Kjøpe leilighet? Ta med denne

På vei til å kjøpe din første leilighet? Ta en titt på vår huskeliste før du legger inn første bud.

ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: PER ERVLAND
ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag den 13. august publiserte vi huskelisten for den som er på jakt etter rekkehus, delte boliger og eneboliger. I dag gir vi deg en liste tilpasset kjøp av leilighet.

Mye du bør sette deg inn i

Huskelisten kan brukes på to måter. For det første kan du bruke den til å sette deg inn i de utrolig mange variablene som faktisk dukker opp når du skal kjøpe leilighet. Hvis du er var for støy, er det for eksempel greit å sjekke ut om etasjeskillerne (gulvet og taket) er i betong, eller, som i en del eldre bygårder, i tre. Dette fordi tre vanligvis gir langt dårligere støyisolasjon enn betong.

Hvis du elsker grilling om sommeren, bør du sjekke ut om grilling på verandaen er lov. Det samme gjelder deg som ser på en leilighet i fjerde etasje og som hater grillos. Er det lovlig å fremleie leiligheten en lengre periode? Det er i tilfelle en fordel for deg som planlegger en periode i utlandet, men kan være en ulempe for deg som er opptatt av stabile naboforhold.

Er fellesvaskeri på plass? Hvis ikke bør badet være stort nok for en vaskemaskin. Har kjøkkenet avtrekksvifte koblet til et ventilasjonsrør, eller må du nøye deg med en kullfilterventilator? Er hvitevarene integrert, slik at de følger med på kjøpet? Eller må du belage deg på å kjøpe stekeovn, oppvaskmaskin, mikro og kjøleskap? Er det mulig å for deg og dine bilkjørende venner å gataparkere i nærmeste omkrets, eller vil du måtte regne med å bruke tre kvarter på å finne parkering hver ettermiddag?

Er leiligheten gjennomgående, slik at det er mulig å lufte skikkelig på varme sommerdager og etter en fest? Er vanntrykket bra - eller sildrer vannet ut av dusjhodet? Planlegger sameiet å pusse opp alle badene, noe som vil bety økte fellesutgifter? Mangler kabel-TV? Eller havner kveldssolen på soveromsveggen, slik at du risikerer å måtte forsøke å sove i 27 grader varme ?

Det er i det hele tatt mye du bør tenke over og sette deg inn i, før du kjøper din første leilighet.

Gir deg oversikt

Vår liste kan altså brukes som et minikurs, før du går i gang med boligkjøpet. Samtidig kan listen brukes som verktøy av deg som kommer til å rase rundt på en rekke visninger, før du omsider lander og vinner budrunden.

Når du har vært på fem-seks visninger i løpet av en uke, er det nemlig lett å begynne å blande de ulike objektene. Ved å skrive ut og bruke vår huskeliste aktivt på visningene, kan du i ettertid i ro og mak sette deg ned og systematisere sterke og svake sider ved de ulike leilighetene. Vår erfaring tilsier at en slik oversikt gir et bedre beslutningsgrunnlag enn en bunke med mer eller mindre ryddige prospekter.

I beste fall kan vår huskeliste bidra til at du ender opp med en bolig du vil trives i og som ikke i ettertid belemrer deg med store og uventede ekstrautgifter.


På jakt etter rekkehus, halvpart av tomannsbolig eller enebolig? Da passer denne huskelisten bedre for deg.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer