Kjøpetips robotstøvsugere

Har du først brukt en robotstøvsuger er det vanskelig å klare seg uten. Men hvilken ville vi kjøpt selv?

TO AV DE BESTE: På bildet ser du iRobot Roomba 880 til venstre, vaskeroboten Scooba 450 i midten og Vorwerk Kobold VR200 til høyre.  Foto: ØYVIND PAULSEN
TO AV DE BESTE: På bildet ser du iRobot Roomba 880 til venstre, vaskeroboten Scooba 450 i midten og Vorwerk Kobold VR200 til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At robotstøvsugere blir stadig vanligere i norske hjem er ingen overraskelse. En god støvsugerrobot gjør nemlig hverdagen enklere. Spørsmålet er selvsagt hvilken modell du skal velge.

Husk imidlertid at det også finnes alternativer til de rene robotstøvsugerne. Her er en fersk test av en kombinerte støvsuger- og vaskemopp, og en ren vaskerobot.

Toppklassen

I år har vi testet tre modeller i toppklassen, det vil si at de koster mellom 7.000 og 7.500 kroner.

ANBEFALT PRODUKT: iRobot Roomba 880. Foto: ØYVIND PAULSEN
ANBEFALT PRODUKT: iRobot Roomba 880. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Av disse er det iRobot Roomba 880 som ville blitt vårt valg om vi selv skulle gått i butikken nå, og den blir derfor vårt anbefalte produkt.

Den er jevnt over svært god på alle flater, og ikke minst har den vært desidert best på å ikke kjøre seg fast. Det siste poenget er naturlig nok svært avgjørende. Leter du litt, vil den også være det rimeligste alternativet av de tre toppmodellene.

Testen av iRobot Roomba 880 får du her!

Men hakk i hæl følger Vorwerk VR200 som tar en solid andreplass.

Den er faktisk bedre enn Roomba 880 på kombinasjonen hundehår og tepper, men førsteplassen ryker fordi den i løpet av vår testperiode kjørte seg oftere fast. Et spennende moment med VR200 er imidlertid at den enkelt kan softwareoppdateres. Hvorvidt det bedrer returneringen til basen og hvilke funksjoner som kommer når, er likevel per dags dato for usikkert til at den vipper Roomba 880 av tronen.

Full test av Vorwerk Kobold VR200 får du her

Miele Scout RX1 er det svakeste alternativet av de tre, og her er det både manøvreringen og hvordan den takler hundehår på tepper som trekker ned.

Full test av Miele Scout RX1 får du her!

Joda: Det fins billigere alternativer

Alle robotene har blitt sammenlignet med Neato XV15 som til under halve prisen av de ovennevnte modellene fortsatt gjør en svært god jobb.

(Merk deg at XV15 nå er erstattet av modellen Neato Robotics XV Signature Pro til rundt 3.500, det er dog snakk om mindre oppdateringer.)

Minuset er at den bråker og ser langt mer industriell ut, men på kombinasjonen av hundehår og tepper er den fortsatt et godt valg. Husk også at disse modellene bruker gammeldagse (=NiMH) batterier, og at de ikke tåler like mange oppladninger som på toppmodellene som går på litiumbatterier. Du må altså regne med batteriskifte (cirka 500 kroner) etter 1 1/2 år ved daglig bruk.

Klassiske robotstøvsugersvakheter

GI DEN GODE ARBEIDSFORHOL: Gjør du dette, gjør støvsugerroboten resten. Foto: ØYVIND PAULSEN
GI DEN GODE ARBEIDSFORHOL: Gjør du dette, gjør støvsugerroboten resten. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Skal du bli lykkelig med din støvsugerrobot må du imidlertid gi den gode arbeidsforhold.


For uansett hva produsentene skryter av, lider de alle av de samme svakhetene:

  • Du bør rydde gulvet før de skal jobbe. Slurver du her, kan du oppleve å komme tilbake og finne roboten stående fast. Typiske feller er lange skolisser, eller barneleker som sperrer støvsugeren.
  • De må tømmes daglig. Det hjelper jo lite om den kjører runden sin, hvis det allerede er fullt i kammeret.
  • Du er fortsatt best. Den perfekte hushjelpen er fortsatt deg selv, for roboten vil ikke komme fram overalt. Noen møbler er for lave til at de kommer under, og i små kriker og kroker kommer de ikke til.

    Det en støvsugerrobot gjør, er altså å ta unna det aller verste. Finpussen før svigermor kommer på besøk, må du altså fortsatt ta selv.

Les mer om støvsugere her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer