Varmepumpe som bråker

Klaget på varmepumpa - fikk erstatning

Bråker varmepumpa di, kan det være snakk om en mangel som kan gi deg pengene tilbake.

BRÅK FRA VARMEPUMPA? En varmepumpe bil lage lyd, men enkelte lyder kan også skyldes produktfeil. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
BRÅK FRA VARMEPUMPA? En varmepumpe bil lage lyd, men enkelte lyder kan også skyldes produktfeil. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At en varmepumpe lager noe lyd må man regne med, men er det derimot snakk om vesentlige ulyder, kan det faktisk være snakk om en mangel på produktet.

Det kan gi deg krav på å få pengene tilbake, om lyden plager deg og viser seg å skyldes at noe er feil med varmepumpa, viser en sak fra Forbrukerklageutvalget.

Får pengene tilbake

En person som fikk installert en varmepumpe i 2017, opplevde at det kom plagsomme tikkelyder fra pumpen.

Først ble det hevdet at veggen varmepumpa var montert på, var skjev. Dette ble senere avkreftet, og det ble derimot sagt at lyden skyldes at varmepumpa var montert rett over sofaen til varmepumpeeieren.

Da det ble slått fast av en fagmann at varmepumpa lagde mer lyd enn det som er normalt, ønsket eieren av varmepumpa å få heve kjøpet, eventuelt å få et prisavslag fordi han mener det må være en feil ved produktet.

Forbrukerklageutvalget, som har behandlet denne saken, skriver i sitt vedtak at varmepumpeselskapets egen tekniker ved feilsøking ikke utelukker at det er feil ved selve varmepumpa.

De mener det er sannsynliggjort at det er snakk om en mangel på produktet, og at mangelen ikke er uvesentlig med tanke på ulydene fra varmepumpa.

Dermed kan kjøpet heves, og mannen skal ha tilbake det varmepumpa kostet, nærmere bestemt 10.995 kroner, i tillegg til 3.900 kroner som han har betalt for å få varmepumpa sjekket i forbindelse med ulydene han opplevde.

Varmepumper lager lyd

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), sier til Dinside at uønskede lyder fra en varmepumpe kan skyldes feil montering, valg av en modell som ikke er så stillegående som andre modeller, eller eventuelt en produktfeil.

Generelt vil både ute og innedelen på en luft-til-luft varmepumpe gi noe lyd, men hvor mye vil avhenge av modell, og hvilken kapasitet du bruker den på.

– Toppmodellene er mer stillegående enn enkle og billige modeller. Dessuten gir ute- og innedelen mer lyd når varmepumpa går på maks kapasitet enn når den går på redusert belastning, sier Mytting Hagemoen.

Pass på ved installering

For å unngå unødig støy fra varmepumpa, påpeker lederen i NOVAP at plassering og riktig montering er viktig.

- Reklamasjonssakene som berører varmepumper skyldes oftest feil montering, sier Mytting Hagemoen.

Samtidig er det flere lyder som kan oppstå:

– Innedelen gir noe viftestøy, og du bør unngå å plassere varmepumpen rett ved der du sitter. Utedelen gir støy fra kompressor og vifte, men feil montert vil det også kunne oppstå vibrasjonstøy, forklarer han.

Samtidig kan man på noen modeller høre noen kneppelyder når varmepumpa går i avrimingsmodus.

– De mest påkostede modellene er også på dette feltet mer stille enn noen av de enkle modellene, sier Mytting Hagemoen.

Generelt bør varmepumpa helst monteres til grunnmur eller bakkestativ, og helst ikke direkte på trepanel. Om montering på vegg er eneste løsning må man i det minste installere gode vibrasjonsdempere, forklarer NOVAP.

Vil du være sikker på å velge en stillegående varmepumpe, kan du sjekke spesifikasjonene for modellen du vurdere. Du finner også informasjon om lyd står på energimerket til varmepumpa.

– Vi har hatt en utvikling de siste årene med en rekke modeller som er svært stillegående, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer