Kjøpe TV: Dette betyr spesifikasjonene

Kjøpe ny TV? Dette betyr de tekniske uttrykkene

Når du kjøper TV, blir du utsatt for mange begreper. Her er den enkle oversikten du trenger.

KAN SKAPE FORVIRRING: Alle forkortelsene og tekniske uttrykkene i annonsene kan skape forvirring når du skal kjøpe ny TV. Faksimile: Elkjøp-avisa
KAN SKAPE FORVIRRING: Alle forkortelsene og tekniske uttrykkene i annonsene kan skape forvirring når du skal kjøpe ny TV. Faksimile: Elkjøp-avisa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du forvirret av uttrykk som HDR, SUHD, OLED, DVB, Hz, LAN og PIP?

Målet er å lokke kjøpere, men i praksis er ofte TV-annonsene så fulle av tekniske begreper og forkortelser, at det bare blir forvirrende for en stakkars forbruker som bare ønsker å kjøpe et kurant fjernsynsapparat. Men fortvil ikke.

Kjapp forklaring

I denne artikkelen har vi laget en alfabetisk liste over noen av de vanligste tekniske uttrykkene, og gitt deg enkle forklaringer på dem. Vi har også lenket til bakgrunnsstoff for deg som ønsker å sette deg enda bedre inn i teknologiene - enten fra Dinsides egne artikler, eller fra eksterne kilder.

Målet er at artikkelen skal være levende, det betyr at vi kommer til å supplere og oppdatere med flere forkortelser og uttrykk etter hvert. Bokmerk gjerne denne siden!

Vi går rett på sak:

" (tommer) : Angir den diagonale avstanden mellom øvre venstre hjørne til nedre høyre hjørne på skjermen. En 55-tommer TV-skjerm måler altså 55 tommer diagonalt, tilsvarende 139,7 cm.

1080P: Betyr at skjermen har 1080 linjer med piksler vertikalt og 1920 linjer med piksler horisontalt. Dette omtales også som full HD-oppløsning. P-en står imidlertid ikke for piksler, men for Progressive scan, som betyr at bildet genereres i sin helhet hver gang det oppfriskes. Se også Hz.

3D: Skaper en illusjon av at ting kommer ut av TV-skjermen, takket være forskjellige teknikker - og tilhørende briller. Støtte for 3D er fraværende på de fleste nye TV-er. Les mer her.

4K: Står for 4.000 - som er omtrentlig antall piksler i bredden på de fleste nye TV-er. Se også UHD.

Ambilight: Lysdioder plassert på sidene av TV-en som skaper et fargespill på veggen bak som harmonerer med det som vises på skjermen. Enkelte TV-er har også lysdioder plassert på toppen. Finnes kun på Philips-TV-er.

Android TV: Programvaren i TV-en som styrer alle funksjonene, og som sørger for at du kan installere apper på moderne TV-er. Brukes blant annet av Philips og Sony.

Bluetooth: Trådløs kommunikasjonsstandard. Gjør det for eksempel mulig å koble mobiltelefonen din til TV-en trådløst for å spille av musikk. Kalles gjerne Blåtann på norsk.

CAM eller CA-modul: Conditional-access module. Et adapter for programkort som skyves inn i et spor i TV-en. Programkortet kan for eksempel være fra Canal Digital eller RiksTV, og sørger for at du kan ta inn kanaler fra disse direkte på TV-en - uten behov for en egen mottakerboks.

DLNA: Digital Living Network Alliance. Kommunikasjonsstandard som gjør at elektroniske duppeditter kan snakke med hverandre. Det betyr for eksempel at en DLNA-kompatibel TV kan spille musikk og vise videoer som ligger lagret på en DLNA-kompatibel PC i nettverket.

DVB: Digital Video Broadcasting. En åpen standard for digitale TV-sendinger. DVB-C betyr at TV-sendingene distribueres over kabel-TV, DVB-T digitalt bakkenett og DVB-S via satellitt.

EPG: Elektronisk programguide. En oversikt over sendeplanen til de forskjellige TV-kanalene, som vises direkte på TV-skjermen.

Firefox OS: Programvaren i TV-en som styrer alle funksjonene, og som sørger for at du kan installere apper på moderne TV-er. Brukes blant annet av Panasonic.

Full HD: Se 1080P

HDCP: High-Bandwidth Digital Content Protection. Dette er en digital kopibeskyttelse som følger og krypterer signalene fra kilden til mottakerenheten. Den sørger blant annet for at det blir vanskeligere å kopiere dataene. Les mer her

HDD: Forkortelse som ofte benyttes om lagringsenheten harddisk. Står dette nevnt i forbindelse med TV-er, er det gjerne fordi TV-en har mulighet for opptak av TV-programmer til harddisk. De færreste TV-er har innebygd harddisk, så da er det som regel snakk om eksterne harddisker som kobles til TV-en med kabel.

HDMI: High-Definition Multimedia Interface. En heldigital overføringsstandard for lyd og bilde. En moderne TV har gjerne tre eller flere HDMI-innganger, som gjør det enkelt å koble til eksternt utstyr som kabeltunere, spillkonsoller og mediespillere - for eksempel Apple TV. Les mer her.

HDR: High Dynamic Range. Dette er en bildeforbedring som ble vanlig på litt dyrere 2016-modeller, som gir et bilde med flere nyanser, der du får detaljer både i de lyse og mørke partiene av bildet, som ellers ville ha vært enten helt hvitt eller helt sort. Les mer her.

Hz: Hertz. Antall ganger skjermbildet oppfriskes i sekundet (oppfriskningsraten), måles gjerne i Hz. De billigste TV-ene har gjerne et 50 Hz-panel, som betyr at skjermbildet oppfriskes 50 ganger i sekundet. 100 Hz eller høyere er vanlig på dyrere TV-er, og sørger blant annet for at bevegelser oppleves som mindre hakkete. Les mer her.

LCD: Liquid Crystal Display. Dette er den mest brukte paneltypen som benyttes i moderne TV-er. Består av flere lag med glass og filtre som enten belyses bakfra eller fra sidene ved hjelp av lysdioder.

LED: Light Emitting Diodes: Den mest vanlige metoden for å lyse gjennom LCD-paneler. Sitter enten bak LCD-panelet eller på siden. Førstnevnte gir gjerne den jevneste belysningen, mens sistnevnte gjør det mulig å lage tynnere TV-er.

OLED: Organic Light Emitting Diodes. En paneltype som blir stadig mer vanlig, og som gjerne omtales som arvtakeren etter LCD. I motsetning til LCD-panelet, som består av mange lag av glass og filtre som gjennomlyses, skaper hver piksel i et OLED-panel sitt eget lys. Dermed blir det mulig å lage svært tynne TV-er som kan betraktes fra nær sagt død vinkel. Siden pikslene slukkes helt i de mørkeste scenene, vil du dessuten oppnå perfekt sortnivå. Foreløpig er LG ledende på OLED, og har hatt TV-modeller i markedet i flere år. For kort tid siden kom Panasonic også på banen, og sist har også Philips annonsert sin ankomst. Les mer her

Oppfriskningsrate (refresh rate): Se Hz

PIP: Picture in Picture. Lar deg se innhold fra to kilder på skjermen samtidig, for eksempel en TV-kanal som dekker hele skjermen, og en videokilde i et lite vindu.

Plasma: Skjermteknologi som var utbredt, og faktisk enerådende på TV-er over 40 tommer for 10-12 år siden. De siste årene har utvalget plasma-TV-er blitt svært begrenset, og er knapt i handelen i 2016. To av årsakene til at produsentene sluttet å lage plasma-TV-er, var høyt strømbruk sammenlignet mot LCD, samt at det var vanskelig å lage TV-er med høyere oppløsning enn full HD. Les mer her

PVR: Personal Video Recorder. Gjør det mulig å ta opp TV-sendingene. Nyere TV-er kan ofte ta opp og lagre til eksterne lagringsmedier, for eksempel minnepinner eller harddisker.

Smart-TV: En TV som har muligheten for å kjøre og installere små dataprogrammer (apper), kalles gjerne en smart-TV. Slike apper kan være alt fra nettlesere og spill til strømmetjenester og komplette programpakker.

SUHD: Super Ultra High Definition. Dette er en beskrivelse Samsung benytter på sine toppmodeller, som skal by på økt fargerom og lysstyrke opp til 1000 nits. Se også UHD.

Tizen: Programvaren i TV-en som styrer alle funksjonene, og som sørger for at du kan installere apper på moderne TV-er. Brukes av Samsung.

UHD: Ultra High Definition. Benyttes om TV-er med en skjermoppløsning på 3.840 x 2.160 piksler, som gir totalt fire ganger flere piksler enn på en TV med full HD-oppløsning - med tilhørende økt skarphet - vel og merke hvis videomaterialet har UHD-oppløsning. Dette kommer spesielt godt med på TV-er med størrelse på 60 tommer eller mer. Se også 4K.

USB: Universell seriebuss. Den mest vanlige standarden for tilkobling av eksterne enheter som harddisker og minnepinner til TV-en, for eksempel for å spille av video- og musikkfiler som ligger lagret på disse. Nye TV-er har gjerne 2-4 USB-kontakter, slik at du kan ha flere dingser tilkoblet samtidig. Les mer her.

VESA: Hvis en TV er VESA-kompatibel, betyr det at den har skruefeste på baksiden for tilkobling av stativer og veggfester som følger VESA-standarden.

WebOS: Programvaren i TV-en som styrer alle funksjonene, og som sørger for at du kan installere apper på moderne TV-er. Brukes av LG.

WiDi: Wireless Display. Trådløs kommunikasjonsstandard som gjør det mulig å overføre bilde og lyd trådløst til TV-en fra en WiDi-kompatibel enhet, for eksempel nyere PC-er. Les mer her.

Wifi: Den mest utbredte trådløse nettverksstandarden, som støttes av «alt» av PC-er, mobiler, nettbrett og andre elektroniske duppeditter. Hvis TV-en har innebygd Wifi, betyr det at den kan kobles til trådløsnettet i huset, gå på internett og kommunisere med utstyr i hjemmenettet ditt, trådløst.

Wifi Direct: Trådløs kommunikasjonsjonsløsning som gjør det mulig for utstyr å kommunisere med TV-en trådløst direkte, uten å gå via et trådløst aksesspunkt/trådløsruter.

Kjenner du til flere begreper og forkortelser som burde vært med? Send oss en epost.

Kilder: Wikipedia, Dinside, Samsung, LG, TP-Vision, Sony, Panasonic, Cnet, Wired.

Les også:
Dette må du vite før du kjøper ny TV
Kjøpe ny PC? Da bør den ha denne kontakten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer