For noen år siden ble det påvist smitte av norovirus fra frosne importerte bær.
Da kom norske myndigheter ut med en generell anbefaling om å varmebehandle frosne bær som er importert fra utlandet.
Når DinSide spør Mattilsynet om denne anbefalingen fortsatt gjelder i dag, er svaret klart.
-Ja, sier seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet, Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Advarer mot dette!
Overlever kulde
- Det har vært flere utbrudd med norovirus og hepatitt A i de nordiske landene forårsaket av importerte fryste bær. Norovirus og Hepatitt A-virus overlever svært godt i fryste bær og kan smitte til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, forklarer Jensvoll.
- Begge virusene dør ved varmebehandling, og et godt råd er derfor å koke importerte fryste bær i ett minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, fortsetter hun.
Hun påpeker imidlertid at bærene ikke trenger å tines først, ettersom det bare er utsida av bærene som kan være forurenset.
Om du for eksempel baker en kake med bær som har blitt stekt i ovnen trenger du ikke å varmebehandle bærene først.

Vært syk? Husk dette!
Kan bli syk
- Hva kan skje dersom man ikke varmebehandler dem?
- I de fleste tilfeller vil det nok gå bra, men om man vil være på den sikre siden så bør bærene varmebehandles. Norovirus gir omgangssyke med oppkast og diare, mens hepatitt A-infeksjon kan variere fra milde til mer alvorlige symptomer, forklarer Jensvoll i Mattilsynet.