Kjøpeguide: Tenk på dette før du kjøper juicer

Bortsett fra pris er det spesielt to ting du bør ta hensyn til.

VALGETS KVALER: Vil du ha en presse (til venstre) eller sentrifuge?  Foto: PER ERVLAND
VALGETS KVALER: Vil du ha en presse (til venstre) eller sentrifuge? Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planer om å kickstarte det nye året med ferskpresset frukt- og grønnsaksjuice?

Tradisjonen tro flommer kjøkkenutstyrs- og elektrokjedene over av tilbud på ulike juicere, og vi i Dinside-redaksjonen har fått flere henvendelser de siste dagene om hvilke juicere vi anbefaler.

I hovedsak er det tre ting du bør ta hensyn til: Hvilken type juicer ønsker du, hvor glad er du i å vaske opp - og hvor stort er budsjettet ditt.

Se alle våre tester av juicere

Juicepresse eller -sentrifuge?

Det finnes, i hovedsak to ulike juicere: Juicepresser, eller slow juicers som de ofte kalles, og sentrifuger.

SKILLER SEG: Juice fra presse (til venstre) og sentrifuge (til høyre). Foto: PER ERVLAND
SKILLER SEG: Juice fra presse (til venstre) og sentrifuge (til høyre). Foto: PER ERVLAND Vis mer


Navnet sier egentlig det meste om hvordan de virker; men er det er også andre forskjeller enn bare utvinningen av juicen.

Den mest åpenbare forskjellen er den du kan se: Sentrifugen er raskest, og gir mest juice i volum om du sammenligner to glass - men det er også mye skum i juicen. Den skiller seg også relativt raskt, med tynnere juice i bunn, og skum på topp. Pressen gir mer fruktkjøtt og grovere juice som holder seg lenger før den skiller seg.

Pressene kan juice mer enn sentrifugene, som lang- og grovfibrete grønnsaker og røtter som selleri og ingefær (anbefales ikke å ha i sentrifuger).

Sentrifugene bråker også ofte endel mer enn juicepressene, men merk at dette vil variere litt fra modell til modell.

Presse eller sentrifuge? Vi har sammenlignet Wilfa JuiceMaster og Philips 650 W

Rengjøring

I MASKIN: Dette er noe av det viktigste vi sjekker når vi skal kjøpe nytt utstyr til kjøkkenet vårt. Foto: PER ERVLAND
I MASKIN: Dette er noe av det viktigste vi sjekker når vi skal kjøpe nytt utstyr til kjøkkenet vårt. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det kan synes pedantisk, men hvor enkle kjøkkenmaskiner er å rengjøre er viktig. For vårt vedkommende er det svært sjelden kjøkkenutstyr som ikke kan vaskes i oppvaskmaskin kommer inn over dørstokken.

Spesielt viktig er det når kjøkkenutstyret brukes sammen med frukt: Fruktkjøtt og bærrester er søtt, og sitter godt fast når det først har festet seg.

Smoothieavhengig? Sjekk det smarte blendervasketrikset.

De fleste juicerne av typen sentrifuge går i oppvaskmaskinen (men du bør skylle av dem først), noe som er et stort pluss i vår bok. De fleste juicepressene bør vaskes for hånd. (Kanskje det er derfor noen kaller dem slow juicers?

De fleste delene på vår juicepresse fra Wilfa går også fint i oppvaskmaskinen, men selve filteret hadde noen smale plastpinner på, som måtte gi tapt etter noen måneder i maskin, så akkurat den delen bør vaskes for hånd.

Akkurat nå tester vi Philips' nye juicer, som skal være ekstra enkel å vaske. Hva vi synes om den kan du lese senere i uken.

Størrelsen på materøret

SJEKK STØRRELSEN: får du dyttet hele epler ned i juiceren, eller er den bare vid nok til å ta biter? Foto: PER ERVLAND
SJEKK STØRRELSEN: får du dyttet hele epler ned i juiceren, eller er den bare vid nok til å ta biter? Foto: PER ERVLAND Vis mer


En siste ting som kan være verdt å ta med i vurderingen, er størrelsen på røret du mater frukt og grønt ned i juiceren. Jo større diameter på røret, jo mindre arbeid blir det i forkant.

Noe frukt og grønt må skrelles uansett, som alle sitrusfrukter, meloner, og så videre, men om din daglige juice består av en halv agurk, en gulrot og to epler, er det greit å bare kunne slenge dem i juiceren uten å måtte dra frem skjærebrettet først.

Når det er sagt: Ingen av de juicerne vi har testet hittil er store nok til å romme de største eplene vi kjøper i butikken. Vi må for eksempel alltid frem med kniven når vi skal juice Pink Lady-epler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer