Vaskekluter, vaskemopper, våtservietter, smykker og gifteringer. Du tenker kanskje at jeg ramser opp konas accessories, men det er absolutt ikke tilfellet. Dette er faktisk gjenstander som er blitt funnet i det norske kloakksystemet.
Nå ber Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon folk passe på hva de kaster i toalettet. I julesesongen kastes det nemlig masse fett fra maten i toalettet, som igjen tetter rørene.
- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall. Dette er særlig viktig å huske på nå i julestria. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får endra større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, forklarer Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO.

- Lite å spare
Skal man tro på kommuneingeniøren er det absolutt ikke bare julemat som finner veien til renseanleggene. Han varter nemlig opp med følgende liste av ting de har funnet i norske kloakksystemer:
Juletrepynt, kondomer, leketøy, fjernkontroller, smykker, kniver, klær, vaskekluter, vaskemopper, verktøy, klokker, bankkort, golfballer, førerkort, våtservietter, gifteringer, levende fisk, gebiss, narkotika, linseetuier, sneiper og snusposer.
Lein legger til at vi alle er tjent med å følge rådene.
- Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.
Tette på hjemmebane kan også resultere i en umiddelbar kostnad.
- Rørleggervakta på utrykning på julaften er ikke billig. Ribbefett og annet flytende fett bør helles i en melkekartong og kastes. Man kan også la det stivne, det er lettere å kvitte seg med kaldt fett enn flytende, varmt fett, sier Lein.