Ikke trygt å kjøpe mobillader på Wish

Kjøpte 10 USB-ladere fra Wish, fant feil på ALLE

Svenske elsikkerhetsmyndigheter kjøpte 10 ladere fra nettsida Wish. Testen avslører feil på samtlige.

AVSLØRER FARLIGE FEIL PÅ LADERE FRA WISH: En svensk test avslører feil på samtlige 10 USB-ladere kjøpt via nettsiden Wish. Svenske elsikkerhetsmyndigheter advarer om at det er stor risiko forbundet med å kjøpe ladere fra visse netthandelssider. Foto: Kristin Sørdal
AVSLØRER FARLIGE FEIL PÅ LADERE FRA WISH: En svensk test avslører feil på samtlige 10 USB-ladere kjøpt via nettsiden Wish. Svenske elsikkerhetsmyndigheter advarer om at det er stor risiko forbundet med å kjøpe ladere fra visse netthandelssider. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er ikke lenge siden svenske Elsäkerhetsverket gjennomførte en stor test av USB-ladere som avslørte alvorlige feil ved 1 av 4 ladere:

Av 60 ladere som de hadde kjøpt fra nettbutikker og fysiske butikker, avslørte testene så alvorlige feil ved 23 prosent av dem at det ble beskrevet som livsfare ved vanlig bruk.

Nå har Elsäkerhetsmyndigheten kjøpt 10 ladere fra nettsida Wish, og funnet feil ved absolutt alle.

Svenske myndigheter går derfor ut og advarer forbrukere:

– Det er stor risiko ved å kjøpe ladere fra visse netthandelssider, advarer Elsäkerhetsmyndigheten i en pressemelding.

Dette er Wish

Er du på Facebook innimellom, har du neppe unngått å se annonser fra Wish.

DETTE ER WISH: Wish er en netthandelside, som eBay, som formidler salg av alt fra elektronikk til klær, sko og interiørartikler - ofte til veldig lave priser. De annonserer mye på Facebook. Foto: Kristin Sørdal
DETTE ER WISH: Wish er en netthandelside, som eBay, som formidler salg av alt fra elektronikk til klær, sko og interiørartikler - ofte til veldig lave priser. De annonserer mye på Facebook. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Wish er et nettsted for kjøp og salg av produkter, som eBay.

Wish fungerer slik at hvem som helst kan avertere produktene sine på nettsida. Dersom Wish formidler et kjøp, får Wish en del av salgs-kaka.

Har du vært inne på Wish, vil du også ha erfart at det ikke alltid er lett å si hvem som egentlig er selger og avsender av produktet du kjøper.

Alvorlige feil på USB-ladere fra Wish

– Det viste seg at samtlige ladere har så alvorlige feil at de er direkte farlige å bruke, skriver Elsäkerhetsverket.

De ønsker nå å advare konsumenter for risikoen ved å handle produkter via netthandelssteder hvor selgeren er ukjent.

– E-handelen forsetter å øke, og når det gjelder privatimport og handel med foretak som det ikke går an å identifisere eller kontakte, øker risikoen for at det også finnes feil ved produktene. Vi har nå selv testet produkter kjøpt som privatimport. Resultatet er nedslående og vi kan ikke utsette å informere om dette, sier Kim Reenaas, sjef for produktavdelingen ved Elsäkerhetsverket.

Testen viser at alle de 10 ulike laderne har meget alvorlige feil – som ifølge Elsäkerhetsverket gjør dem direkte farlige å bruke.

Testen viser også at flere av lederne er produsert av et materiale som kan bidra til brannspredning.

– De ti laderne klarte ikke engang basiskravene for sikkerhet. Seks av laderne oppfyller ikke kravet til brannbestandighet, men de brenner opp i sin helhet. Ingen ladere består kravet til isolasjonsavstand. Seks av laderne har ingen isolasjonsavstand overhodet, annet enn lakken på lederne – og av de øvrige ligger alle rundt eller under 0,5 millimeter, mens kravet er på minst 4 millimeter, sier Mikael Carlson, teknisk ekspert ved Elsäkerhetsverket.

I Norge er det Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som jobber for at produktene på markedet skal være trygge, blant annet gjennom tilsyn og felles europeiske markedskontroller.

Du er selv importør ved handel utenfor EU/EØS

– Vi har ikke testet akkurat denne produktkategorien i Norge, men som et generelt råd bør man velge trygge forhandlere man stoler på. Det er importørene som må kunne dokumentere at produktene holder et godt nok sikkerhetsnivå. Hvis du handler fra en nettbutikk utenfor EU/EØS, eller tar med seg produkter hjem fra en ferie utenfor EU/EØS, er det deg som kjøper som blir importør av produktet og da formelt påtar seg importørens forpliktelser, sier avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen, til Dinside.

De har tidligere uttalt til Dinside at det ikke er noen forskjell på kravene til USB-ladere i Norge og Sverige.

Det er de samme kravene i hele EØS-området.

Pedersen råder deg til å se etter CE-merket – både ved kjøp av elektriske produkter, leker og andre ting:

SE ETTER CE-MERKET: Avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen, anbefaler deg å se etter CE-merket - og å velge forhandlere du stoler på. Foto: Anita Andersen/DSB
SE ETTER CE-MERKET: Avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen, anbefaler deg å se etter CE-merket - og å velge forhandlere du stoler på. Foto: Anita Andersen/DSB Vis mer

– Et godt råd er å se etter CE-merket. Et CE-merket produkt skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. Når en produsent setter CE-merket på et produkt erklærer han at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres. Produkter som skal CE-merkes er blant annet elektriske husholdningsapparater og personlig verneutstyr som for eksempel sykkelhjelmer. Leketøy og kostymer til barn skal også være CE-merket.

På nettsida Farligeprodukter.no får du oversikt over hvilke produkter som er meldt inn som farlige eller potensielt farlige.

– Her finner man flere USB-ladere som importører frivillig har trukket fra markedet når de har oppdaget sikkerhetsrisiko. Hvis du som forbruker opplever at et produkt er eller kan være farlig, bør du sende en bekymringsmelding til DSB via dette produktregisteret. På denne måten bidrar du til at farlige produkter kan lukes ut fra markedet, oppfordrer Pedersen.

Tenk på dette ved netthandel:

Dette er Elsäkerhetsyndighetens råd til hva du bør gjøre dersom du skal handle produkter via netthandel:

  • Kontroller produktet, se for eksempel etter om det er merket med informasjon om produsenten.
  • Kontroller selgeren, ved å se etter kontaktinfo til selskapet/selger.
  • Unngå privatimport om du ikke er trygg på produktet.

Privatimport er det svenskene kaller kjøp av produkter fra utenfor EU/EØS-området. Ved salg av produkter innenfor EU/EØS er det forhandler/selger som har ansvaret for at produktet som selges tilfredsstiller kravene som stilles i EU/EØS. Det stilles ikke samme krav til produkter som selges utenfor EU/EØS - og det er ingen som kan stilles ansvarlig for at produktet ikke tilfredsstiller EU-kravene.

- Finnes det ingen selskap man kan kontakte så skal man alltid avstå fra handelen, uansett hvor fristende det måtte være, uttaler Reenaas.

Kilde: Elsäkerhetsmyndigheten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer