Frosne bær

Klar beskjed: - Gjør dette først

Du bør ikke droppe å koke frosne bær fra utlandet.

Frosne bær importert fra utlandet bør kokes før du spiser de, om ikke kan du bli syk. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen år siden ble det påvist smitte av norovirus fra frosne importerte bær.

Da kom norske myndigheter ut med en generell anbefaling om å varmebehandle frosne bær som er importert fra utlandet.

Når DinSide spør Mattilsynet om denne anbefalingen fortsatt gjelder i dag, er svaret klart.

-Ja, sier seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet, Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Overlever kulde

- Det har vært flere utbrudd med norovirus og hepatitt A i de nordiske landene forårsaket av importerte fryste bær. Norovirus og Hepatitt A-virus overlever svært godt i fryste bær og kan smitte til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, forklarer Jensvoll.

- Begge virusene dør ved varmebehandling, og et godt råd er derfor å koke importerte fryste bær i ett minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, fortsetter hun.

Hun påpeker imidlertid at bærene ikke trenger å tines først, ettersom det bare er utsida av bærene som kan være forurenset.

Om du for eksempel baker en kake med bær som har blitt stekt i ovnen trenger du ikke å varmebehandle bærene først.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.