter loven:

- Det fritar deg ikke for å svindle folk ved å selge ødelagte varer og late som de er feilfrie. Men det vil gjøre deg fri for ansvar for skjulte feil, som selger ikke hadde kjennskap om, sier Høst videre.

PIA C. HØST: Leder forbrukerdialog hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.
PIA C. HØST: Leder forbrukerdialog hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer

- Be om kvittering

Dersom garantien på det brukte treningsapparatet er utgått, så er det ikke så mye å gjøre med det. Men på den annen side er det slik at så lenge treningsapparatet er under fem år gammelt kan du klage til butikken hvor den ble opprinnelig solgt, ifølge Høst.

Før du kjøper treningsapparat

For å unngå at tredemøllen eller vektstanga som du vurderer å kjøpe ender opp som klesstativ, bør du ta en liten sjekk rundt deg og ditt behov først, råder Borgen:

  • Planlegg hvilket rom treningsapparatet skal være i, sørg for at det er nok plass til det du skal ha inn. En tredemølle, for eksempel, bør ha plass på siden og bak slik at man ikke går rett i veggen hvis man faller av. Derfor bør man sjekke målet på apparatet i forveien.
  • Tenk på hva du ønsker å trene og hvordan du vil trene. Det er forskjell på å løfte manualer og vektstang med skiver på. Finn først ut hva du faktisk trenger av stang og vekter - hva er riktig trening for deg?
  • Hvis styrketrening med stang passer for deg, bør du forsikre deg om at du kjøper utstyr som det er mulig å bygge på med flere vekter og øke belastningen. Sjekk derfor om treningsutstyret er av typen som man kan kjøpe flere deler til.

- Derfor er det viktig å få med deg opprinnelig kvittering. Det er også en sikkerhet mot å kjøpe tjuvegods, som kan forekomme når det er snakk om dyre gjenstander. Mangler du original kvittering kan opprinnelig selger nekte å ta imot en klage, opplyser hun.

Også Gjefsen råder deg om å alltid spørre selger flere spørsmål om varen du skal kjøpe på nett.

- Dersom det gis uttrykk av at varen er ny, kan man spørre etter kvittering og spørre om grunnen til at den som selger velger å selge en helt ny vare. Ifølge norsk lov er det straffbart å kjøpe tyvegods, så det er lurt å gjøre undersøkelser slik at man kan prøve å unngå å bli utsatt for det. Be om kvittering eller dokumentasjon på kjøp, tipser han.

Om selger ikke har tatt vare på kvitteringen, kan du alltids ta kontakt med butikken som varen ble kjøpt i, understreker Borgen. Du kan være heldig:

- De fleste profesjonelle aktører tar vare på transaksjonen i sitt kundesystem, slik at de kan gå tilbake og se hva som ble kjøpt når. Derfor er det viktig å vite leverandørnavnet på treningsapparatet du skal kjøpe, avslutter Borgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer