Klag på megleren

De klager - og får medhold. Se avgjørelsene der kundene vinner over megleren.

Det kan lønne seg å klage på meglertjenester. Foto: Colourbox.com
Det kan lønne seg å klage på meglertjenester. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du misfornøyd med bolighandelen, finnes det klagemuligheter. Kjennelser fra Eiendomsmeglingsnemnda viser at brudd på god meglerskikk ikke er uvanlig, og at det kan lønne seg å klage. Her er fire som fikk penger tilbake.

Varmekablene som ikke var der

Kjøper fikk tilslag på en leilighet som var oppgitt å ha varmekabler. Det viste seg ved overtakelsen å ikke stemme. Kjøper vil ha prisavslag, og klager inn megler. Megleren legger skylden på selger som ikke har kontrollert salgsoppgaven godt nok, og hevder å ha opplyst om interessentene på leiligheten om feil i oppgaven.

Nemnda mener at opplysningen burde vært korrigert skriftlig, og vurderer kjøperens tap lik halvparten av gjengs kostnader ved å installere varmekablene. Her har megler brutt god meglerskikk.

Les også: En av fire har aldri kontrollert det elektriske anlegget

Sikre deg best mulig - gjør følgende:

  1. Ta vare på all skriftlig dokumentasjon som takstpapirer, prospekter og annonser.
  2. Skal du selge bolig, les nøye gjennom alle papirer for å sjekke at opplysningene er korrekte.
  3. Les nøye gjennom avtalen du gjør med megler før du skriver under. Sørg for å få skriftlig alt som omfatter avtalen dere imellom.
  4. Botiden avgjør om du selger skattefritt, og reglene er ikke de samme for bolig som for fritidsbolig. (Fritidsbolig må bebos i minst fem av de siste åtte år, og du må ha eid den i minst fem år før salg, mens bolig må du ha eid minst ett år og bebodd minst ett av de to siste årene.)
  5. Her finner du standard klageskjema fra Eiendomsmeglingsnemnda

Klagenemnda

Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester har telefon 22 12 90 90. Telefontiden er 1230 - 1500. Adressen er Hansteensgate 2, 0253 Oslo.

For å få behandlet en klage i Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester, må det foretaket det klages på være tilknyttet ordningen.

Klageren må betale et gebyr på 500 kroner for å få tatt en sak til behandling. Klagere som får medhold i sin klage vil få refundert beløpet.


Uønsket annonsering

Selger brukte megler for salg av eiendom. I forbindelse med oppgjøret ble selger krevd for 3.000 kroner i annonseutlegg og 25.500 kroner for en markedspakke. Selger mener dette ikke er avtalt.

Megler hevder at pakken ble avtalt muntlig, men så lenge dette ikke er dokumentert skriftlig sier nemnda at megler selv må dekke de 28.500 kronene.

Les også: Slik får du solgt til god pris

Overrasket av skattekrav

Klager kjøpte og solgte en hytte gjennom samme meglerforetak. Salgskontrakten ble signert så tidlig at kjøper ble gevinstbeskattet for salget grunnet at fem års brukstid ikke ble oppfylt. (Hytta ble kjøpt 19. mars 2002, og solgt 6. juli 2006.)

Eiendomsmeglere har ikke en generell plikt til å opplyse om skatteregler, men i denne situasjonen gjenstod et halvt år før salget kunne gjennomføres skattefritt, og det var ingen hast i å få det gjennomført. Derfor mener nemnda at megleren burde sørget for at klagerne fikk presise opplysninger. Nemnda mener at megleren skal dekke halve skattekravet i forbindelse med salgsgevinsten.

Les også: Selge eller leie ut?

Betaling for salg som aldri ble gjennomført

Eiendommen skulle selges dersom kommunen godkjente deling, men slik godkjenning ble ikke gitt, og eier sa derfor opp oppdraget med megler. Megler krevde da eier for 30.532 kroner for arbeidet omkring oppdraget, mens eier sier at det var skriftlig forutsatt at kommunen måtte godkjenne deling for at det skulle bli salg.

Avtalen om oppdrag ble trukket like før den løp ut. Hadde den løpt ut, hadde megler ikke kunne krevd betaling. Nemnda mener derfor at vederlaget skal settes ned til 6.250 kroner, fremfor det krevde beløpet.

Les også: Selg før du kjøper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer