Klar beskjed: - Aldri gjør dette!

Brannvesenet kommer med flere råd etter brann på et kjøkken.

KLAR BESKJED ETTER DETTE: - Tar fett, olje, mel eller sukker fyr skrur du av komfyrplata, så fører du lokket rolig over kjelen og kveler ilden. Bruk aldri vann! Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
KLAR BESKJED ETTER DETTE: - Tar fett, olje, mel eller sukker fyr skrur du av komfyrplata, så fører du lokket rolig over kjelen og kveler ilden. Bruk aldri vann! Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag rykket Vestfold interkommunale brannvesen ut etter melding om brann på kjøkken i et leilighetsbygg i Tønsberg.

- Alle var ut av bygget da vi kom. Folk på stedet har benyttet brannslokningsapparat med pulver. I tillegg sto kjelen det hadde vært brann i ute med stekepanna som lokk, deres håndtering av hendelsen og varsling fortjener ros, sier brannmester Steinar Holm.

Brannvesenet oppfordrer folk til å alltid bli ved komfyren når det lages mat.

- Installerer komfyrvakt for ekstra sikkerhet. Ha alltid lokk i nærheten. Tar fett, olje, mel eller sukker fyr skrur du av komfyrplata, så fører du lokket rolig over kjelen og kveler ilden. Bruk aldri vann!

- Kan være livsfarlig

Videre minner brannvesenet om at man skal få kontroll på kjelen som brenner før man bruker brannslokningsapparatet.

- I verste fall kan trykket fra apparatet spre brennende olje over et stort område og være direkte livsfarlig.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Brannvesenet viser til sikkerhverdag.no for informasjon om hvordan man skal slokke en komfyrbrann.

- Er brannen overtent blir det vanskelig og farlig å komme til med lokk. Noen minutter etter antennelse kan også oljen koke over, slik at brannen sprer seg utover inventar og gulv.

Sikkerhverdag anbefaler spesialslokker.

- Det finnes egne håndslokkere som er spesialutviklet for å slokke branner i frityr. Tester har vist at disse effektivt slokker og kjøler ned frityrbranner, der andre vanlige slokkere ikke er egnet. Bruker du mye frityr kan det være lurt å ha et slikt spesialapparat tilgjengelig på kjøkkenet. Disse får du kjøpt på jernvarehandlere og byggevarehus.

Sjekk ut all informasjonen her.

- Kan forebygge både personskader og brann

Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen, har tidligere fortalt til DinSide at støpejernskomfyrer kan bli grenseløst varme.

- Har du en helt ordinær svart støpejernsplate så blir den bare varmere og varmere. Den varmen kan bli så høy at den smelter ei plate, som sier sitt når aliminum smelter ved 663 grader. Det kan gå veldig galt.

Når det kom til forebygging av brann på komfyrer var oppfordringen hans enkel:

- Det er å huske å skru av komfyren etter bruk. Hvis man har små barn i huset bør man aktivisere en barnesikring, som kan forebygge både personskader og brann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer