Boligmarkedet i 2019

Kjøpe eller selge bolig i 2019? Dette må du vite

Sjekk hva du kan forvente.

FLAT UTVIKLING: Eiendom Norge forventer at boligmarkedet i de største norske byene vil utvikle seg ganske likt som i 2018, altså tilnærmet nullvekst. Bildet viser Trondheim. Foto: Jelena Safronova/Shutterstock/NTB scanpix.
FLAT UTVIKLING: Eiendom Norge forventer at boligmarkedet i de største norske byene vil utvikle seg ganske likt som i 2018, altså tilnærmet nullvekst. Bildet viser Trondheim. Foto: Jelena Safronova/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Har du satt deg et mål for 2019 om å kjøpe din første bolig, eller er det kanskje på tide å bytte fra en liten leilighet til noe større?

Enten om du skal kjøpe eller selge, eller begge deler, er det greit å vite noe om hva du kan forvente av boligmarkedet på nyåret. Det har Dinside spurt et knippe eksperter om, og de har skissert tre faktorer som vil ha sitt å si.

1. Rente

Selv om styringsrenta forble uendret ved årets siste rentemøte, har Norges Bank varslet ytterligere renteøkninger i 2019, trolig i mars måned.

Som du kanskje vet, er styringsrenta minimumskravet for andre lånerente, blant annet de som settes av banken. I kjølvannet av renteøkningen i september så vi derfor at flere banker var kjappe med å øke utlånsrentene sine.

Men, dersom du har boliglån hos en bank som øker renten, trenger du ikke å akseptere dette. Du kan nemlig prute eller flytte lånet, da du sannsynligvis betaler høyere renter enn det billigste tilbudet som finnes på markedet.

Dette kan du enkelt sjekke på Finansportalen.

2. Pris

- Høyere rente og flere tilgjengelige boliger indikerer at boligprisene skal noe mer ned i 2019, sier administrerende direktør Svein Tore Samdal i BN Bank til Dinside.no.

Eiendom Norge, som hver måned legger fram boligprisstatistikk for hele landet, forventer at 2019 starter på samme måte som 2018: Markedene har vært preget av veldig mange boliger til salgs, samtidig så har etterspørselen vært stor, noe som i sum har resultert i at det er blitt solgt mange boliger over det meste av landet.

- Vi venter en høy tilbudsside også i 2019, hvilket tilsier en flat eller moderat prisutvikling på nyåret, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer til Dinside.no.

Dreyer advarer boligselgere mot å ha for høye prisforventninger. Når det er mange boliger å velge i, blir for høyt prisede boliger veldig dårlig besøkt. Boligkjøperne vil nok ha en del boliger å velge blant mange steder, som er en fordel, og de vil kunne bruke lenger tid på å sette seg inn i boligens kvaliteter før de legger inn bud, fortsetter han.

Silje Havdal, forbrukerøkonom i BN Bank, håper boligkjøpere tenker seg ekstra godt om før de tar opp store lån, og at de ikke lar seg rive med i en eventuell budrunde.

- Med tanke på usikkerheten rundt boligprisene fremover, håper og tror jeg også at færre vil kjøpe bolig med formål om å tjene penger på kort tid, men at de tenker mer langsiktig, sier Havdal til Dinside.no.

Hun mener dermed at gjennomsnittsnordmannen ikke skal kjøpe utleiebolig for å tjene raske penger på kort tid. Det toget har gått om du ikke har lang horisont og kan leve godt med å ta litt risiko.

Forbrukerøkonomen råder flere om å selge før de kjøper ny bolig, på grunn av usikkerheten rundt hvor mye de kan få for egen bolig, men legger til at det kan være litt skummelt å selge uten å ha noe nytt å flytte inn i.

- Det kan bli vesentlig tyngre dager om du blir sittende med to boliger, og ikke får solgt den gamle til den prisen du må ha for å finansiere kjøpet av den nye, sier Havdal.

3. Lovregulering

Mer åpenhet og tydelighet før kjøpet er forutsetninger for en tryggere bolighandel i fremtiden, og Forbrukerrådet vil ha dette på agendaen i året som kommer. De mener derfor det er bra at Stortinget har bedt regjeringen se på hvordan boligmarkedet kan bli tryggere.

- Vi ser frem til at kjøper skal få et bedre vern mot feil og mangler enn det de har i dag. Hittil har vi sett for mange konflikter i og utenfor domstolene, og konfliktene skaper utrygghet og økonomisk risiko for både kjøper og selger, sier Olav Kasland, fagdirektør for bolig, til Dinside.no.

Forbrukerrådet har foreslått flere tiltak for en tryggere bolighandel gjennom endringer i avhendingsloven, som regulerer boligsalg:

  • De ønsker å fjerne muligheten til å ta ”som den er”-forbehold, fordi det vil gi selger bedre insentiver til å dokumentere tilstanden på boligen før salget.
  • En presisering av kjøpers ansvar for å lese salgsdokumentene vil føre til at kjøper blir mer oppmerksom på viktigheten av å sette seg inn i salgsdokumentene.
  • Myndighetene må stille krav til hva tilstandsrapporten minst skal inneholde og krav til takstmennene.
  • Det må innføres en autorisasjonsordning for takstmenn med krav om uavhengighet, kompetanse og ansvarlighet i forskrift og/eller i en ny lov.
  • Selger vil få et utvidet ansvar sammenlignet med dagens regler, og bør ikke lenger skal være solidarisk ansvarlig for feil gjort av takstmann og megler.
  • Takstmannen må også få et ansvar for å påse at kravene i forskriften om minstekrav til rapport og til takstmennene er oppfylt.
  • Det er behov for gode forsikringsprodukter som dekker feilen, slik ikke at forbrukerne sendes på kollisjonskurs mot hverandre med hver sin forsikring, slik det ofte skjer i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer