Klar advarsel etter dette

- Dette skal du absolutt ikke bruke, opplyser brannvesenet.

OBS: Brannvesenet advarer sterkt mot å bruke vann til å slukke brann i frityr. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

OBS: Brannvesenet advarer sterkt mot å bruke vann til å slukke brann i frityr. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld rykket brannmannskapene fra Tønsberg stasjon ut til en bolig på Vear i Tønsberg. Meldingen gikk ut på en komfyrbrann.

- Brannen oppsto i en liten kjele med olje og flammene spredde seg opp i ventilatoren, opplyser brannmester Rune Loraas i et Facebook-innlegg.

Brannen ble slokt med vann før den spredde seg videre.

- Uheldigvis fikk beboer brannskader på en arm, da vedkommende fjernet den glovarme og brennende kjelen fra komfyrplata, sier Loraas.

Brannvesenet var første nødetat på stedet, og la på kjølende branngéle og bandasjerte brannskaden som første hjelp. Beboeren ble deretter sett til av helse da de kom.

I den forbindelse kommer brannvesenet nå med en klar advarsel.

Utvider seg 1700 ganger

Ei gryte med kokende olje som brenner er svært vanskelig å slokke, opplyser brannvesenet.

- Bruk et lokk, før det forsiktig over panna eller kjelen. Vann, som man vanligvis bruker til å slokke brann, skal du absolutt ikke bruke, advarer de.

Vannet utvider seg nemlig 1700 ganger av varmen. Deretter blir det til damp, før oljen slynges ut og du får en eksplosjonsartet brann i fleisen.

- Bruk aldri vann til å slokke brann i frityr, andre typer fett eller olje, understreker brannvesenet.

BRANNFARE: Hvis du har fyrt mye i vinter og tenker at det er tid for å fjerne litt aske, bør du gjøre det med varsomhet. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Disse har dårlig slokkeeffekt

Brannteppe kan ifølge brannvesenet også brukes til å slokke brann i mat eller olje.

- Brett teppet helt ut, bruk det til å beskytte deg med det og før det rolig over flammen for å kvele den. Men lokk er best i test, opplyser de.

Tester viser nemlig at vanlige håndslokkeapparater med skum, pulver og CO₂ har dårlig slokkeeffekt på brann i vegetabilske oljer.

- Dessuten kan trykket i slike slokkere, spesielt pulverslukkere, være så stort at den brennende oljen spres utenfor kjelen. Dermed øker brannen i omfang, forteller brannvesenet.

I fjor rykket brann- og redningsvesenene ut på nesten 98 000 oppdrag. Tall fra DSB viser at antallet utrykninger har økt de siste åra.