Klar beskjed: - Det er ramme alvor

- Folk kaster de utroligste ting i do hjemme, sier kommuneingeniør og visepresident i NITO Kjetil Lein.

PASS PÅ: Norges ingeniør- og teknologorganisasjon har funnet mye rart i kloakken. Deriblant julepynt. Foto: Magnus Gjestrum Larsen
PASS PÅ: Norges ingeniør- og teknologorganisasjon har funnet mye rart i kloakken. Deriblant julepynt. Foto: Magnus Gjestrum Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaskekluter, vaskemopper, våtservietter, smykker og gifteringer. Du tenker kanskje at jeg ramser opp konas accessories, men det er absolutt ikke tilfellet. Dette er faktisk gjenstander som er blitt funnet i det norske kloakksystemet.

Nå ber Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon folk passe på hva de kaster i toalettet. I julesesongen kastes det nemlig masse fett fra maten i toalettet, som igjen tetter rørene.

- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall. Dette er særlig viktig å huske på nå i julestria. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får endra større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, forklarer Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO.

Skal man tro på kommuneingeniøren er det absolutt ikke bare julemat som finner veien til renseanleggene. Han varter nemlig opp med følgende liste av ting de har funnet i norske kloakksystemer:

Juletrepynt, kondomer, leketøy, fjernkontroller, smykker, kniver, klær, vaskekluter, vaskemopper, verktøy, klokker, bankkort, golfballer, førerkort, våtservietter, gifteringer, levende fisk, gebiss, narkotika, linseetuier, sneiper og snusposer.

Lein legger til at vi alle er tjent med å følge rådene.

- Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.

AVLØPSRØR: Har toalettet blitt tett, er det flere måter du kan prøve å fikse problemet på. Video: Linn Merete Rognø Vis mer

Tette på hjemmebane kan også resultere i en umiddelbar kostnad.

- Rørleggervakta på utrykning på julaften er ikke billig. Ribbefett og annet flytende fett bør helles i en melkekartong og kastes. Man kan også la det stivne, det er lettere å kvitte seg med kaldt fett enn flytende, varmt fett, sier Lein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer