Frosne bær

Klar beskjed: - Gjør dette først

Du bør ikke droppe å koke frosne bær fra utlandet.

Frosne bær importert fra utlandet bør kokes før du spiser de, om ikke kan du bli syk. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen år siden ble det påvist smitte av norovirus fra frosne importerte bær.

Da kom norske myndigheter ut med en generell anbefaling om å varmebehandle frosne bær som er importert fra utlandet.

Når DinSide spør Mattilsynet om denne anbefalingen fortsatt gjelder i dag, er svaret klart.

-Ja, sier seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet, Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Overlever kulde

- Det har vært flere utbrudd med norovirus og hepatitt A i de nordiske landene forårsaket av importerte fryste bær. Norovirus og Hepatitt A-virus overlever svært godt i fryste bær og kan smitte til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, forklarer Jensvoll.

- Begge virusene dør ved varmebehandling, og et godt råd er derfor å koke importerte fryste bær i ett minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, fortsetter hun.

Hun påpeker imidlertid at bærene ikke trenger å tines først, ettersom det bare er utsida av bærene som kan være forurenset.

Om du for eksempel baker en kake med bær som har blitt stekt i ovnen trenger du ikke å varmebehandle bærene først.

Kan bli syk

- Hva kan skje dersom man ikke varmebehandler dem?

- I de fleste tilfeller vil det nok gå bra, men om man vil være på den sikre siden så bør bærene varmebehandles. Norovirus gir omgangssyke med oppkast og diare, mens hepatitt A-infeksjon kan variere fra milde til mer alvorlige symptomer, forklarer Jensvoll i Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer